Pondelok23. september 2024, meniny má Zdenka, zajtra Ľubor, Ľuboš

Armáda opäť ponúka na predaj vyradené vojenské vrtuľníky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany opäť predáva prebytočné dopravné vrtuľníky Mi-2 a špeciálne vojenské vrtuľníky Mi-24. Oba typy strojov sa viackrát snažilo odpredať už minulý rok.

"V rámci osobitného ponukového konania Ministerstvo obrany SR v minulom a v tomto roku neodpredalo ani jeden prebytočný vrtuľník," uviedla hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková.

Tentoraz sa o to pokúsi formou elektronickej aukcie. "Ministerstvo obrany ponúka na predaj 15 vrtuľníkov, ktoré sú po dobe životnosti," doplnila Balleková. Priemerná cena vrtuľníka Mi-2 je približne 28.375 eur a vrtuľníka Mi-24 asi 298.755 eur.

Bojový vrtuľník Mi-24 je sovietskej výroby. Prvý prototyp vzlietol ešte v roku 1969. Bol určený predovšetkým na ničenie tankov a pozemných cieľov. Z našej armády bol vyradený v roku 2011. Vrtuľník Mi-2 je sovietsky viacúčelový ľahký vrtuľník, ktorý sa vyrábal v Poľsku. Bol určený predovšetkým na plnenie výsadkových, spojovacích, transportných a sanitných úloh.

Armáda v súčasnosti disponuje vrtuľníkmi Mi-17, ktoré slúžia buď na prepravu osôb a materiálu, alebo sú súčasťou leteckej pátracej a záchrannej služby. Vrtuľníkom však postupne končí životnosť a ministerstvo už dlhšie hovorí o ich obmene. Šéf rezortu obrany Martin Glváč už avizoval, že akvizičný proces na obmenu vojenských vrtuľníkov by mal byť spustený najneskôr počas letných mesiacov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu