BRATISLAVA – Tohtoročné sucho a horúčavy znížili obsah tuku a bielkovín v mlieku o 10 %. Uviedol to dnes prezident Slovenského mliekarenského zväzu (SMZ) Stanislav Voskár.
"Ak sa porovnajú len tieto dve zložky, tak v tohtoročnom mlieku máme o desatinu tuku menej a taktiež o jednu desatinu menej bielkovín. Aj toto má negatívny dopad na výplatnú cenu mlieka. Na druhej strane pre mliekarne to znamená nižšiu výťažnosť pri produkcii mliečnych výrobkov," spresnil.
Nižší obsah bielkovín a tukov v mlieku sú tak podľa neho ďalšou okolnosťou, ktorá popri klesajúcich nákupných cenách surového kravského mlieka v SR a EÚ zhoršuje hospodárenie mliekarov. "Koncovú cenu mliečnych výrobkov na trhu však ovplyvňuje len maloobchod, nie spracovatelia," dodal šéf SMZ.