Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Pred Špeciálny súd sa dostal ďalší prípad nebankových spoločností

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pred Špeciálny súd sa dostal prípad ďalšej skrachovanej nebankovej spoločnosti. Obžalobe z podvodu bude čeliť bývalý šéf spoločnosti Sun Jozef Šikrha. Informovala o tom dnes hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková. Obžalovanému, ktorý je stíhaný na slobode, hrozí väzenie do 12 rokov.

Šikrhova firma so sídlom v Bratislave sľubovala ľuďom 40-percentné zhodnotenie vkladov, v druhej polovici 90. rokov vybrala od vyše 700 ľudí viac ako 600 miliónov korún. Šikrha však nakoniec podľa obžaloby pripravil 619 občanov o takmer 444 miliónov korún. Proces by mal podľa Kudjákovej prebiehať na pobočke súdu v Banskej Bystrici, vypovedať by malo okolo 50 svedkov.

Špeciálny súd, ktorý sa zaoberá prípadmi korupcie a organizovaného zločinu, uzavrel vlani najväčší prípad skrachovaných nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest. Ich šéf Vladimír Fruni si za podvod odpykáva vo väzení 11,5-ročný trest. Súd neskôr uznal za vinného aj kontroverzného podnikateľa Jozefa Majského z tunelovania skrachovaného Horizontu, Najvyšší súd však Špeciálnemu súdu prípad nedávno vrátil.

Krach nebankových spoločností spustil v roku 2002 práve pád Horizontu a BMG. Desaťtisíce sporiteľov tak prišli spolu o miliardové úspory. Nebankové spoločnosti podľa súdov lákali od ľudí peniaze sľubmi vysokých úrokov, no výnosy až do krachu vyplácali z vkladov ďalších sporiteľov bez toho, aby vytvárali významnejší zisk.

Pred Špeciálny súd sa nedávno tiež dostal prípad skrachovanej spoločnosti AGW. Jej šéf Matúš Grega však pred súdom vyhlásil, že chce s prokurátorom uzavrieť dohodu o vine a treste. Polícia okrem toho ukončila vyšetrovanie údajného podvodu vo firme JP Seved El, ku koncu sa vraj schyľuje aj vyšetrovanie v prípad údajného trojmiliardového podvodu v banskobystrickom Drukose.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu