BRATISLAVA - Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) skontrolovali od 24. júna do 4. júla 262 stánkov rýchleho občerstvenia na kúpaliskách, pričom nedostatky zistili v 62 z nich. Predstavuje to 23,6 percenta, informovala dnes hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická.
Hygienici uložili 67 blokových pokút v celkovej sume 3 187 eur a začalo sa osem správnych konaní vo veci uloženia pokuty za 5 550 eur. Nariadili aj uzatvorenie dvoch prevádzok, kde chýbala tečúca teplá voda v prípravovni pokrmov a v umyvárni stolového riadu. Ide o bufet na kúpalisku v Knižkovej doline v Bratislave a bufet výčap na Tehelnom poli v Bratislave. Kontroly v stánkoch s rýchlym občerstvením na kúpaliskách budú pokračovať počas celej kúpacej sezóny, dodala Skalická.
Hygienici urobili v 262 stánkoch 326 kontrol. Najviac stánkov so zistenými nedostatkami bolo v Nitrianskom kraji - 22 a v Trnavskom kraji - 20, z toho 15 stánkov s nedostatkami bolo v územnej pôsobnosti RÚVZ Dunajská Streda.
V areáli Termálneho kúpaliska vo Veľkom Mederi boli nedostatky v deviatich stánkoch a v areáli Termálneho kúpaliska v Dunajskej Strede v piatich stánkov. Nedostatky zistili aj hygienici z Nových Zámkov v 11 stánkoch - šesť bolo v areáli Termálneho kúpaliska v Štúrove a štyri na Termálnom kúpalisku v Podhájskej.
Prevádzkovatelia bufetov nerobili monitoring teplôt v chladiacich a mraziacich zariadeniach, nemali v nich teplomery, či spoločne skladovali vzájomne nezlučiteľné potraviny. Ďalej im hygienici vyčítali zamrazovanie surovín a polotovarov dodaných do prevádzok v chladenom stave, či zamrazovanie rôznych polotovarov a pokrmov pripravených v stánku.
Niektorým zase chýbali dodacie listy, či iná dokumentácia. Zamestnanci nemali zdravotné preukazy, niekde nedodržiavali osobnú hygienu alebo prevádzkovú, chýbala tečúca voda s dostatočnou teplotou.
Hygienici pri kontrolách odobrali 208 vzoriek rôznych pokrmov, ktoré išli na laboratórne vyšetrenia, nevyhovelo 18 vzoriek. V 15 vzorkách teplých jedál objavili nadlimitné hodnoty koliformných baktérií, v jednej vzorke cestovín boli okrem toho aj kvasinky a v dvoch prípadoch boli okrem koliformných baktérií aj patogénne mikroorganizmy.
Pri kontrolách odobrali aj 243 sterov z pracovných plôch, odevov a rúk zamestnancov. Nevyhovelo 35 vzoriek.