BRATISLAVA - K zapichnutiu rybej kostičky v krku dochádza najčastejšie po nedostatočnom kulinárskom spracovaní ryby alebo pri neopatrnej konzumácii. Zväčša sa zapichne do tkaniva krčných mandlí alebo koreňa jazyka, kde následne vyvoláva pocity cudzieho telesa, pichania, škriabania v krku alebo lokalizovanej bolesti. Tá sa zvýrazňuje pri prehĺtaní, približuje otorinolaryngológ z Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Lukáš Varga.
Pri konzumácii rýb treba byť preto opatrní, a to najmä v prípade detí a starších ľudí s náhradami chrupu. Niektoré ryby sú menej rizikové, napríklad pstruh, sumec, viaceré morské ryby, iné majú medzisvalových kostičiek viac alebo ich majú pevnejšie ako kaprovité ryby.
Odborník upozorňuje, že deťom v predškolskom veku by sa malo podávať len vykostené mäso rýb, aj to pod dohľadom dospelého. Varga vystríha aj pred jedením ryby pri požívaní väčšieho množstva alkoholu, ktorý otupuje zmysly a pozornosť.
Pokiaľ už k nehode s rybou kostičkou dôjde, netreba robiť paniku. "Aspoň v polovici prípadov s uvedenými ťažkosťami kostička iba poškriabe sliznicu hltana a pokračuje so sústom potravy ďalej, pričom pri vyšetrení ju nenachádzame," konštatoval Varga.
V ľahších prípadoch si vie človek pomôcť aj bez lekára. "Pokiaľ nie je zásadne obmedzená schopnosť prehĺtať, možno sa pokúsiť kostičku uvoľniť zapitím tekutinami alebo zajedením mäkkou striedkou chleba."
Ak nie sú ťažkosti výrazné, možno niekoľko hodín počkať, či sa nezmiernia v prípade, že by išlo len o poškriabanie sliznice. Pri zapichnutí kostičky do oblasti podnebnej mandle niekedy stačí aj pohľad doma do zrkadla pri dostatočnom osvetlení, vysvetlil Varga.
Pri výraznejších ťažkostiach je potrebné vyhľadať lekársku starostlivosť bez zbytočného odkladu, výnimočne sa takéto prípady riešia aj v celkovej anestézii.