Pondelok30. september 2024, meniny má Jarolím, zajtra Arnold

Škandál na ministerstve kultúry: Prečo chcú platiť o 305 miliónov viac!?

Premiér Fico so svojím najvernejším ministrom Maďaričom. V jeho rezorte došlo k pochybnému tendru. Zobraziť galériu (2)
Premiér Fico so svojím najvernejším ministrom Maďaričom. V jeho rezorte došlo k pochybnému tendru.

BRATISLAVA - Premiér Fico tvrdí, že verejné obstarávanie je „veľká bolesť tohto štátu“. Pripustil predražovanie o 20 percent. A príklad má rovno pod nosom! Na ministerstve kultúry, ktorému velí nominant Smeru a jeho pravá ruka Marek Maďarič.

V tomto rezorte totiž prebieha súťaž na výber firmy, ktorá získa lukratívnu zákazku pri rekonštrukcii budovy bratislavskej Reduty a banskobystrickej Opery. Prečo ministerstvo nechce ušetriť stámilióny z našich daní?!

V súťaži o prestavbu Reduty totiž neuspela firma Eurobuilding, hoci predložila najnižšiu ponuku a vmestila sa do predpokladanej ceny zákazky. Z tendra však bola vylúčená pre „neobvykle nízku cenu“. A to chcela štátu ušetriť spolu 305 miliónov Sk! Podala preto námietku na Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO).

„Komisia na vyhodnocovanie ponúk jednomyseľne dospela k indícii, že vaša ponuka napĺňa skutkovú podstatu neobvykle nízkej ceny,“ odpovedalo jej ministerstvo kultúry. Predpokladaná hodnota zákazky bola pritom 500 až 550 mil. Sk.

„Pani Hilda Gajdošová, ktorá je šéfkou komisie, to vyhodnotila tak, že sme dali ponuku na 535 miliónov a boli sme vylúčení,“ potvrdil nám šéf Eurobuildingu Miloš Stopka. Ak by ich zo súťaže nevyčiarkli, podľa kritérií by mali zvíťaziť. Druhou v poradí bola firma Hornex, ktorá prišla s ponukou vyššou až o 305 miliónov! „Je to podozrivé a ÚVO by to mal preskúmať,“ myslí si šéfka Transparency International Emília Sičáková- -Beblavá.

„Taký istý scenár je na rekonštrukciu Opery,“ obáva sa šéf Eurobuildingu. Znovu totiž súťažia s Hornexom a rozdiel v ponukách je podľa neho asi 100 mil. Sk. Rezort kultúry tak môže zachrániť vyše 400 miliónov! „Užšia súťaž na rekonštrukciu Reduty ešte nie je ukončená a na Štátnu operu je obstarávanie v štádiu vyhodnocovania,“ odkázal hovorca ministerstva Jozef Bednár.

KTO STOJÍ ZA AKCIOVKOU HORNEX?

Ide o stavebnú firmu známu z čias druhej Dzurindovej vlády, keď sa jej darilo v rezortoch zahraničia, kultúry či obrany. V roku 2005 mala tržby 1,23 miliardy. V predstavenstve firmy sedí brat pokladníka SDKÚ Igora Kuceja - Daniel.
Škandál na ministerstve kultúry:
Zobraziť galériu (2)

KTO JE HILDA GAJDOŠOVÁ?

Bývalá štatutárka a ekonomická riaditeľka SRo známa tým, že podpisom umožnila vymáhať pochybnej firme od ľudí za koncesie milióny. Polícia už stíha neznámeho páchateľa. Dnes šéfuje sekcii ekonomiky na ministerstve kultúry a prideľuje zákazky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu