BRATISLAVA – Máte radi ryby? Dávajte si pozor, ak ste si nedávno pochutnávali na sleďoch naložených v octe. Hygienici v nich našli mŕtve larvy obávaných parazitov.
Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky (ŠVPS SR) na svojej stránke upozornila na nález nevyhovujúceho výrobku od košického výrobcu. Ide o slede nakladané v octe s označením „Baltické ryby“.
Desivý vedecký objav, na ktorom pracoval aj Slovák: V rybách sa ukrýva nebezpečenstvo
Vo svalovine rýb kontrola odhalila tri mŕtve larvy škrkaviek Anisakis simplex. Výrobok ŠVPS SR našla v obchodnej sieti Tauris v Bardejove. Výrobcom „Baltických rýb“ je spoločnosť RYBA Košice.
Vyjadrenie košickej spoločnosti Ryba
Spoločnosť Ryba Košice zverejnila k náletu nasledujúce stanovisko: „V prvom rade nás, ako dlhoročného výrobcu, mrzí táto situácia a ospravedlňujeme sa, že k nej došlo. Produkt Baltické ryby je vyrábaný zo suroviny ‚Sleď celý‛. Je to čiastočne pitvaná ryba, ktorá obsahuje mlieč alebo ikry. Práve preto, že obsahuje tieto vnútornosti, je pre niektorých konečných spotrebiteľov tento produkt vyhľadávaný - preto ho máme v portfóliu.“
Surovinu firma nakupuje z garantovaných výlovov, kde sú presne zadefinované požiadavky na kvalitu a bezpečnosť produktu, čo je pri dovoze deklarované príslušnými sprievodnými dokladmi - certifikátom o zdravotnom stave.
K danej situácii má spoločnosť Ryba vyjadrenie priamo od írskeho dodávateľa: „Žiaľ, parazity sú prirodzeným a obvyklým výskytom vo voľne žijúcich rybách. Parazity môžu byť znepokojujúce len v prípade, ak konzument požíva surovú alebo iba zľahka upravenú rybu, ako napríklad sashimi, sushi alebo gravalax, ak predtým nebola ošetrená nijakým spôsobom, ktorý tieto parazity zabíja. My sa zaručujeme, že všetky sleďové výrobky spracované u nás, sú zmrazované šokom pri teplote medzi -20°C a -30°C až po dobu 30 hodín. Tento proces zabíja všetky parazity a náhodné požitie parazitov v tomto stave nespôsobuje nijaké riziko ohrozenia ľudského zdravia.“
Spoločnosť Ryba ako spracovávateľ suroviny môže iba konštatovať, že výskyt parazitov je neodkontrolovateľný.
„Robíme všetko, aby sme nakupovali surovinu, ktorá parazity neobsahuje, a pokiaľ tam nejaké budú, prvovýrobca deklaruje, že nie sú zdraviu škodlivé nakoľko je surovina opracovaná podľa platnej legislatívy. Aj keď sa problém s parazitmi vyskytuje ojedinele, nevieme ho na 100% vylúčiť, preto uvažujeme, že takto spracovanú surovinu vylúčime z nášho portfólia. Odporúčame zákazníkom, ktorí obľubujú marinované ryby uprednostniť inú úpravu ako sú filety, rezy alebo zavináče,“ doplnila spoločnosť Ryba vo svojom vyhlásení.