Pondelok30. september 2024, meniny má Jarolím, zajtra Arnold

Opozícia navrhne odvolať aj Jureňu

Miroslav Jureňa
Miroslav Jureňa (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Návrhu na odvolanie bude v parlamente okrem predsedu Národnej rady Pavla Pašku (Smer-SD) čeliť aj minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa (ĽS-HZDS).

Dohodli sa na tom dnes opozičné strany. Jureňovi opozícia pripisuje zodpovednosť za sporný prevod pozemkov pod Vysokými Tatrami, ktorý na Slovenskom pozemkovom fonde umožnil nominant koaličnej ĽS-HZDS Branislav Bríza. Opozícia na Jureňovo odvolanie nemá dosť hlasov.

"Ide o tak veľký škandál čachrov s pozemkami, ktorý diskvalifikuje pána Jureňu na výkon tejto funkcie," vyhlásil šéf SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. "Zákon porušený nebol, ale boli naozaj porušené základné a elementárne pravidlá slušnosti," dodal predseda kresťanských demokratov Pavol Hrušovský. O Paškovom a Jureňovom odvolaní by mali podľa Dzurindu poslanci rozhodovať na osobitných schôdzach.

Spory vypukli po tom, čo sa v médiách objavili informácie, že pozemky pod Vysokými Tatrami v hodnote údajne viac ako jednej miliardy korún získala za zlomok ceny firma blízka ĽS-HZDS. Pozemky firme predali reštituenti, ktorí pôdu dostali od pozemkového fondu. Transakciu odsúhlasil práve Bríza, ktorý bol v tom čase námestníkom šéfa fondu.

Pre prevod pozemkov sa dostala do konfliktu aj vládna koalícia a strany si navzájom pohrozili rozpadom vlády. Premiér Robert Fico Jureňu vyzval, aby Brízu odvolal, minister i ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara sa svojho nominanta naopak zastávali. Bríza nakoniec odstúpil z funkcie námestníka sám, napätie v koalícii však chcú vládne strany ešte riešiť na dnešnom stretnutí koaličnej rady.

Opozícia sa v minulosti pokúsila odvolať aj ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka a ministerku práce Vieru Tomanovú. V oboch prípadoch však vládna koalícia svojich ministrov podržala.

Opozičné strany dnes pôvodne plánovali diskutovať aj o spoločnom kandidátovi pre prezidentské voľby v roku 2009. Nakoniec však diskusiu odložili na neskôr. "Vzhľadom na časovú tieseň (...) sme sa dohodli, že tento bod prerokujeme na osobitnom stretnutí," poznamenal Dzurinda.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu