BANSKÁ BYSTRICA - Cícerová nátierka od banskobystrického výrobcu, ktorú skonzumoval 43-ročný muž, bola kontaminovaná baktériou Clostridium botulinum produkujúcou botulotoxín. Preukázali to všetky laboratórne testy vzoriek zvyšného obsahu obalov cícerovej nátierky, výsledky ktorých potvrdili aj odborníci celosvetovo uznávanej inštitúcie Robert Koch Institut Berlin.
Zdôrazňuje to v reakcii na opätovné otvorenie kauzy "cícerovej nátierky" niektorými médiami Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici. Svoje stanovisko zverejnil dnes na webovej stránke spolu s prezentáciou podrobne mapujúcou celý prípad. V súlade s tlačovým zákonom ich RÚVZ žiada o opravu a uvedenie informácií na pravú mieru.
"Koncom roka 2016 a začiatkom roka 2017 vyšli články, ktoré nepravdivými, pravdu skresľujúcimi a verejnosť zavádzajúcimi tvrdeniami hrubo spochybňovali profesionalitu, odbornosť a česť epidemiológov, mikrobiológov a toxikológov banskobystrického RÚVZ. Tvrdenie, že muž po konzumácii tejto cícerovej nátierky ochorel na botulizmus, je potvrdenou pravdou. Nebyť správnej diagnostiky lekárov II. Neurologickej kliniky SZU FNsP F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, bol by celý prípad skončil fatálne," uvádza sa v stanovisku RÚVZ s tým, že na diagnóze "alimentárna intoxikácia botulotoxínom" lekári kliniky trvali a stále trvajú. Nepravdivé tvrdenia sa tak dotýkajú aj odbornosti, profesionálnej vážnosti a cti lekárov kliniky.
RÚVZ v reakcii tiež pripomína, že pacient bol dlhší čas v kóme, na umelej ventilácii, podstúpil náročné vyšetrenia v spánkovom laboratóriu v Martine a v súčasnosti mu bola priznaná invalidita v dôsledku poškodenia organizmu po ochorení na botulizmus.
Nebezpečná baktéria
"Cícerová nátierka výrobcu bola kontaminovaná baktériou Clostridium botulinum produkujúcou botulotoxín. Správnosť postupu RÚVZ Banská Bystrica potvrdili odborníci celosvetovo uznávanej inštitúcie – Robert Koch Institut Berlin. Ba čo viac, išlo o raritný prípad, kedy sa diagnostikovaný kmeň (Clostridium botulinum A3 s dokázanou produkciou toxínu) v Európe nevyskytol od roku 1922 a bol privezený pravdepodobne zo severovýchodnej Argentíny alebo Brazílie. Porovnanie s databázou NCBI Genbank Database (National Center for Biotechnology) preukázalo 100-percentnú identickú zhodu sekvencie aminokyselín s kmeňom BoNT/A3CDC54054 (JX110955), pôvodom z Argentíny. Nukleotidová sekvencia kmeňa C. botulinum, izolovaného z tejto cícerovej nátierky, bola vložená do databázy NCBI Genbank," zdôrazňuje RÚVZ.
Ako dodáva, vzhľadom na klinické, epidemiologické a laboratórne zistenia bol RÚVZ ako orgán štátnej správy na úseku verejného zdravotníctva povinný upozorniť verejnosť na konzumáciu podozrivej potraviny s možným poškodením zdravia najmä pri takej závažnej a často smrteľnej diagnóze, akou je botulizmus. "Zdravie a životy ľudí musia byť v každom slušnom štáte na prvom mieste pred ekonomickým ziskom podnikateľskej verejnosti."
Podozrenie bolo pravdivé
Začiatkom augusta roku 2015 hospitalizovali vo vážnom stave 43-ročného Banskobystričana s podozrením na otravu botulotoxínom, ktoré sa teraz v plnej miere potvrdilo. Do kauzy, ktorá vydesila Slovensko, sa v októbri 2015 vložil aj prezident Kiska. Ten sa rozhodol podporiť firmu, ktorej nátierka sa ocitla pod paľbou kritiky. Hoci Štátna veterinárna a potravinová správa po prevalení podozrenia spočiatku nepotvrdila prítomnosť baktérie Clostridium botulinum v nátierke, prvotné zistenia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) o kontaminácii sa teraz ukázali ako pravdivé.
Stanovisko výrobcu
"Hoci sme už túto kauzu považovali za uzatvorenú, po opätovnej zavádzajúcej komunikácii RÚVZ Banská Bystrica zvážime voči úradu právne kroky," reagoval v súvislosti so stanoviskom RÚVZ Juraj Lunter, výkonný riaditeľ spoločnosti Alfa Bio, výrobca produktov Lunter. Podľa neho dnešné vyjadrenia úradu len interpretujú už doteraz známe fakty z roku 2015.
"Tieto vyjadrenia neberieme na ľahkú váhu, pretože bezpečnosť našich produktov je pre nás prvoradou prioritou. Úrad verejného zdravotníctva SR už 12. novembra 2015 potvrdil, že všetky laboratórne výsledky originálnych balení cícerovej nátierky boli zdravotne bezpečné. Všetky informácie, ktoré spomína RÚVZ, sa týkajú rozboru jedinej vzorky zo zvyškov obalov nájdených v odpadkoch, ktoré považujeme za irelevantné," dodal Lunter.