Utorok8. október 2024, meniny má Brigita, zajtra Dionýz

Dedinou roka 2007 sa stala Liptovská Teplička

Liptovská Teplička
Liptovská Teplička

LIPTOVSKÁ TEPLIČKA - Víťazom súťaže Dedina roka 2007, ktorej cieľom je upozorniť na úspechy slovenského vidieka, sa stala Liptovská Teplička. Obec pri Poprade uspela v konkurencii dvoch desiatok prihlásených dedín.

Podľa jej starostu Jozefa Mezovského k víťazstvu prispelo aj vybudovanie multifunkčného ihriska a novej asfaltovej cesty či zateplenie materskej školy. K úspechu pomohli i žiaci základnej školy, ktorí sa zapojili do výmenných pobytov s rovesníkmi z európskych krajín.

"Bol to spoločný úspech firiem, ktoré pôsobia na území obce. Je to aj zásluha našej školy, ktorá sa zapojila do projektu Sokrates a naši školáci navštívili Taliansko, Anglicko, Nemecko, Poľsko. Títo školáci boli zasa u nás," dodal Mezovský.

Podľa neho obec s viac než dvoma tisíckami obyvateľov je známa aj organizovaním rôznych kultúrnych podujatí, akými sú napríklad folklórne slávnosti pod Kráľovou hoľou. Starosta by chcel v budúcnosti zapracovať na zlepšení životného prostredia, problémy sú s čistotou verejných priestranstiev.

"Po zisku ocenenia očakávame zvýšený záujem turistov o našu obec. V obci a jej okolí sú možnosti letnej i zimnej turistiky," povedal Mezovský.

Podľa odbornej komisie súťaže Dedina roka, ktorú vyhlásila Slovenská agentúra životného prostredia, všetky prihlásené obce sa snažia efektívne hospodáriť a spolupracovať s miestnymi podnikateľmi. Porota ocenila aj úroveň tamojších škôl či starostlivosť obcí o sociálne slabších obyvateľov a dôchodcov.

"Na druhej strane však v obciach zaostáva starostlivosť o ich celkový vzhľad. Obce majú medzery v uplatňovaní adekvátneho stavebného poriadku či regulatívov vo výstavbe," upozornila komisia.

Súťaž Dedina roka sa na Slovensku uskutočnila po štvrtýkrát, triumf počas predchádzajúceho ročníka získalo východoslovenské Vlachovo. Víťazná obec reprezentuje Slovensko v medzinárodnej súťaži o Európsku cenu obnovy dediny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu