Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Vláda chce zlepšiť úroveň slovenčiny školeniami a testami

BRATISLAVA - Úradníci, študenti, učitelia i novinári budú musieť absolvovať školenia či testy zo slovenčiny. Vláda dnes totiž schválila kroky na správne používanie slovenčiny, ktoré navrhol minister kultúry Marek Maďarič. Opatrenia vypracovali, lebo ministerstvo priznalo, že zákon o štátnom jazyku sa nedodržiava.

Podľa schváleného materiálu budú musieť štátni zamestnanci prejsť testami slovenčiny a chodiť na školenia. V slovenčine sa majú zlepšovať aj zamestnanci miestnej štátnej správy. Na vysokých školách by sa mali zaviesť semináre zo slovenčiny, v jazyku sa budú zdokonalovať aj pedagógovia. Na základných a stredných školách sa predpokladajú besedy s odborníkmi.

Do médií by sa už bez jazykového testu nemal dostať žiaden redaktor. Odborníci ministerstva kultúry by spolu s Radou pre vysielanie hodnotili, či sa úroveň slovenčiny zlepšuje. Verejnoprávne médiá majú slovenčine vyhradiť celé relácie.

Kabinet chce tiež posilniť satelitné šírenie relácií v slovenčine pre zahraničných Slovákov. Presadiť plánuje dôslednejšie používanie slovenčiny v reklame, zlepšiť kontrolu etikiet na tovaroch v obchode. Ministerstvá sa zase zaviazali, že pri príprave zákonov budú viac dbať na jazyk.

Opatrenia by mali pomôcť zvýšiť úroveň slovenčiny, kým ministerstvo pripraví novelu zákona o štátnom jazyku. Od roku 1999 zákon neumožňuje pokutovať nedodržiavanie zákona, napríklad vtedy, keď nie sú úradné tabule v menšinami obývanej obci písané po slovensky. Preto pred rokom ministerstvo začalo uvažovať, že pokuty opäť zavedie.

"V rokoch 2001 až 2006 sa z celkového počtu opodstatnených oznámení na porušenie zákona o štátnom jazyku preukázateľne dosiahla náprava len v desiatich percentách týchto prípadov," poznamenalo ministerstvo. Vláda sa tiež už vo svojom programovom vyhlásení zaviazala dbať na rozvoj a ochranu slovenčiny ako štátneho jazyka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu