Utorok8. október 2024, meniny má Brigita, zajtra Dionýz

Plačúcu ikonu privítali v Košiciach stovky veriacich

Ikonu prenášajú do košickej pravoslávnej modlitebne.
Ikonu prenášajú do košickej pravoslávnej modlitebne. (Zdroj: Nový Čas)

KOŠICE - Stovky pravoslávnych veriacich privítali v Košiciach plačúcu ikonu. Ikona Sedembolestnej Panny Márie začala pred siedmimi rokmi v moskovskom panelákovom byte roniť slzy.

V košickej pravoslávnej modlitebni sa k nej veriaci modlili celú noc, dnes ráno ju vystavili pred novostavbou pravoslávneho chrámu. Ikonu popoludní odvezú do Česka. "Ikona začala roniť slzy pred tragédiou ruskej ponorky Kursk, naposledy z nej tieklo myro pred niekoľkými dňami v Karlových Varoch," povedal novinárom metropolita českých krajín a Slovenska a pražský arcibiskup Kryštof. Ikonu uznal moskovský patriarchát za divotvornú, pri Moskve jej postavili samostatný chrám.

Ikona, ktorá po Rusku cestuje s dvojčlennou ochrankou, je prvýkrát v zahraničí. Od 22. septembra navštívila viacero miest v Česku. V krajine sa k pravoslávnej cirkvi hlási približne 30.000 veriacich, prichádza tam však stále viac pravoslávnych veriacich z Ruska a Ukrajiny.

Príchod ikony na Slovensko využila pravoslávna cirkev aj na pokrstenie základov nového pravoslávneho chrámu Presvätej Bohorodičky v Košiciach. Krstu sa zúčastnili veriaci z viacerých miest východného Slovenska.

Z ikony, ktorá je replikou ikony Obmäkčenia kamenných sŕdc, podľa analýz údajne vyteká organická plazma. Ikonu tvorí na papieri vyobrazená Sedembolestná Panna Mária, obraz je pripevnený na dreve.

K pravoslávnej cirkvi sa na Slovensku hlási približne 50.000 veriacich, cirkev má v súčasnosti dve eparchie - v Prešove a Michalovciach, najbližšie by mohla vzniknúť ďalšia v Komárne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu