Piatok4. október 2024, meniny má František, zajtra Viera

Köteles rozpútal v parlamente búrku

Pál Csáky, Milós Duray, Lásló Köteles a Klára Sárközy
Pál Csáky, Milós Duray, Lásló Köteles a Klára Sárközy (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Búrlivú atmosféru s množstvom nesúhlasných reakcií poslancov SNS a KDH vyvolalo vystúpenie Lászlóa Kötelesa (SMK) v rozprave k návrhu parlamentného vyhlásenia k stému výročiu tragédie v Černovej.

Potom, keď Köteles vo svojom vystúpení poukázal na slovenskú národnosť viacerých žandárov, ktorí strieľali do Černovčanov i na násilné počínanie obyvateľov Černovej, nasledovala vlna protestných faktických poznámok. Podpredsedníčka parlamentu Anna Belousovová označila Kötelesovo vystúpenie za provokáciu.

Ján Slota (SNS) poukázal na nesprávnosť Kötelesovej argumentácie, keďže aj vodca maďarskej revolúcie a zástanca myšlienky veľkého Maďarska Lajos Kossuth mal slovenský pôvod. „Aj takí sme my, Slováci,“ povedal Slota. Podľa Vladimíra Palka (KDH) potvrdilo Kötelesovo vystúpenie „nové trendy v SMK“ po zmene vedenia strany.

„Koho v tejto chvíli považuješ za zodpovedného za masaker v Černovej? Akoby si tých ľudí, ktorí sa domáhali svojich práv, urobil zodpovednými za to, že sa vzbúrili a že výsledok tej vzbury bola streľba - ale koho streľba a na koho pokyn,“ opýtal sa Kötelesa Pavol Hrušovský (KDH) s tým, že ho Kötelesovo vystúpenie urazilo a prekvapilo, že sa k niečomu takému znížil.

„Neviem, prečo musíte oživovať Aponyiho ducha práve pri takej významnej udalosti ako je sté výročie masakry v Černovej,“ povedal smerom ku Kötelesovi Rafael Rafaj (SNS). „Treba hovoriť pravdu, nič iné som nerobil,“ reagoval Köteles odvolávajúc sa na slovenské pramene.


SMK protestuje proti výroku Belousovovej na adresu poslanca Kötelesa

BRATISLAVA - Strana maďarskej koalície (SMK) ostro protestuje proti hanebnému výroku podpredsedníčky parlamentu Anny Belousovovej v Národnej rade SR na adresu poslanca za SMK Lászlóa Kötelesa. Zároveň SMK žiada predsedu parlamentu Pavla Pašku, aby zaujal stanovisko k dnešnému neprijateľnému správaniu sa podpredsedníčky parlamentu.

Podľa hovorkyne SMK Evy Dunajskej, Belousovová zneuctila dôstojný akt spomienky na 100. výročie tragédie v Černovej tým, že sa dehonestujúco vyjadrila o maďarskom prízvuku poslanca Kötelesa. Ten dnes vo svojom vystúpení poukázal na slovenskú národnosť viacerých žandárov, ktorí strieľali do Černovčanov i na násilné počínanie obyvateľov Černovej. SMK pripomína, že poslanec z ich strany "citoval od známych slovenských historikov z publikácie, ktorá bola vydaná Maticou slovenskou". Podpredsedníčka parlamentu Belousovová okrem výroku o Kötelesovom prízvuku označila jeho vystúpenie za provokáciu.

Agentúre SITA sa dnes nepodarilo získať stanovisko predsedu NR SR Pavla Pašku k protestu SMK.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu