Štvrtok3. október 2024, meniny má Stela, zajtra František

Chrípka zaútočila, na východe ochorelo 10-tisíc ľudí

„Vakcín proti chrípke je dostatok. Treba len prísť s receptom,“ vraví Zuzana Karlíková z košickej lekárne.
„Vakcín proti chrípke je dostatok. Treba len prísť s receptom,“ vraví Zuzana Karlíková z košickej lekárne. (Zdroj: Nový Čas)

KOŠICE - Chrípka na východe zložila do postelí už takmer 10-tisíc ľudí! Väčšinou starších a malé deti. Možno aj preto sa za vakcínami v lekárňach len tak zaprášilo. Situácia sa však v ostatných dňoch výrazne zlepšila a momentálne je na trhu dostatok očkovacích látok.

Chrípka mala v tomto roku miernejší nástup, ale jej priebeh je o to ťažší. „Práve teraz je vhodné obdobie na to, aby sme jej predišli. Očkovanie odporúčam zhruba do konca novembra,“ povedala vedúca oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Oľga Mináriková.

Stúpajúci trend tohto ochorenia v oboch krajoch na východe už zasiahol všetky vekové kategórie. Najmä však dôchodcov a najmenších v predškolských zariadeniach, ktorí sú rizikovou skupinou. Podľa odborníkov vysokým teplotám a malátnosti možno predchádzať včasným zaočkovaním, po ktorom sa vytvoria ochranné protilátky. Na ich tvorbu však treba dva týždne. Malá sonda do lekární v Košiciach potvrdila, že vhodné vakcíny na pultoch nechýbajú.

„Máme ich dostatok. Hoci stoja okolo 190 korún, väčšina zdravotných poisťovní ich plne uhrádza. Treba však priniesť recept od lekára,“ vraví Zuzana Karlíková z košickej lekárne.

Zásoby objednaných vakcín by mali vystačiť aj pri kulminácii chrípkovej epidémie. Možno preto, že pravidelné očkovanie si osvojil iba každý šiesty Slovák.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu