BRATISLAVA - Blíži sa sezóna domácich zabíjačiek, ktoré sú pre mnohých chovateľov hospodárskych zvierat malým sviatkom. Mäsové špeciality ocení celá rodina. Rodinnú udalosť však môžu skomplikovať nástrahy, o ktorých Slováci neraz ani netušia.
Jesenná zabíjačka patrí k slovenských tradíciám. Predtým, ako sa však do nejl pustíte, mali by ste vedieť, čo o nej hovorí legislatíva a ako sa vyhnete zdravotným rizikám. Portál Mäsodomov.sk zostavil 10 rád, ktoré vás prevedú bezproblémovou zabíjačkou.
Farmár chcel zabiť prasa sekerou: VIDEO nadprirodzeného zásahu anjela strážneho
Čo hovorí na domáce zabíjačky legislatíva?
Povinnosť nahlasovania domácich zabíjačiek platí už od 1. 2. 2007. Upravuje ju § 23 zákona č. 39/2007 Z.z. o veterinárnej starostlivosti, ktorý hovorí: „Ošípané možno zabíjať u chovateľa na súkromnú domácu spotrebu (ďalej len domáce zabíjačky) za podmienky, že bolo zabíjanie zvierat nahlásené príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe aspoň jeden pracovný deň vopred a boli dodržané požiadavky na vyšetrenie trichinely.“
Pozor na svalovca!
Prvoradým záujmom je ochrana zdravia ľudí pred možným nakazením sa svalovcom (trichinelou) s následnými zdravotnými následkami. V ostatných rokoch sa vyskytlo niekoľko prípadov tejto choroby u ľudí, ktorí uvádzali, že konzumovali surovú klobásu, tepelne neopracované mäso, údené mäso a iné tepelne neopracované výrobky práve z domácich zabíjačiek. Pacienti mali teplotu okolo 39 stupňov Celzia, bolesti brucha, svalov a kĺbov, bolesti hlavy, zvracanie a hnačku. Vyšetrením sa potvrdila prítomnosť svalovca.
Ako a komu zabíjačku nahlásiť?
Príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe (ďalej len RVPS) najneskôr prvý pracovný deň vopred v čase do 15.00 h. Domácu zabíjačku možno nahlásiť telefonicky alebo inou formu, napr.: písomne (na príslušnú RVPS najneskôr jeden deň pred stanoveným termínom domácej zabíjačky), faxom, e-mailom.
Informácie ohľadom odberu vzorky
Viac sa dozviete na príslušnej RVPS, postačí zatelefonovať na RVPS a odborníci (úradní veterinárni lekári) vás budú informovať taktiež o:
- požadovanom sprievodnom liste, ktorý sprevádza vzorku do laboratória a ktorý chovateľ vyplní
- spôsobe odberu a hmotnosti laboratórnej vzorky
- kde sa odovzdajú odobraté vzorky určené na vyšetrenie.
Ako odobrať vzorky na vyšetrenie na trichinely?
Odber vzorky zabezpečí sám chovateľ. Odoberajú sa vzorky bráničných pilierov z obidvoch polovíc jatočných tiel domácej ošípanej v mieste prechodu do šľachovitej časti veľkosti lieskového orecha, resp. veľkosti päť krát päť centimetrov.
Pri odbere vzorky nemusí byť prítomný úradný veterinárny lekár
Vzorky môže odobrať chovateľ, resp. mäsiar (osoba, ktorá domácu zabíjačku vykonáva).
Ako vzorku doručiť na vyšetrenie?
Vzorky treba vhodne zabaliť do mikroténového vrecka alebo iného nepremokavého materiálu a uložiť do chladničky, následne treba vypísať krátky sprievodný list, ktorý pošlete spolu so vzorkami do laboratória. Chovateľ osobne alebo poslom doručí vzorky na miesto zvozu vzoriek zriadeného príslušnou RVPS, resp. do miesta zberu vzoriek príslušného Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu (ŠVPÚ) alebo Štátneho veterinárneho ústavu voZvolene (ŠVPÚ).
Vzorky sa doručujú v pracovných dňoch do 15.00 hod., vždy však podľa usmernenia RVPS.
Napr. ak sa konala domáca zabíjačka počas víkendových dní, vhodne zabalené odobraté vzorky uskladní chovateľ v chladničke (nie v mrazničke!) a doručí na miesto zvozu v pondelok do 15.00 hod. Vyšetrenie vzorky je bezplatné. (V niektorých okresoch je vyšetrenie spoplatnené sumou 5,50 eur).
Čo v prípade, ak sa zabíjajú viaceré ošípané?
Každá odobratá vzorka bráničných pilierov z obidvoch polovíc jatočných tiel domácej ošípanej sa zabalí osobitne spôsobom podľa vyššie uvedeného v bode 6. Aj keď nepoznáte výsledok vyšetrenia na svalovca, môžete pokračovať v domácej zabíjačke - to nikto nezakazuje - ale POZOR! Mäso jatočnej ošípanej z domácej zabíjačky alebo jeho časti s vnútornými orgánmi, ktoré nie sú tepelne opracované, môže byť použité pre domácu spotrebu po troch pracovných dňoch od doručenia vzorky na miesto zvozu, teda ak chovateľ po domácej zabíjačke, ktorá bola počas víkendových dní, doručil vzorku na určené miesto zvozu v najbližší pondelok a do štvrtka toho istého týždňa mu nebol oznámený pozitívny nález svalovca zistený laboratórnym vyšetrením, môže použiť tepelne neopracované výrobky z domácej zabíjačky na svoju spotrebu.
Ako sa dozviete výsledok laboratórneho vyšetrenia?
Prípadný pozitívny nález laboratórneho vyšetrenia na svalovca bude chovateľovi oznámený bezodkladne (telefonicky, faxom, e-mailom - podľa uvedenia jeho kontaktného údaju v sprievodnom liste).
Produkty domácej zabíjačky nesmiete predať alebo darovať, dokonca ani susedovi
„Produkty z domácej zabíjačky sú určené výlučne pre súkromnú spotrebu chovateľa, fyzickej osoby, držiteľa, vlastníka v jeho domácnosti a jemu blízkych osôb. Nesmú sa uvádzať ďalej na trh za účelom predaja. Podľa § 115 občianskeho zákona „domácnosť“ tvoria fyzické osoby, ktoré spolu trvale žijú a spoločne uhrádzajú náklady na svoje potreby. Podľa § 116 – 117 občianskeho zákona je blízkou osobou príbuzný v priamom rade, súrodenec a manžel; iné osoby v pomere rodinnom alebo obdobnom sa pokladajú za osoby sebe navzájom blízke, ak by ujmu, ktorú utrpela jedna z nich, druhá dôvodne pociťovala ako vlastnú ujmu.“
Fyzická osoba sa dopustí priestupku, ak uvedie na trh produkty živočíšneho pôvodu, ktoré sú zdraviu škodlivé alebo nebezpečné, alebo ktoré neboli vyrobené v prevádzkarni, alebo ak nestiahne takéto výrobky z trhu. Zároveň teda môžete pri zabíjačke dostať pokutu, ak neohlásite zabíjanie hovädzieho dobytka na súkromnú domácu spotrebu príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe aspoň jeden pracovný deň vopred. Pri porušení týchto predpisov môže príslušný orgán veterinárnej správy uložiť fyzickej osobe pokutu do výšky 300 eur. Ďalšia pokuta Vám hrozí od zdravotnej poisťovne, ktorá môže od Vás vymáhať aj náklady spojené s liečbou v dôsledku nákazy z neohlásenej zabíjačky.
Čo je najväčším rizikom?
Najviac rizikovým produktom – výrobkom, je v tomto prípade vyrábaná domáca klobása údená studeným dymom, ktorá je charakterizovaná ako tepelne neopracovaný produkt. Pre odstránenie rizika nákazy je nutné tepelné opracovanie živočíšnych produktov, prípadne ich ošetrenie hĺbkovým zmrazením, ktoré spoľahlivo likviduje pôvodcu trichinelózy.