BRATISLAVA - Fajčenie v reštauráciách, baroch a v ďalších verejných budovách by najradšej úplne zakázali takmer štyri pätiny Slovákov. Vyplýva to z prieskumu, ktorý dnes zverejnila spoločnosť Synovate.
Mnohí z nich by však fajčenie tolerovali, ak by bary či reštaurácie zabezpečili ventiláciu a oddelenie fajčiarskej zóny od nefajčiarskej, doplnila spoločnosť.
Zákaz fajčenia na verejných miestach by podľa prieskumu podporilo 79 percent opýtaných. So zákazom by súhlasila aj časť fajčiarov, ktorí svoj postoj zdôvodňovali podľa Synovate najčastejšie tým, že by si tak vedeli lepšie užiť jedlo alebo zábavu.
Zároveň však 78 percent respondentov uviedlo, že fajčenie by bolo v poriadku, ak by reštaurácia zabezpečila napríklad dostatočnú ventiláciu. Z tých, čo zákaz nepodporili, si 39 percent myslí, že by fajčiarov diskriminoval.
Súčasný zákon o ochrane nefajčiarov na Slovensku zakazuje fajčenie v hromadnej doprave, na zastávkach, školách, zdravotníckych zariadeniach či úradoch. V prípade stravovacích podnikov platí zákaz tiež, reštauráciám však zákon umožňuje podnik rozdeliť na fajčiarsku a nefajčiarsku časť. Majiteľom nezabraňuje umiestniť obe časti do jednej miestnosti, takže škodlivý cigaretový dym musia často dýchať aj zákazníci v nefajčiarskej časti. V baroch sa fajčiť môže.
O tvrdších pravidlách v reštauráciách a baroch, ku ktorým siahlo napríklad Írsko, Francúzsko či Španielsko, sa na Slovensku zatiaľ len diskutuje. Synovate svoj prieskum uskutočnila v máji na vzorke 300 ľudí.
Zákaz fajčenia na verejných miestach by podľa prieskumu podporilo 79 percent opýtaných. So zákazom by súhlasila aj časť fajčiarov, ktorí svoj postoj zdôvodňovali podľa Synovate najčastejšie tým, že by si tak vedeli lepšie užiť jedlo alebo zábavu.
Zároveň však 78 percent respondentov uviedlo, že fajčenie by bolo v poriadku, ak by reštaurácia zabezpečila napríklad dostatočnú ventiláciu. Z tých, čo zákaz nepodporili, si 39 percent myslí, že by fajčiarov diskriminoval.
Súčasný zákon o ochrane nefajčiarov na Slovensku zakazuje fajčenie v hromadnej doprave, na zastávkach, školách, zdravotníckych zariadeniach či úradoch. V prípade stravovacích podnikov platí zákaz tiež, reštauráciám však zákon umožňuje podnik rozdeliť na fajčiarsku a nefajčiarsku časť. Majiteľom nezabraňuje umiestniť obe časti do jednej miestnosti, takže škodlivý cigaretový dym musia často dýchať aj zákazníci v nefajčiarskej časti. V baroch sa fajčiť môže.
O tvrdších pravidlách v reštauráciách a baroch, ku ktorým siahlo napríklad Írsko, Francúzsko či Španielsko, sa na Slovensku zatiaľ len diskutuje. Synovate svoj prieskum uskutočnila v máji na vzorke 300 ľudí.