Utorok24. december 2024, meniny má Adam, Eva, zajtra

Na jahňatách si pochutia v cudzine

Bača František Majerčák drží iba niekoľkodňové jahňa. Zobraziť galériu (2)
Bača František Majerčák drží iba niekoľkodňové jahňa.

VLACHOVO - Slováci vraj zjedia ročne až desaťkrát menej jahňaciny, ako je európsky priemer! Aj preto práve teraz z Gemera expedujú živé malé ovečky do Maďarska, Talianska a Grécka. Skončia na veľkonočných stoloch ako tradičné gurmánske lahôdky.

„Narodilo sa nám štyristo jahniat a z nich už v najbližších dňoch pôjde na trh asi dvestopäťdesiat. Kde presne skončia, nevieme. Určite však na juhu Európy, kde sú už tradične na Veľkú noc veľmi obľúbené,“ povedal predseda poľnohospodárskeho družstva Miloš Šmíro.

Zhruba 6-týždňové jahňatá dosahujú hmotnosť od 8 do 16 kíl. Chovatelia sa teraz dohodujú na ich cene - tá sa bude pohybovať okolo 80 korún za kilogram živej váhy. „Vlani to bolo až 95 korún, no svoje zohral nielen silnejší kurz koruny, ale aj konkurencia z Bulharska a Rumunska,“ uviedol predseda družstva, v ktorom ovce chovajú nielen kvôli mäsu, ale aj kvôli syru a obnove chovu. Na domácom trhu si od predaja jahňaciny veľa nesľubujú, lebo je drahá. „Tri stovky sa našincom zdá veľa. Príprava samotného mäsa, ktoré chutí podobne ako hydina, je však dosť náročná. Treba to jednoducho vedieť,“ dodal Šmíro.

Viac o preprave

„Preprava živých jahniat, ktorú často kritizuje najmä Sloboda zvierat, musí spĺňať prísne predpisy. V moderných kamiónoch nechýbajú kamery a vodiči majú aj pravidelné prestávky. Zvieratá, samozrejme, dostanú svoju dávku krmiva a vody. Do Maďarska je to od nás však maximálne 300 km. Úhyn je naozaj skôr výnimočný,“ povedal šéf družstva vo Vlachove.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu