Štvrtok3. október 2024, meniny má Stela, zajtra František

Lekára obvinili z prechovávania odcudzených diel: Našli aj ukradnutého Benku!

Rudolf Pilarčík z krajského policajného riaditeľstva v Košiciach ukazuje kradnutý obraz od Martina Benku za 450-tisíc Sk.
Rudolf Pilarčík z krajského policajného riaditeľstva v Košiciach ukazuje kradnutý obraz od Martina Benku za 450-tisíc Sk. (Zdroj: Nový Čas)

MICHALOVCE - Známy Michalovčan - internista Dušan K. (51) má opletačky s políciou. Obvinili ho, že prechovával kradnuté umelecké diela.

Pri domových prehliadkach u ôsmich ľudí našli 50 obrazov. Mnohé z nich pochádzali z krádeží v Michalovciach a v okolí Sobraniec. Medzi nájdenými obrazmi bol aj Martin Benka za 450-tisíc korún či dielo od nemenej známeho Mussona a ďalších ukrajinských maliarov. Za rok a tri mesiace na Zemplíne zmizli obrazy za viac ako 3 milióny.

Paradoxom bolo, že zo šiestich lúpeží sa päť stalo u pacientov, ktorých predtým ako lekár navštívil Dušan K. Šiestou okradnutou bola dokonca internistova kolegyňa. „Lekár zneužíval svojich pacientov,“ konštatoval Rudolf Pilarčík z krajského policajného riaditeľstva v Košiciach a dodal: „Priznal sa k tým veciam, ktoré sme mu vedeli dokázať. Inú trestnú činnosť poprel.“

Keď už tušil, že polícia mu je v pätách, poštou poslal na michalovské okresné riaditeľstvo 10 ukradnutých obrazov. „No iba tie najlacnejšie,“ spresnil R. Pilarčík. Kradnuté obrazy našli aj u jeho známych, ktorí sa tiež venujú umeniu. „Sú to maliari i znalci obrazov. Po vypočutí sme ich prepustili,“ vysvetľuje Pilarčík. Polícia má dôkazy, že hneď po krádeži si títo ľudia mailami posielali fotografie kradnutých diel.

Obvinený lekár je v okolí Michaloviec a Sobraniec známou osobou. Vie sa o ňom, že už 30 rokov je vášnivým zberateľom obrazov a starožitností. Jeho manželka pracuje na polícii. Prokurátor prepustil obvineného lekára z vyšetrovacej väzby a momentálne je stíhaný na slobode.

Zaistené obrazy poputujú okradnutým majiteľom, dva však už zlodeji dali vyviezť na Ukrajinu. Kradli v Michalovciach, Bežovciach, Sobranciach, Nižnej Rybnici, Ložíne i vo Vyšnom Nemeckom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu