Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Vrak dopravného lietadla stále stojí na bratislavskom letisku: Neuveríte, čo s ním chcú urobiť

Havarované lietadlo prepravnej spoločnosti DHL stále stojí na pozemku bratislavského letiska. Zobraziť galériu (3)
Havarované lietadlo prepravnej spoločnosti DHL stále stojí na pozemku bratislavského letiska. (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Ešte v novembri 2012 na letisku M. R. Štefánika v Bratislave havarovalo nákladné lietadlo. Airbus A300B4 v tom čase patriaci prepravnej spoločnosti DHL je už neschopný letu, no stále stojí na pozemku letiska. Spýtali sme sa kompetentných, prečo je ešte tam. Odpoveď nás prekvapila.

Vedeniu letiska sa totiž podarilo „dohodnúť prevod lietadla do majetku letiskovej spoločnosti“. Na čo im bude? „Lietadlo bude využívané na nácvik rôznych mimoriadnych situácii pre zložky záchranného integrovaného systému a pre posádky lietadiel, a to nie len slovenských, ale prakticky z celého sveta,“ povedala Veronika Ševčíková, hovorkyňa letiska M. R. Štefánika.

„Lietadlo Airbus sa  nachádza na dráhe letiska odstavené tak, aby nezaberalo dráhu a neovplyvňovalo plynulosť prevádzky. Neostane z neho chátrajúci vrak ako sa to stáva na viacerých letiskách vo svete,“ dodala hovorkyňa. Na mysli mala napríklad ruský tupolev na letisku v Piešťanoch, ktorý tam stojí už dva roky.

Havarované lietadlo prepravnej spoločnosti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Airbusu A300B4 patriacemu prepravnej spoločnosti DHL sa v novembri 2012 pri pristávacom manévri zlomil predný podvozok a následne zišiel z pristávacej dráhy. V čase incidentu sa v ňom mali nachádzať traja ľudia. Na palube lietadla boli aj zdravotnícke potreby. Úrady vtedy ubezpečili ľudí, že náklad nikoho neohrozuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu