BRATISLAVA - Nedodržanie pracovných prestávok pri práci, nezabezpečenie pitného režimu či neochota upraviť pracovný čas sú najčastejšími nedostatkami zo strany zamestnávateľov počas horúčav, ktoré zistil Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR).
Ako informovala hovorkyňa úradu Zuzana Drobová, niektorí zamestnávatelia nedodržiavajú povinné striedanie pracovníkov na pracoviskách, kde sa tvorí sálavé teplo alebo vetranie zabezpečujú prievanom tam, kde nie je zabezpečená klimatizácia. Ďalší zamestnávatelia síce umožnia pracovné prestávky, no zamestnanci ich trávia v neklimatizovaných priestoroch alebo vonku. V prípade nedodržania riadnych pracovných podmienok v čase horúčav hrozia zamestnávateľom sankcie vo výške 100 až 2 000 eur.
Ako uviedla Drobová, orgány verejného zdravotníctva vykonávajú kontrolu na pracoviskách jednak v rámci štátneho zdravotného dozoru, ale aj na základe podnetov. Štátny zdravotný dozor sa vykonáva nepretržite, prioritne na pracoviskách s rizikovými prácami, kde je ohrozené zdravie zamestnancov.
„To znamená, že štátny zdravotný dozor sa vykonáva najmä cielene a efektívne so zameraním na konkrétny rizikový faktor práce a pracovného prostredia a na aktuálne miestne podmienky na pracovisku, čo v letných mesiacoch znamená aj kontrolu opatrení zo strany zamestnávateľa na zníženie nepriaznivých účinkov tepelno-vlhkostnej mikroklímy na pracovisku,“ vysvetlila Drobová.
V prípade podnetu týkajúceho sa mikroklimatických podmienok pri práci sa prešetruje opodstatnenosť každého podnetu. V roku 2016 vykonali regionálne úrady verejného zdravotníctva štátny zdravotný dozor u 21 609 podnikateľských subjektov, prešetrili 293 podnetov, vydali 11 044 rozhodnutí a 52 pokynov a vykonali 460 opatrení na odstránenie zistených nedostatkov.
Podľa Zákonníka práce je zamestnávateľ povinný zabezpečiť svojim zamestnancom také pracovné podmienky, aby si mohli riadne plniť svoje pracovné úlohy bez ohrozenia života a zdravia. V prípade mimoriadne teplých dní, keď teplota vonkajšieho vzduchu nameraná v tieni dosiahne hodnotu vyššiu ako 30 °C, musí zamestnávateľ zabezpečiť tienenie a vetranie ventilátormi, vzduchotechnikou či klimatizáciou.
Pre zamestnancov by mal byť na pracovisku dostupný dostatok pitnej vody, pričom zamestnávateľ musí pitnú vodu zabezpečiť na vlastné náklady. V prípade potreby umožniť zamestnancom prestávky v práci, aby sa mohli ochladiť. Zamestnávateľ môže upraviť pracovný čas v prípade, že teploty na pracovisku nezodpovedajú predpísaným hodnotám. Každý zamestnávateľ je podľa Drobovej povinný zabezpečiť pre svojich zamestnancov aj zdravotný dohľad (pracovná zdravotná služba). Do náplne jej práce patrí aj poradenstvo zamestnávateľovi a zamestnancom o ochrane zdravia.