Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Prestavba hradu mešká: Čo ohrozuje zákazku za 1,7 miliardy Sk?

Hrad stále čaká na rekonštrukciu.
Hrad stále čaká na rekonštrukciu. (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Aj keď Kancelária NR SR sľubovala, že do konca roka začne s prestavbou Bratislavského hradu, zatiaľ pre to nič oficiálne nerobí. Ani len verejná súťaž nebola doteraz Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) riadne oznámená. Stavebné povolenie platí do novembra.

Hrozí preto časová tieseň. V tom prípade by asi 1,7-miliardovú zákazku mohla dostať napríklad vybraná firma. Súťaž na rekonštrukciu Hradu po 20 rokoch mala byť pritom ohlásená už v lete. ÚVO potvrdil, že sa tak doteraz nestalo. Novému Času ešte v októbri na otázku, aká je situácia a prečo súťaž mešká, odpovedala Elena Valovičová z Kancelárie NR SR: „Finišujú sa absolútne projekty, v najbližších dňoch dopracujeme súťažné podklady a v najbližších týždňoch vyhlásime verejnú súťaž.“

Podľa nášho zdroja neoficiálne sa oznámenie očakávaného tendra aj začiatkom novembra pripravilo, avšak po konzultácii s ÚVO ho musí Kancelária NR SR ešte prepracovať. „Konkrétne súťažné podklady a podrobné verejné obstarávanie vyhlásené ešte neboli. Je to stále priorita, ktorú chceme tento rok určite vyriešiť,“ dodala Valovičová. Pripustila, že s celkovou obnovou hradného areálu sa začne najskôr na budúci rok.

Čo sa už rekonštruovalo

Kancelária NR SR sa stará viac o pohodlie poslancov ako o Hradný vŕšok, ktorý navštevujú turisti. Zákonodarcom zrekonštruovali ubytovňu, zariadili ju novým nábytkom. Tiež im za neuveriteľných 5 miliónov vynovili toalety. Opravila sa aj dlažba na nádvorí, a to kvôli medzinárodnej konferencii.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu