Rozdelené ryby prevezú do pripravených sádok, kde počkajú až do Vianoc. (Zdroj: Nový Čas)
PERÍN - Vianočný kapor sa už vydal na cestu k štedrovečernému stolu. Na rybníkoch pri Períne neďaleko Košíc začali tento týždeň s jeho výlovom. Tak ako po ostatné roky i teraz ich ťahajú zo studenej vody väzni z neďalekého nápravného zariadenia.
„Ak by to bolo možné, tak by som im dal na Vianoce kapra, ktorého tu ulovia. S ich prácou som nadmieru spokojný. Na rozdiel od brigádnikov sú dochvíľni a neukradnú žiadnu rybičku,“ pochvaľuje si porybný Matej Grentzer.
Denne ich príde na Perín pracovať jedenásť. Spolu s ďalšími štyrmi chlapmi ťahajú z vypustených rybníkov kapry, tolstolobiky, šťuky a vyskytne sa aj amur. Ryby putujú do sádok, kde čakajú na predvianočný predaj. Úlovok je dobrý. Kapry majú okolo dvoch-troch kíl, tolstolobiky dokonca až 4 kilá. „Slováci, žiaľ, ryby poznajú iba pred Vianocami. Málokedy predáme nejaký kus počas roka. Na Vianoce zas nechcú upustiť od tradícií a chcú len kapra. Podľa mňa je však podstatne chutnejší amur. Navyše má aj belšie mäso,“ dodáva porybný.
Ryba sa však dá rýchlo vykostiť a upraviť na množstvo spôsobov. „Hostia milujú najmä vyprážaného kapra obaleného v kukuričnej krupici. Recept je jednoduchý: vykostenú nakrájanú rybu posolíme, potrieme cesnakom, ktorý si roztlačíme v oleji, obalíme v múke a kukuričnej krupici zmiešanej v pomere 1:1. Potom vypražíme,“ radí M. Grentzer.
Denne ich príde na Perín pracovať jedenásť. Spolu s ďalšími štyrmi chlapmi ťahajú z vypustených rybníkov kapry, tolstolobiky, šťuky a vyskytne sa aj amur. Ryby putujú do sádok, kde čakajú na predvianočný predaj. Úlovok je dobrý. Kapry majú okolo dvoch-troch kíl, tolstolobiky dokonca až 4 kilá. „Slováci, žiaľ, ryby poznajú iba pred Vianocami. Málokedy predáme nejaký kus počas roka. Na Vianoce zas nechcú upustiť od tradícií a chcú len kapra. Podľa mňa je však podstatne chutnejší amur. Navyše má aj belšie mäso,“ dodáva porybný.
Ryba sa však dá rýchlo vykostiť a upraviť na množstvo spôsobov. „Hostia milujú najmä vyprážaného kapra obaleného v kukuričnej krupici. Recept je jednoduchý: vykostenú nakrájanú rybu posolíme, potrieme cesnakom, ktorý si roztlačíme v oleji, obalíme v múke a kukuričnej krupici zmiešanej v pomere 1:1. Potom vypražíme,“ radí M. Grentzer.
CENY RÝB V PERÍNE
kapor | 1kg | 80 Sk |
tolstolobik | 1 kg | 50 Sk |
amur | 1 kg | 80 Sk |
štuka | 1 kg | 200 Sk |