Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

U nás majú zlodeji mobilov zelenú, v Česku už nie!

BRATISLAVA - Zlodejom a kšeftárom kradnutých mobilov u nás tak skoro po prstoch neklepnú! Slovenská polícia v súčasnosti neuvažuje o ich blokovaní a zverejňovaní výrobných čísel. Túto službu majiteľom ukradnutých telefónov pritom českí policajti už poskytujú.

Na Slovensku ročne ukradnú niekoľko tisíc mobilov. Kupujúci prístrojov „z druhej ruky“ si však nemajú kde overiť, či predávaný telefón nebol ukradnutý. Blokovanie a zverejňovanie výrobných čísel - IMEI - ukradnutých telefónov slovenská polícia nepripravuje. „Zverejnením týchto čísel by boli ukradnuté prístroje vyradené z obehu a sťažilo by sa tak ich vypátranie,“ tvrdí Andrea Polačiková z policajného prezídia.

Českej polícii to však problém nerobí. Už desať dní túto službu poskytuje. Občanovi, ktorému ukradli mobil, stačí predložiť doklady totožnosti a kúpy a uviesť výrobné číslo prístroja. Zoznam blokovaných a v Česku ukradnutých telefónov je na internetovej stránke tamojšieho ministerstva vnútra. Keby zverejnenie mohlo sťažiť vyšetrovanie závažného prípadu, polícia má právo ukradnutý mobil nezverejniť. Novú službu, ktorá je v Česku zadarmo, už využilo viac ako štyristo žiadateľov.

Na Slovensku sú zatiaľ aspoň mobilnými operátormi blokované ukradnuté alebo stratené SIM karty.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu