BRATISLAVA – V pistáciách bolo po kontrole Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR odhalené nebezpečenstvo v podobe prekročenia najvyššieho dovoleného množstva aflatoxínov. Ich výskyt bol v niektorých krajinách dokonca daný do súvislosti s výskytom rakoviny pečene.
V rámci kontroly importu Regionálna veterinárna a potravinová správa Bratislava vykonala odber vzorky výrobku „Pistácie vylúpané surové“ u dovozcu ENCINGER SK s.r.o. na Jadranskej ulici v hlavnom meste.
V tomto výrobku pôvodom z Iránu so šaržou 712 a dátumom minimálnej trvanlivosti do 16.4.2021 bolo odhalené prekročenie látky, ktroá sa skloňuje aj pri rakovine. „V analyzovanej vzorke bolo zistené prekročenie maximálnej hodnoty obsahu aflatoxínov,“ zdôvodnila pozastavenie celej zásielky ŠVPS SR.
Aflatoxíny poškodzujú pečeň a môžu vznikať zhubné nádory
Aflatoxíny sú druh mykotoxínov. Tie sa prirodzene nachádzajú v arašidoch, orechoch, pistáciách a výrobkoch z nich. ŠVPS SR vysvetlila, že mykotoxíny sú látky, ktoré vznikajú ako produkty látkovej premeny toxinogénnych kmeňov mikroskopických húb (plesní), ktoré majú toxické účinky na človeka.
Čítajte aj: Kontrola hydiny priniesla otrasné výsledky: V Čadci bolo mäso z Poľska po záruke, nakazené salmonelózou
Aflatoxíny majú schopnosť hromadiť sa v ľudskom tele s veľmi vážnymi následkami; poškodzujú pečeň a môžu vznikať zhubné nádory. Výskyt aflatoxínov bol daný do súvislosti s výskytom rakoviny pečene v tých krajinách, kde je takáto potrava obsahujúca vysoký obsah aflatoxínov dôležitou zložkou ľudskej výživy.
Hoci mykotoxíny sú toxické len pri konzumácii vo veľkom množstve, prijímanie malých dávok aflatoxínov počas dlhého obdobia môže ohroziť zdravie. To je dôvod, prečo štátny dozor nad zdravotnou nezávadnosťou potravín (potravinárskej výroby) sleduje množstvo aflatoxínov v potravinách.