BRATISLAVA - Druhá vlna zvyšovania príplatkov za nočnú prácu a prácu cez víkend, ktorá platí od mája tohto roku, zvýšila podľa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) náklady pekárov na zamestnancov priemerne o 12 percent. Mzdové náklady pritom podľa zväzu tvoria najvyššiu položku pri nákladoch na výrobu.
„Pekári veľmi citlivo vnímajú zvyšovanie mzdových nákladov, keďže rastú rýchlejšie ako ich premietnutie do reálnych odbytových cien,“ povedala predsedníčka SZPCC Tatiana Lopúchová. Zároveň upozornila, že ak v roku 2020 stúpne minimálna mzda na približne 600 eur, celkové náklady na pracovníkov porastú v pekárňach priemerne o ďalších 15 percent.
Kým v roku 2017 tvorili osobné náklady 37 percent z celkových nákladov, v minulom roku už tvorili 40 percent. „V roku 2019 tento podiel opäť rástol. Celková cena práce zamestnancov pekární aktuálne tvorí priemerne až 43 percent všetkých nákladov na výrobu. Predpoklad, spolu s očakávaným rastom minimálnej mzdy, je, že cena práce sa bude na nákladoch podieľať až 45 percentami,“ vypočítala Lopúchová. Podľa nej sú tieto fakty pre pekárenský segment reálnou hrozbou.
Poďte sa zabaviť na obľúbený Beerfest.
SZPCC upozorňuje, že najväčší problém budú pociťovať najmä veľké priemyselné pekárne, ktoré zamestnávajú veľký počet ľudí. Tých sa totiž najviac dotklo zavedenie sociálneho balíčka v dvoch vlnách a zároveň zavedenie rekreačného poukazu pre firmy zamestnávajúce viac ako 50 pracovníkov. Podľa Lopúchovej boli menšie pekárne nútené pristupovať k zastaveniu činnosti počas víkendov či sviatkov, prípadne zrušili výrobu v nočných hodinách.„Dôvodom bol fakt, že pekárne nevedeli tak rýchlo premietnuť svoje zvýšené náklady do odbytových cien v plnej miere. Veľké priemyselné pekárne, ktoré majú výrobu naviazanú na vysoké dodávky čerstvého pečiva, však tento krok nemohli urobiť,“ dodala Lopúchová.
Slovenský zväz pekárov, cestovinárov a cukrárov SR (SZPCC), so sídlom v Bratislave je dobrovoľným spoločenstvom akciových, štátnych, družstevných, súkromných podnikov, či regionálnych spoločenstiev výrobcov. Hlavným účelom zväzu je presadzovanie záujmov jeho členov v pekárskom, cestovinárskom a cukrárskom odbore voči vonkajšiemu prostrediu, voči orgánom štátnej a miestnej správy, odborovým orgánom zamestnaneckej reprezentácii, hlavným odberateľským a dodávateľským subjektom. SZPCC aktuálne zastrešuje pekárenské spoločnosti zamestnávajúce dohromady viac ako 7 tisíc zamestnancov.
Zvyšovanie príplatkov bolo rozdelené do dvoch etáp. Prvá z nich bola účinná už od 1. mája 2018 a druhá od 1. mája 2019. Príplatky za prácu cez víkend a nočnú prácu upravuje Zákonník práce.