Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Opäť prešetrujú Langošovu nehodu

Prvý znalecký posudok bol vypracovaný na hypotéze, že Langoš išiel prirýchlo a vodič malého nákladiaka, ktorý vošiel na vozovku z vedľajšej cesty, ho nemohol vidieť.
Prvý znalecký posudok bol vypracovaný na hypotéze, že Langoš išiel prirýchlo a vodič malého nákladiaka, ktorý vošiel na vozovku z vedľajšej cesty, ho nemohol vidieť.

BRATISLAVA - Na opätovnom prešetrení nehody bývalého šéfa Ústavu pamäti národa (ÚPN) Jána Langoša už vyšetrovateľ pracuje. Agentúre SITA to potvrdil hovorca Krajskej prokuratúry (KP) v Košiciach Milan Filičko. "Dali sme pokyn vyšetrovateľovi na došetrenie prípadu a pracuje sa na tom už druhý týždeň," uviedol Filičko.

Podľa hovorcu treba vyhotoviť doplnok znaleckého posudku k nehode podľa záverov, ktoré vypracoval Ústav súdneho inžinierstva na základe žiadosti vdovy po Jánovi Langošovi. Pôvodný znalecký posudok bol vypracovaný len na jednej hypotéze, a to že nehodu zavinil bývalý šéf ÚPN, ktorý išiel prirýchlo a vrazil do multikaru naloženého štrkom.

Prvý znalecký posudok bol vypracovaný na hypotéze, že Langoš išiel prirýchlo a vodič malého nákladiaka, ktorý vošiel na vozovku z vedľajšej cesty, ho nemohol vidieť. Mladý vodič multikaru Štefan H. z Moldavy nad Bodvou pri vyšetrovaní tvrdil, že pred vjazdom na hlavnú cestu zastal, aby dal prednosť v jazde. Naopak, správa Ústavu súdneho inžinierstva sa zaoberá aj možnosťou, že šofér multikaru v tom okamihu nezastal a hneď vošiel na hlavnú cestu. Znalec sa preto bude musieť vyrovnať pri došetrení aj s touto možnosťou.

Prípad znovu otvorila Generálna prokuratúra v apríli 2007 na základe správy Úradu súdneho inžinierstva, ktorú predložila vdova Gabriela Langošová. "Vyšetrovateľ a prokurátor záver pôvodného súdneho znalca vyhodnotia a ak by v ňom zistili nejaké pochybnosti, prípadom sa bude zaoberať iný znalec," uviedol hovorca košickej KP. Predseda Správnej rady ÚPN Ján Langoš, bývalý federálny minister vnútra, zahynul v polovici júna 2006 pri dopravnej nehode medzi obcami Turňa nad Bodvou a Drienovec v okrese Košice-okolie. 59-ročný Langoš bol na mieste mŕtvy. Vodiča multikaru, do ktorého Langoš vrazil, previezli s ťažkými zraneniami do nemocnice.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu