BRATISLAVA - Druhé kolo testov kvality potravín! Kompetentní si posvietili na 33 výrobkov zo Slovenska a Rakúska. Zistili to, o čom tuší každý Slovák, ktorý nakupuje v zahraničí. Pozrite si ich kompletné porovnanie spolu s rozdielmi. V čom sa líšili?
Druhé kolo kontrol oznámili šéf potravinovej a veterinárnej správy Jozef Bíreš a ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Dokopy porovnávali 33 výrobkov zo Slovenska a Rakúska.
Jozef Bíreš a Gabriela Matečná (Zdroj: Foto: FB/Topky)
Z porovnávaných potravinárskych výrobkov bolo 7 mliečnych produktov, 3 mäsové výrobky, 3 rybacie výrobky, 1 výrobok zo skupiny pekárenských výrobkov, 3 nápoje, 2 koreniny, 1 snack, 1 zmrzlina, 1 škrobový výrobok, 1 mrazený polotovar, 2 cukrovinky, 1 cereálny výrobok, 2 druhy orechov, 1 sušené ovocie, 4 zeleninové výrobky.
U všetkých hodnotených výrobkov boli vykonané senzorické skúšky, pri ktorých sa hodnotila farba, konzistencia, vôňa, chuť a celkový vzhľad. V rámci tohto sa posudzovali aj etikety výrobkov, uvedenie zložiek, výživových ukazovateľov, alergénov a podobne.
Detailný zoznam porovnávaných výrobkov medzi Slovenskom a Rakúskom:
1. Výrobky, u ktorých boli zistené väčšie rozdiely (16 výrobkov - 48,5 %)
Berger morčacia šunka
Rozdiely: označenie výrobku, rozdiely v deklarácii výživových ukazovateľov obsahu tuku a soli v označení, ale aj analyticky
Berger Welness šunka bravčová
Rozdiely: vzhľad a textúra, o viac ako 6% menej mäsa, menej o 1,3% bielkovín
Brie francúzsky syr s plesňou
Rozdiely: textúra, pach, chut a vzhľad
Kotányi čierne korenie
Rozdiely: pach, chuť, 0,5% menej piperínu
Dr. Oetker Pizza ristorante
Rozdiely: vzhľad, menej o 2 koliesky syra mozzarella
Fanta pomarančová
Rozdiely: iné zloženie cukru, o 0,3% menej použitej pomarančovej šťavy
15 rybých prstov Iglo
Rozdiely: o 6% menej mäsa, iná dĺžka a hmotnosť, obaľovacia zmes
Kľukva veľkoplodená sušená
Rozdiely: iná chuť, o 4,5% menší obsah cukrov
Čokoláda Merci
Rozdiely: iná chuť a pach, silnejšia aróma
Nesquik
Rozdiely: obal a farba guľočok, o 24% viac cereálnej múky
Mikado paprika
Rozdiely: farba, chuť, pach
Dulano slanina krájaná
Rozdiely: textúra
Slávky jedlé v paradajkovej omáčke
Rozdiely: označenie výrobku
Sušené paradajky
Rozdiely: textúra, farba, chuť, viac použitého slnečnicového oleja, u rakúskeho výrobku zas viac olivového oleja
Syr emental
Rozdiely: vzhľad, textúra, pach, chuť
Zeleninová zmes s maslom
Rozdiely: označenie výrobku
2. Výrobky, u ktorých boli zistené malé rozdiely (11 výrobkov – 33,3 %)
Actimel - jogurtové mlieko
Rozdiely: označenie výrobku
Baranie rohy
Rozdiely: označenie výrobku, vzhľad výrobku
Bonduelle gold, zlatá kukurica
Rozdiely: Vyšší obsah cukru
Puding Dr. Oetker
Rozdiely: označenie výrobku, slovenský výrobok obsahuje kakaový prášok so zníženým množstvom tuku (17%), na rakúskom výrobku je to o 3 percentá menej.
Gouda - plnotučný syr
Rozdiely: označenie výrobku, vzhľad výrobku, hodnoty sušiny o 3,8% nižšie
Banány v čokoláde
Rozdiely: nižšia hodnota cukru o 5,2%
Smažený zemiakový snack - POM-BÄR
Rozdiely: označenie výrobku
Mrazený krém s vanilkovou príchuťou
Rozdiely: farba výrobku, slovenský mal vanilkovejšiu chuť
Roláda
Rozdiely: chutili inak, rakúska sladšie, obsah cukrov menší o 6%
YO ovocný sirup
Rozdiely: vo farbe, pachu aj chuti
3. Výrobky, u ktorých nebol zistený žiadny významný rozdiel (6 výrobkov – 18, 2 %)
Rybie prsty z Aljašskej tresky
Smotanový puding s príchuťou Bourbon Vanilky
Mozzarella
Jadrá vlašských orechov
Red Bull
Halloumi - prírodný polotvrdý syr z Cpyru
Jedna jediná výnimka
Len jeden z 33 testovaných výrobkov kúpený na Slovensku bol lepšej kvality ako v Rakúsku. A to oriešky kešu značky Alesto. V tých rakúskych našli mierne cudzí pach a cudziu príchuť, u tých slovenských neboli.
Pozrite si celú tlačovku o druhom kole testov potravín