Utorok1. október 2024, meniny má Arnold, zajtra Levoslav

Mečiar hrozí Ficovi vyslovením nedôvery!

Hnutie Vladimíra Mečiara pohrozilo vyslovením nedôvery premiérovi.
Hnutie Vladimíra Mečiara pohrozilo vyslovením nedôvery premiérovi. (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Konflikt medzi najsilnejšou vládnou stranou Smer-SD a jeho koaličným partnerom ĽS-HZDS sa vyostril, obe strany už otvorene hovoria aj o rozpade vlády. Dôvodom roztržky je sporný prevod pozemkov na Slovenskom pozemkovom fonde (SPF), ktorý umožnil nominant hnutia.

Premiér Robert Fico preto žiada ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu z HZDS, aby odvolal člena vedenia SPF. V opačnom prípade minister stratí jeho dôveru. Hnutie Vladimíra Mečiara však ministra bráni.

"Ak za situácie zavinenej Smerom predseda vlády vysloví nedôveru ministrovi pôdohospodárstva, ĽS-HZDS vysloví nedôveru predsedovi vlády," uviedol Mečiar v tlačovom vyhlásení.

Smer-SD na to reagoval, že na svojej požiadavke trvá i v prípade rozpadu koalície. "Smer nebude rešpektovať žiadne hrozby a vyvodenie personálnej, politickej a právnej zodpovednosti za škandál spôsobený nominantom ĽS - HZDS považuje za principiálnu vec, aj keby to malo viesť k rozpadu vládnej koalície," informovala ČTK hovorkyňa predsedu vlády Silvia Glendová.

Ide o najsilnejšie slová počas pôsobenia tejto vlády, povedal ČTK politológ Grigorij Mesežnikov z Inštitútu pre verejné otázky. "Zatiaľ to môže byť demonštrácia sily, ale v skutočnosti teraz každý z nich zvažuje možný dopad krokov. Spoluvládnutie im zatiaľ prinieslo veľa benefitov, strata ktorých by ich mohla odrádzať od takýchto radikálnych riešení," uviedol Mesežnikov.

Kríza vznikla po tom, čo sa v tlači objavili informácie o prevode lukratívnych pozemkov vo Vysokých Tatrách. Námestník šéfa fondu Branislav Bríza ešte v apríli pridelil v rámci reštitúcie pozemky v hodnote viac než miliardy korún ľuďom, od ktorých ich vzápätí kúpila firma blízka ĽS-HZDS. Zaplatila pritom za ne len asi 13 miliónov korún.

Minister pôdohospodárstva, ktorý by mal podľa Fica člena vedenia pozemkového fondu odvolať, je až do konca týždňa na pracovnej ceste v Latinskej Amerike. Problém chce riešiť po návrate, pre televíziu Markíza však naznačil, že Brízu možno odvolá. "Pokiaľ by prišlo k výmene pána Brízu, tak podľa politických dohôd ĽS-HZDS bude nominovať iného kandidáta," povedal Jureňa.

Podľa portálu Pravda.sk by sa dnes aj vo štvrtok mali stretnúť koaliční lídri, najskôr na dvojstranných rozhovoroch, ako aj na Koaličnej rade.

Najsilnejšia opozičná strana SDKÚ-DS expremiéra Mikuláša Dzurindu chce navrhnúť pre sporný prevod pozemkov Jureňovo odvolanie. "Rozhodli sme dnes na prezídiu SDKÚ-DS, že dáme podnet na zvolanie mimoriadnej schôdze s návrhom na odvolanie ministra pôdohospodárstva," vyhlásil Dzurinda. Predpokladá podporu aj od opozičných partnerov z KDH a SMK. V minulosti však tieto strany s návrhmi na odvolanie členov vlády neboli úspešné, pretože v parlamente nemajú dostatok hlasov.

Spory medzi Smerom-SD a ĽS-HZDS sa od vlaňajšieho nástupu k moci už viackrát objavili, napríklad pri schvaľovaní zákona, ktorý zakáže zisk zdravotných poisťovní, alebo zmenách v dôchodkovej reforme. Problémy však strany vždy vyriešili.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu