Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Čaplovič chce, aby boli škôlky pre päťročné deti povinné

 Podpredseda vlády Dušan Čaplovič
Podpredseda vlády Dušan Čaplovič (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Podpredseda vlády Dušan Čaplovič chce, aby päťročné deti povinne navštevovali materské školy. Pomohlo by to podľa neho riešiť vzdelávanie Rómov, ale aj ostatných detí. Novinárom to dnes povedal na tlačovej konferencii. O povinnej predškolskej dochádzke uvažovalo aj ministerstvo školstva, od svojho zámeru však začiatkom roka ustúpilo.

"Trvám na tom, aby sa zaviedla na Slovensku povinná predškolská dochádzka pre päťročné deti, a samozrejme s perspektívou aj pre štvorročné deti," povedal Čaplovič s tým, že podobné nariadenia fungujú v Británii či v Nemecku.

Povinná predškolská dochádzka podľa Čaploviča nie je dôležitá len pre vzdelanosť Rómov, ale aj pre vývin ostatných detí. "Povinná zaškolenosť je veľmi dôležitá a považujem ju za prioritnú, pretože dieťaťu sa medzi tretím a siedmym rokom vytvárajú tie najdôležitejšie hodnoty pre budúcnosť a pre tvorivý rozvoj," poznamenal podpredseda vlády, ktorý má okrem menšín na starosti aj vedomostnú spoločnosť.

Čaplovič povedal, že o zavedení povinnej predškolskej dochádzky pre päťročné deti rokuje s ministerstvom školstva. Úrad ministra Jána Mikolaja upustil od zámeru zaviesť povinné škôlky, lebo by to bolo podľa neho príliš drahé. Posledný ročník škôlky v súčasnosti navyše navštevuje vyše 90 percent detí. Ministerstvo motivuje rodičov, aby deti zverili škôlkam preplatením časti mesačných poplatkom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu