Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Slovensko plánuje vyslať ďalších vojakov do Afganistanu a Kosova

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko zrejme zvýši počet svojich vojakov v operáciách NATO v Afganistane a Kosove. Do Afganistanu by malo vycestovať viac ako 50 ďalších vojakov, časť z nich by mala strážiť leteckú základňu v nepokojnej provincii Uruzgán.

Kontingent v Kosove by mala posilniť vrtuľníková jednotka. O návrhu ministerstva obrany dnes informoval denník Pravda; materiálom sa v stredu bude zaoberať vláda. Vyslanie musí schváliť aj parlament.

Slovensko má v súčasnosti v Afganistane v medzinárodných silách ISAF 57 ženistov. Slúžia v juhoafganskom Kandaháre, kde ich vláda tento rok presunula na žiadosť NATO z Kábulu. Podieľajú sa na rekonštrukčných prácach, oprave letiska a odmínovaní.

V budúcnosti chce ministerstvo okrem toho vyslať do krajiny 35-člennú strážnu čatu na základňu Tarín Kút v provincii Uruzgán. Päť ďalších vojakov by sa malo na tejto základni začleniť do tímov, ktoré sa podieľajú napríklad na výcviku afganskej armády. Ďalší piati vojaci budú zrejme pôsobiť v provinčných rekonštrukčných tímoch. Rovnaký počet by mal pracovať vo veliteľstve operácie ISAF. Osemčlenný zdravotnícky tím pravdepodobne zas posilní českú poľnú nemocnicu na letisku v Kábule.

Na budúci rok by malo Slovensko za všetkých svojich vojakov v Afganistane zaplatiť takmer 356 miliónov korún. Slovensko posilní aj svoju účasť v juhosrbskej provincii Kosovo, kde v súčasnosti pôsobí v spoločnom česko-slovenskom prápore 135 vojakov. V misii by mali od polovice decembra do polovice júna budúceho roku pôsobiť dva dopravné vrtuľníky Mi-17 a s nimi ďalších 39 vojakov. Okrem toho by malo pribudnúť do päť vojakov vo veliteľstvách operácie KFOR. V zahraničných misiách pôsobí v súčasnosti vo svete zhruba 530 slovenských vojakov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu