Pondelok7. október 2024, meniny má Eliška, Elisa, zajtra Brigita

Polícia odmietla trestné oznámenia na Fica za výroky o DSS

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Polícia odmietla trestné oznámenie na predsedu vlády Roberta Fica za jeho výroky o dôchodkových správcovských spoločnostiach (DSS), ktoré prirovnal ku skrachovaným nebankovým spoločnostiam.

Potvrdila to dnes hovorkyňa Generálnej prokuratúry Svetlana Husárová. "Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii odmietol toto trestné oznámenie," uviedla bez bližších podrobností Husárová.

Premiér začiatkom augusta vyhlásil, že peniaze v druhom dôchodkovom pilieri nie sú bezpečné a nevylúčil, že DSS môže stihnúť osud nebankových spoločností. Ich krach na začiatku roku 2002 pripravil státisíce ľudí spolu o miliardové úspory. Ficove tvrdenia odmietli okrem opozície aj viacerí odborníci vrátane šéfa centrálnej banky.

Trestné oznámenie na Fica za šírenie poplašnej správy podal bývalý minister práce Ľudovít Kaník a predseda Mladých ľavičiarov Róbert Sedlák. "Som zvedavý, ako prokuratúra odmietnutie trestného oznámenia zdôvodní," povedal ČTK Sedlák. Dodal, že proti zamietnutiu oznámenia možno podá sťažnosť.

Ficove výroky o DSS zazneli v čase koalično-opozičných sporov o zmeny dôchodkovej reformy, ktorú presadila bývalá pravicová vláda Mikuláša Dzurindu. Vďaka reforme si ľudia časť svojich povinných odvodov odkladajú na súkromné účty v DSS. Zavedenie takzvaného sporivého piliera však podľa Fica zvyšuje deficit štátnej Sociálnej poisťovne, a preto navrhuje zmeny v nastavení reformy. O novele zákona o sociálnom poistení by mal parlament rozhodnúť ešte tento mesiac.

Fico vo funkcii premiéra čelil trestnému oznámeniu aj v prípade vyšetrovanie údajného napadnutia študentky maďarskej národnosti Hedvigy Malinovej. Trestné oznámenia zo zneužitia právomoci verejného činiteľa však prokuratúra odmietla.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu