Pondelok7. október 2024, meniny má Eliška, Elisa, zajtra Brigita

Odbory, nemocnice i ministerstvo chcú viac peňazí do zdravotníctva

Minister zdravotníctva Ivan Valentovič
Minister zdravotníctva Ivan Valentovič (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva, lekárski odborári aj nemocnice požadujú, aby sa na budúci rok navýšili zdroje do zdravotníctva.

Zdravotné odvody, ktoré platí štát za svojich poistencov, by podľa nich mali stúpnuť na päť zo súčasných štyroch percent priemernej mzdy v ekonomike. Návrh štátneho rozpočtu s navýšením odvodov zatiaľ nepočíta.

"Všetci jednoznačne tvrdíme, že minimálne päť percent by malo byť v štátnom rozpočte vyčlenených," povedal novinárom minister zdravotníctva Ivan Valentovič. O rozpočte by mala tento týždeň rozhodnúť vláda. Premiér Robert Fico pritom minulý týždeň pripustil v roku 2008 nárast zdravotných odvodov napríklad za študentov alebo dôchodcov na 4,5 percenta.

Počas prvých štyroch mesiacov tohto roka už štát platil za svojich poistencov päťpercentné odvody, neskôr však opäť klesli na súčasné štyri percentá. Fico naznačil, že úroveň piatich percent by mohli postupne dosiahnuť do roku 2010.

Zástupcom vlády, zamestnávateľov a zamestnancov sa dnes nepodarilo vyriešiť problém s obmedzením limitov povolenej práce po schválení nového Zákonníka práce. Lekárski odborári upozornili, že ak by sa zákonník od septembra prísne dodržiaval, pacientov by nemal kto ošetrovať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu