Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Zrekonštruovali haváriu Jána Langoša

Ján Langoš zahynul v júni 2006 pri ťažkej autonehode neďaleko Košíc.
Ján Langoš zahynul v júni 2006 pri ťažkej autonehode neďaleko Košíc.

KOŠICE - Polícia dnes na mieste nehody zrekonštruovala haváriu, pri ktorej pred vyše rokom zahynul bývalý šéf Ústavu pamäti národa (ÚPN) a niekdajší československý minister vnútra Ján Langoš.

ČTK o tom informoval policajný hovorca Peter Žaludek. Rekonštrukciu si vyžiadala Generálna prokuratúra, ktorá obnovila vyšetrovanie nehody. Výsledky dnešného pokusu by mali byť známe v priebehu mesiaca.

"Očakávam, že znalecký posudok budeme mať ešte tento mesiac, potom prokurátor v prípade rozhodne," povedal ČTK hovorca Krajskej prokuratúry v Košiciach Milan Filičko. Prokuratúra môže vyšetrovanie opäť zastaviť, alebo obžalovať vodiča multikáry, s ktorou sa Langoš zrazil. Tomu hrozí v prípade uznania viny päť rokov väzenia.

Langoš v júni 2006 pri obci Drienovec neďaleko Košíc vo vysokej rýchlosti narazil do malého nákladného auta, ktoré viezlo kamene, a na mieste zahynul. Vodič z Moldavy nad Bodvou utrpel vážne zranenia.

Pri dnešnej rekonštrukcii znalec preveril dve možnosti, ako sa nehoda mohla stať. Prokurátor totiž musí rozhodnúť, či nákladné auto vošlo Langošovi do cesty a ten už nehode nemohol zabrániť, alebo či si Langoš vozidlo nevšimol.

Košická okresná prokuratúra už raz trestné stíhanie zastavila s tým, že nehodu zavinil Langoš, keďže išiel vysokou rýchlosťou a nereagoval na situáciu na ceste. Právny zástupca Langošovej rodiny však dodatočne priložil znalecký posudok. Práve na jeho základe Generálna prokuratúra vyšetrovanie obnovila. Ak by ani dnešná rekonštrukcia nehodu neobjasnila, podľa Filička prokurátor môže prizvať tretieho znalca.

Bývalý federálny minister a disident bol prvým šéfom ÚPN, ktorý dokumentuje zločiny komunizmu i fašizmu na slovenskom území. Jeho nástupcom sa stal historik Ivan Petranský.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu