Utorok22. október 2024, meniny má Sergej, zajtra Alojzia

Mečiar obvinil svojich oponentov z nekalých aktivít v HZDS

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar

BRATISLAVA - Vo vládnej ĽS-HZDS sa pred straníckym snemom zostrila rétorika medzi dlhoročným šéfom strany Vladimírom Mečiarom a jeho protikandidátom na lídra strany Viliamom Veteškom.

Mečiar povedal pre dnešné vydanie denníka Sme, že pred snemom sa niekto snaží "ovplyvniť delegátov za majetkové sľuby" a nevylúčil personálne dôsledky. Veteška toto tvrdenie označil za klamstvo.

"Z viacerých okresov mi (...) hlásia pokusy ovplyvniť delegátov za majetkové sľuby," povedal Mečiar pre Sme. "Zatiaľ je oznámených sedem okresov, v ktorých hlásia, že takýto stav je. A ten počet rastie," doplnil. Predseda ĽS-HZDS však z týchto aktivít priamo svojho súpera neobvinil. "Neviem, či to robí Veteška, alebo ľudia, ktorí si myslia, že jeho kandidatúra bude správna," tvrdil.

Mečiarovo obvinenie podporil pre Sme aj podpredseda strany Milan Urbáni. "Počul som o takýchto praktikách," povedal. Zdržanlivejšie sa vyjadrila ústredná tajomníčka Zdenka Kramplová. Poslanec a trnavský župan Tibor Mikuš sa naopak zastal Vetešku. "Treba sa spýtať delegátov, kto im sľubuje, že po sneme nebude problém s financovaním regionálnych kancelárií a kto sľubuje nové autá," reagoval.

Samotný Veteška tvrdil, že s nijakým delegátom nehovoril a ide o "klamstvo prvého stupňa". "Nezaslúžim si takéto obviňovanie. Päť rokov som Mečiara obhajoval, nikdy som proti nemu nič nepovedal," citovalo Mečiarovho soka Sme. Dlhoročný šéf ĽS-HZDS, ktorý podľa analytikov súperov v strane netoleruje, však v rozhovore pre Sme nevylúčil, že za predsnemové kroky v HZDS bude chcieť vyvodiť bližšie nespresnené personálne dôsledky. "Teraz to bude predmetom straníckeho vyšetrovania s príslušnými závermi voči osobám. A už nebudeme ďalej pokračovať tak, ako doteraz, že sme postavili stranu tak, aby sme ju dobre uchránili pred tlakom zvonka, ale veľmi slabo pred rozpadom zvnútra," varoval šéf ĽS-HZDS.

Médiá pred júnovým snemom strany opakujú, že žiadny Mečiarov rival nemohol pokračovať v politickej kariére v ĽS-HZDS. Naposledy s Mečiarom o post lídra priamo súperil začiatkom 90. rokov Milan Kňažko, ktorý sa neskôr pridal k pravicovým stranám združeným okolo Mikuláša Dzurindu. Analytici sa zatiaľ zhodovali, že Veteška príliš veľké šance proti trojnásobnému expremiérovi nemá. "Vo víťazstvo v súboji o kreslo predsedu HZDS zrejme neverí ani samotný Mečiarov vyzývateľ Viliam Veteška," napísal dnes v komentári denník Pravda.

Mečiarovi príliš veľkú nádej na úspech nedali ani bývalí členovia HZDS, ktorí neskôr odišli do iných strán. "Vo Veteškovom prípade to bude hop alebo trop. Jeho politický vplyv sa končí. Dopadne to tak, že tajné voľby nebudú, prídu tí správni delegáti, tak sa to robí všade. Vyhrá Mečiar a Vetešku zhodí z postu podpredsedu parlamentu," povedala pre Pravdu bývalá poslankyňa HZDS Marta Aibeková.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu