Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Slovenskí vojaci v Afganistane sa už presťahovali na juh krajiny

Minister obrany SR František Kašický (vpravo) počas slávnostného nástupu 57-členného slovenského kontingentu misie ISAF.
Minister obrany SR František Kašický (vpravo) počas slávnostného nástupu 57-členného slovenského kontingentu misie ISAF.

SEREĎ - Všetci slovenskí vojaci v Afganistane sa už premiestnili z Kábulu do nebezpečnejšieho Kandaháru na juhu krajiny. Novinárom to potvrdil minister obrany František Kašický.

Vojakov v Afganistane však už v najbližších dňoch vystrieda nová 57-členná jednotka, ktorá sa dnes v Seredi slávnostne lúčila so svojimi rodinami i ministrom.

Slovenskí vojaci budú v Kandaháre opravovať letisko a odmínovávať plochu v prísne stráženej vojenskej základni v Kandaháre, ktorý patril pred americkým zásahom v roku 2001 medzi bašty islamského fundamentalistického hnutia Taliban. V horských oblastiach na juhu Afganistanu sú však aj v súčasnosti útoky povstalcov oveľa častejšie ako na severe krajiny.

Podľa Kašického je samotná základňa Kandahár bezpečná. "Táto jednotka, ktorá kompletne nahradí súčasnú rotáciu, (...) bude plniť úlohy iba na teritóriu základne Kandahár," povedal Kašický.

Slovenskí vojaci sa presunuli do Kandaháru na žiadosť generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie Jaap de Hoop Scheffera; v Afganistane slúžia v rámci medzinárodných síl ISAF. Vláda schválila presun začiatkom februára, pred tým však na požiadavku aliancie odpovedala odmietavo. Kabinet svoje rozhodnutie zmenil po tom, čo dostal od NATO záruky, že slovenskí vojaci nebudú pracovať mimo územia základne.

Slovensko má svojich vojakov okrem Afganistanu v ďalších šiestich misiách, väčšinu svojich vojakov nedávno stiahlo z Iraku. Kašický zdôraznil, že v budúcnosti chce mať krajina v zahraničí iba tri misie. "Momentálne máme za hranicami viac ako 500 vojakov v siedmich misiách, čo je náročné najmä na organizáciu a logistiku," povedal Kašický pre dnešné vydanie denníka Pravda. Krajina by sa mala podľa neho zapojiť do jednej misie pod záštitou OSN, ďalej Európskej únie a tiež NATO.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu