Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Vojenské misie nás minulý rok stáli takmer miliardu!

(Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Armáda má v zahraničí vyše 500 vojakov. Tí pôsobia v deviatich nepokojných oblastiach sveta. A to ako súčasť operácií pod velením NATO, Európskej únie či OSN. Štát však stoja pekný balík peňazí. Ročné výdavky sa šplhajú takmer k miliarde korún! Ministerstvo obrany preto zvažuje redukciu počtu misií.

Prioritou Slovenska zostávajú Afganistan, Balkán a Cyprus. Otázne je naopak ďalšie pôsobenie našich vojakov na Golanských výšinách. Vyplýva to z dokumentu, ktorý nedávno schválila aj vláda. Už na budúci rok by malo na hranici medzi Izraelom a Sýriou pôsobiť menej Slovákov. „Ministerstvo sa chce v budúcnosti prioritne zapájať celkovo do dvoch až troch operácií pod vedením NATO, Európskej únie alebo Organizácie Spojených národov,“ vysvetlil šéf rezortu František Kašický. Nevylúčil však, že v prípade požiadavky partnerov vyšleme do krízových oblastí sveta ďalšie jednotky. Tie však nebudú mať príliš veľa členov.

Pôsobenie vojakov v zahraničí nie je práve lacná záležitosť. „Slovenská republika vynaložila na pôsobenie v operáciách medzinárodného krízového manažmentu asi 940 miliónov,“ píše sa v dokumente. Ide pritom o náklady za rok 2006. Časť peňazí sa nám síce vráti späť, ide však približne o 150 miliónov korún. Tie zaplatí OSN za pôsobenie na misiách pod jej hlavičkou.

Najdrahšie je Kosovo


Misia slovenskej armády v nepokojnej juhosrbskej provincii Kosovo stála minulý rok 286 miliónov. 135 vojakov tam stráži krehké prímerie medzi znepriatelenými skupinami Srbov a Albáncov. Nákladnou bola aj operácia v Iraku, ktorá stála vyše 258 miliónov korún. V krajine však zostalo len 5 dôstojníkov, ostatných vojakov vláda stiahla.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu