BRATISLAVA - Kto ho ešte nepil, bude mať zrejme možnosť. Do Európy sa dostáva nový destilát. Prichádza z Islandu. Tamojší ho pijú pri horiacom žralokovi.
Brennivín je destilát z Islandu, ktorý sa dostáva na európske pulty krčiem. Pôvodne ho na Islande popíjali s horiacim žralokom. Čoraz väčšej obľube sa mu dostáva už aj v Európe, informuje český portál novinky.cz. Podľa ľudí, ktorí ho ochutnali, Brennivín nesie chuť kmínu a ostrú chuť sladkého drievka (pendreku).
Tradícia pitia Brennivínu sa spája so zimným festivalom Þorrablót, pri ktorom sa požíva spolu s pochúťkou Hákarl, čo je horiaci žralok. Týmto destilátom sa snažia spláchnuť silnú arómu po netradičnej pochutine z mora.
Na obale fliaš Brennivínu je čierna etiketa so znakom smrtky. Tá siaha až do roku 1935, kedy sa vláda snažila odradiť od konzumácie tohto alkoholu. Odvtedy dostal pomenovanie "čierna smrť". Dnes lebku nahradila mapa Islandu.
Do Británie a Ameriky, resp. na tamojšie barové pulty, dorazil tento alkohol pred dvomi rokmi. Barmani si podľa portálu Novinky pochvaľujú práve jeho arómu.