„Vysušené kvety prvosienky jarnej, tzv. kašky, sú vhodné pre všetkých, ktorí majú problémy s dýchaním,“ vraví košická botanička Eva Sitášová.
KOŠICE - Pre laika obyčajná burina, no bylinkári sa tešia. V okolí Košíc už teraz kvitnú celé lány hadieho mlieča a kašiek. Odborníci však varujú: málo zrážok neveští bohatú úrodu!
„Púpava lekárska - ľudovo
hadí mlieč, už v názve prezrádza,
že má prospešné
účinky. V koreňoch obsahuje
škrob inzulín, ktorý je po
vysušení súčasťou čajových
zmesí pre cukrovkárov,“ vraví
botanička Východoslovenského
múzea v Košiciach Eva
Sitášová. Prezradila, že tradícia
výroby medu z peľu púpavy
pomaly pominula.
„Konzumovať sa však dajú aj čerstvé listy púpavy, ktoré sú vhodné do jarných šalátov v sladkokyslom náleve alebo aj do prívarkov! Zbierať ich však treba najmä v tieni a ďalej od vozovky,“ dodala odborníčka, ktorá rada zbiera aj prvosienky jarné, tzv. kašky. Tieto kvietky odporúča všetkým, ktorí kašlú, sú prechladnutí alebo majú problém s dýchaním. Sitášová však dodala, že bylinkári by sa mali poponáhľať, lebo liečivé rastliny budú na lúkach pre úbytok vlahy kvitnúť už len pár dní!
„Konzumovať sa však dajú aj čerstvé listy púpavy, ktoré sú vhodné do jarných šalátov v sladkokyslom náleve alebo aj do prívarkov! Zbierať ich však treba najmä v tieni a ďalej od vozovky,“ dodala odborníčka, ktorá rada zbiera aj prvosienky jarné, tzv. kašky. Tieto kvietky odporúča všetkým, ktorí kašlú, sú prechladnutí alebo majú problém s dýchaním. Sitášová však dodala, že bylinkári by sa mali poponáhľať, lebo liečivé rastliny budú na lúkach pre úbytok vlahy kvitnúť už len pár dní!