BRATISLAVA - Hygienici si koncom mája a začiatkom júna posvietili na cukrárenské výrobne a cukrárne, celkovo skontrolovali 527 prevádzok po celom Slovensku. Odobrali 622 vzoriek cukrárenských výrobkov a zmrzliny, z toho nevyhovelo 30 vzoriek výrobkov a 43 vzoriek zmrzliny.
"Zistené bolo prekročenie počtov koliformných baktérií, kvasiniek, plesní a Enterobactericeae," priblížil Úrad verejného zdravotníctva zistenia z kontrolovaných zmrzlín.
Pri výbere zmrzliny netreba klásť dôraz iba na výber chuti, ale aj na miesto, kde si ju kúpime. Niektoré mikrobiologické zmeny možno odhaliť aj zmenami senzorických vlastností - teda chuti, vône. Ak zmrzlina obsahuje kúsky ľadu, alebo je nedostatočne premiešaná, odporúča sa nekonzumovať ju.
Regionálne úrady verejného zdravotníctva v Slovenskej republike v termíne od 29. 5. do 7. 6. 2013 vykonali spolu 603 kontrol prevádzok cukrárskych výrobní pri zariadeniach spoločného stravovania a cukrární v Slovenskej republike (najviac v Nitrianskom kraji – 107 kontrol a v Prešovskom kraji - 102 kontrol). Spolu skontrolovali 527 prevádzok cukrárskych výrobní a cukrární (najviac v Košickom kraji - 82 prevádzok, v Žilinskom kraji – 81 prevádzok a v Prešovskom kraji – 78 prevádzok).
Z celkovo skontrolovaných prevádzok cukrárskych výrobní pri zariadeniach spoločného stravovania a cukrární sa zistili nedostatky v 154 zariadeniach (čo predstavuje 29 %). Najviac prevádzok so zistenými nedostatkami bolo v Trnavskom kraji (35) a v Žilinskom kraji (28). Najmenej prevádzok so zistenými nedostatkami bolo v Košickom kraji - len 9 prevádzok.
Najčastejšie nedostatky zistené pri kontrolách:
- predaj cukrárskych výrobkov, cukroviniek a nealkoholických nápojov po uplynutom dátume spotreby, resp. dátume minimálnej trvanlivosti,
- predaj zmrzliny po dobe spotreby, v niektorých prípadoch nebolo možné overiť dodržiavanie doby predaja zmrzliny (najdlhšie 24 hodín po jej zmrazení),
- neoznačenie priemyselne vyrábaných zmrzlín dátumom a hodinou prvého otvorenia obalu - nebolo možné overiť dodržiavanie doby predaja zmrzliny,
- porcovacie náradie na zmrzlinu uchovávané v stojatej vode, - niektoré suroviny používané na výrobu zmrzliny bez označenia v štátnom jazyku,
- zistené suroviny na výrobu cukrárskych výrobkov (napr. maslo, cukrárske ozdoby, presladená pomarančová kôra) po dátume spotreby, príp. po dátume minimálnej trvanlivosti,
- nezabezpečené označenie alergénov a azofarbív u cukrárskych výrobkov a zmrzlín pre
spotrebiteľa (podľa nariadenia EP a Rady (ES) č. 1333/2008 - v zložení potravín
obsahujúcich niektoré z týchto farbív: E 110, E 104, E 122, E 129, E 102, E 124 musí
byť doplnková informácia pre spotrebiteľa „Môže mať nepriaznivé účinky na činnosť
a pozornosť detí.“
- nevykonávanie monitoringu teplôt v chladiacich a mraziacich zariadeniach, nevedenie
evidencie o nameraných teplotách v chladiacich a mraziacich zariadeniach,
- zmrazovanie niektorých rozpracovaných cukrárskych výrobkov a polotovarov (napr.
krémové plnky, korpusy, vaječné žĺtky, bielky),
- pracovníci bez zdravotného preukazu a dokladov o odbornej spôsobilosti,
- nedodržiavanie zásad osobnej hygieny zamestnancov (napr. pri manipulácii
s nebalenými cukrárskymi výrobkami nebol používaný čistý pracovný odev,
manipulácia s cukrárskymi výrobkami bez jednorazových rukavíc a pracovných
pomôcok, pracovník výrobne zmrzliny s nalakovanými dlhými nechtami, bez
pokrývky hlavy),
- nedostatočná prevádzková hygiena (napr. opotrebované technologické zariadenia
a priestory, okno bez ochrannej sieťky, PVC krytina na podlahe vo výrobni
poškodená, necelistvá, poškodený keramický obklad stien).
Za zistené nedostatky bolo pri kontrolách uložených spolu 107 blokových pokút v celkovej sume 4 390 € (najviac a v najvyššej celkovej sume v Trnavskom kraji - 32 blokových pokút v celkovej sume 1 808 €). Začatých bolo 21 správnych konaní vo veci uloženia pokuty, predpokladaná suma je 7 815 €. Najviac správnych konaní vo veci uloženia pokuty a v najvyššej celkovej sume bolo začatých v Banskobystrickom kraji (6 správnych konaní v celkovej sume 3 500 €).
Spolu bolo odobraných a laboratórne vyšetrených 622 vzoriek cukrárskych výrobkov a zmrzliny. Z uvedeného počtu nevyhovelo 30 vzoriek cukrárskych výrobkov z dôvodu zistenia: nadlimitný počet koliformných baktérií a koagulázopozitívnych stafylokokov, zvýšený počet kvasiniek a plesní a 1 vzorka pre prítomnosť Bacillus cereus. Zároveň nevyhovelo 43 vzoriek zmrzliny – zistené bolo prekročenie počtov koliformných baktérií, kvasiniek, plesní a Enterobactericeae.
Pri kontrolách bolo spolu odobraných 644 sterov z prostredia, pracovných plôch, pracovných odevov a rúk zamestnancov, z ktorých bolo 64 sterov nevyhovujúcich (jednalo sa o stery z rúk pracovníkov, pracovného oblečenia, váhy, pracovného stola na plnenie cukrárskych výrobkov, nerezovej tácky, metličky na šľahanie, noža na krájanie cukrárskych výrobkov, naberačky na zmrzlinu a výrobníka na zmrzlinu) z dôvodu zistenia: prekročené množstvo koliformných baktérií, kvasiniek, prítomnosť Enterobacter, E. Coli, Enterococcus sp., Staphylococcus sp., Streptococcus faecalis, Pseudomonas spec. a
Citrobacter freundii.
Zoznam prevádzok so zistenými nedostatkami
Bratislavský kraj
Cafe Milano cukráreň, OC Centrál, Metodova 6, Bratislava
- nevyhovujúci ambulantný predaj zmrzliny vyrobenej studenou cestou v OC Centrál (nechránený mobilný vozík bez napojenia na tečúcu pitnú vodu,
- porcovacie náradie uchovávané v stojatej vode,
- označovanie alergénov u cukrárskych výrobkov a zmrzlín,
- uložené opatrenie podľa § 20 ods. 9 zák. č. 152/1995 Z.z. – pozastavenie prevádzky ambulantného predaja zmrzliny, (opakovanou kontrolou nezistený predaj)
- zabezpečiť označovanie alergénov,
Kaviareň Julius Meinl, OC Centrál, Metodova 6, Bratislava
- nevyhovujúca teplota pri vystavovaní cukrárskych výrobkov v chladiacej vitríne
- zistený nedostatok bol odstránený v priebehu kontroly,
Cukrárska výrobňa s cukrárňou Lőrinc, Krajná ul., Bratislava
- pri kontrole nebol predložený monitoring teplôt chladiacich a mraziacich zariadení (doložený
dodatočne),
- priemyselne vyrobená zmrzlina nebola označená dátumom otvorenia,
- porcovacie náradie na zmrzlinu bolo uchovávané v nádobe so stojatou vodou,
- nevyhovujúce skladovanie surovín v mraziacom zariadení (orechy),
- zistené nedostatky budú prerokované s prevádzkovateľom,
Cukráreň Ludvík, Jungmanova 16/18, Bratislava
- 3 nevyhovujúce vzorky cukrárskych výrobkov (koliformné baktérie),
- bude vykonaná následná kontrola s uložením opatrení,
Cukráreň Labužník, Nám. hraničiarov 8/A, Bratislava
- 3 nevyhovujúce vzorky cukrárskych výrobkov (koliformné baktérie),
- bude vykonaná následná kontrola s uložením opatrení,
Cukráreň Hviezda, Ul. 1. mája, Malacky
- 1 nevyhovujúca vzorka cukrárskeho výrobku (koagulázo pozitívne stafylokoky),
- t. č. v riešení
(vykonaná následná kontrola s uložením opatrení),
Banskobystrický kraj
Cukráreň, Lipová 1, Banská Bystrica
- predaj cukrárskych výrobkov bez označenia dátumu spotreby a údaja o možnosti nepriaznivého vplyvu na zdravie ľudí,
Cukráreň a cukrárenská výroba Jaroslav Molnár, Kármana 20, Lučenec
- nedostatočná čistota zariadenia a prevádzkových priestorov v dôsledku opotrebovaných
technologických zariadení a priestorov,
- zabezpečiť opravu podlahovej krytiny , maľovanie stien a technologických zariadení, ich vyradenie a obnova s následnou sanitáciou,
Cukráreň a cukrárska výroba, Komenského 19, Lučenec
- pracovníčka v cukrárni nemala zdravotný preukaz a doklad o odbornej spôsobilosti,
- zabezpečiť predloženie zdravotného preukazu a dokladu o odbornej spôsobilosti,
Záhradná cukráreň a výroba zmrzliny Železničná 38, Lučenec
- nevyhovujúce 4 vzorky zmrzliny pre zvýšený počet kvasiniek,
Cukráreň Flamengo a výroba zmrzliny Masarykova 16, Lučenec
- nevyhovujúca 1 vzorka zmrzliny pre zvýšený počet koliformných baktérií,
Cukrárenská výrobňa v Hoteli Detva, Záhradná 22, Detva
- 2 pracovníčky bez odbornej spôsobilosti,
- znečistené chladiace zariadenia, elektrická rúra,
- v sklade surovín znečistené okenné rámy, pavučiny, okno bez ochrannej sieťky,
- tekuté farbivá používané k farbeniu cukrárskych výrobkov po dátume
spotreby,
- opatrenia neboli uložené, uložené bolo záznamom odstránenie nedostatkov zistených pri kontrole,
Cukráreň v OC Kaufland, Hronská 2, Zvolen
- Kokos farebný – 4 ks po 30 g, pôvod Taliansko, bez ďalšieho značenia, po dátume spotreby,
- cukrárske ozdoby červená ruža a maslová ruža - na etikete neuvedené povinné označenie o nepriaznivých účinkoch na deti,
- opatrenia neboli uložené, uložené bolo záznamom odstránenie nedostatkov zistených pri kontrole,
Cukráreň „TATIANA“ Námestie SNP 8, Rimavská Sobota
- nedodržiavanie zásad osobnej hygieny - pri manipulácii s nebalenými cukrárskymi výrobkami nebol používaný čistý pracovný odev,
- bezodkladné odstránenie nedostatkov ešte počas kontroly,
Cukráreň „KALIMERO“ Francisciho 641/2 Rimavská Sobota
- nevhodná manipulácia so surovinami/ polotovarmi/ hotovými výrobkami (pracovné plochy),
- bezodkladné odstránenie nedostatkov ešte počas kontroly,
Bagetéria, Školská 4, Veľký Krtíš
- ster z pracovného odevu zamestnanca – Bacillus cereus,
BELLA FORZA, s.r.o., Kaviareňcukráreň, Dolná 284/4, Žarnovica
- jeden zamestnanec pracoval bez odbornej spôsobilosti,
- pri vystavovaní nebalených cukrárskych výrobkov nebol na viditeľnom mieste štítok alebo výveska s informáciami o alergénoch, azofarbivách a dátumoch spotreby,
- predaj cukroviniek a nealkoholických nápojov po uplynutom dátume min. trvanlivosti (14 druhov, 32 kusov),
- predaj priemyselne vyrobených zmrzlín po uplynutí lehoty spotreby stanovenej výrobcom od otvorenia originálneho obalu,
- zákaz uvádzania potravín po uplynutom dátume minimálnej trvanlivosti na trh,
Emília Krébesová, Lahôdky - cukráreň, Hodruša Hámre 232
- pri vystavovaní nebalených cukrárskych výrobkov nebol na viditeľnom mieste štítok alebo výveska s informáciami o dátume spotreby týchto výrobkov a o azofarbivách,
- predaj cukroviniek po uplynutom dátume min. trvanlivosti,
- nealkoholické nápoje po uplynutom dátume spotreby neboli oddelene uložené a zreteľne označené, že sú na iný než pôvodný účel, boli spoločne skladované v sklade potravín s ostatnými potravinami,
- zákaz uvádzania potravín po uplynutom dátume minimálnej trvanlivosti na trh,
NOELE, s.r.o., Cukrárenská výrobňa a cukráreň, Bernolákova 11, Nová Baňa
- dvaja zamestnanci pracovali bez odbornej spôsobilosti (skončená platnosť osvedčení 31.12.2006),
- predaj nealkoholických nápojov po uplynutom dátume min. trvanlivosti (5 kusov),
- zákaz uvádzania potravín po uplynutom dátume minimálnej trvanlivosti na trh,
- nebola predložená dokumentácia o čase dohotovenia cukrárskych výrobkov, čím nebol preukázaný dátum spotreby deklarovaný výrobcom,
- jeden druh cukrárskeho výrobku obsahoval azofarbivo E 124, doplnková informácia týkajúca sa
nežiaducich účinkov nebola na viditeľnom mieste uvedená, - nebolo preukázané overovanie zdravotnej bezpečnosti výrobkov,
- nevhodné pracovné plochy a podnosy na uloženie cukrárskych výrobkov, drevený regál a police bez vhodnej povrchovej úpravy, PVC krytina na podlahe vo výrobni poškodená, necelistvá, keramický obklad stien obitý,
Štefan Szabó – Študent, Espresso Študent, 1. mája 15, Banská Štiavnica
- 30 kusov aróm a 4 kusy azofarbív na výrobu zmrzliny po uplynutom dátume min. trvanlivosti,
- pri vystavovaných zmrzlinách nebol na viditeľnom mieste štítok alebo výveska s informáciami pre
kupujúcich o azofarbivách,
- zákaz uvádzania potravín po uplynutom dátume minimálnej trvanlivosti na trh,
Andrea Martinová – EVELYN, Výroba cukrárskych výrobkov a cukráreň, Svätokrížske nám. 1287, Žiar nad Hronom
- marenie výkonu ŠZD, zamestnanci RÚVZ neboli vpustení do prevádzky,
Košický kraj
Cukráreň Urban Cafe, Vrátna 4, Košice
- zmrazovanie korpusov a toustov plnených čokoládou, - uchovávanie cukrárskych výrobkov mimo chladiaceho zariadenia,
- nedostatočná prevádzková hygiena,
- predaj zmrzliny po uplynutí 24 hodín
Cukráreň AIDA, Hlavná 81, Košice
- nesprávny spôsob označenia alergénov a azofarbív v cukrárskych výrobkoch a v zmrzlinách,
- nepravidelné odkladanie vzoriek z vyrábaných zmrzlín,
Cukráreň AIDA, Komenského 24, Košice
- nesprávny spôsob označenia alergénov a azofarbív v cukrárskych výrobkoch a v zmrzlinách,
Cukráreň Delikatesa, Kováčska 49, Košice
- neoznačenie alergénov a azofarbív v cukrárskych výrobkoch,
- nepredloženie evidencie teplôt o uchovávaní cukrárskych výrobkov,
Cukrárenská výrobňa Vstupný areál (v ZSS Závodná jedáleň Vstupný areál, Areál USS
Košice)
- označenie alergénov na štítkoch predávaných cukrárskych výrobkov nebolo úplné (v označení výrobkov uvedené len číselné označenie alergénov - bezodkladne zjednaná náprava,
- podľa ust. § 55 ods. 2 písm. g) zák. č. 355/2007 Z.z. – nariadené uzatvorenie časti prevádzky na potrebné obdobie z dôvodu náhle vzniknutého technického nedostatku,
ZSS „CUPIKA“, Ul. Záhradná 99, Veľké Kapušany
- nepredložené rozhodnutie RÚVZ na zmenu v prevádzkovaní, došlo k rozšíreniu rozsahu činnosti o výrobu a predaj točenej zmrzliny, - upozornenie na povinnosť požiadať RÚVZ o návrh zmeny v prevádzkovaní,
Cukráreň Breziny 279 Prakovce
- evidencia o kontrole teploty v chladiacich zariadeniach nebola vedená,
- predávané cukrárske výrobky neboli úplne označené (azofarbivá, alergény),
Cukráreň Vanilka, Čierna nad Tisou
- nevhodný pracovný odev (sveter), manipulácia s cukrárskymi výrobkami bez jednorazových rukavíc a prac. pomôcok,
Espresso – Cukráreň FAMILY, Kráľovský Chlmec
- predaj cukrárskych výrobkov bez uvedenia dátumu spotreby (22 ks),
Nitriansky kraj
Veľkopredajňa Úspech, ESO kútik, Štefánikova 3, Nitra
- nedodržanie chladiaceho reťazca, - oprava chladiacej vitríny - vykonaná ihneď,
Kemal Čako – Jadran café, Župná 12, Komárno
- nevedená evidencia surovín ani výroby zmrzliny,
- nevykonáva sa meranie teplôt, nevedená evidencia teplôt, - výrobky neoznačené dobou spotreby
pre zákazníkov,
- nebolo možné overiť dodržiavanie doby predaja zmrzliny,
- zákaz uvádzania zmrzliny na trh,
Turan Kreci – ADRIA, Komárňanská 102, Hurbanovo
- nevedená evidencia surovín ani výroby zmrzliny,
- výrobky neoznačené dobou spotreby pre zákazníkov, neuvedené azofarbivá a alergény
- nie je možné overiť dodržiavanie doby predaja zmrzliny
- zákaz uvádzania zmrzliny na trh,
Jozef Bukriš – PARTY, CB Party cukráreň, Malá Jarková 2, Komárno
- predaj zmrzliny po dobe spotreby,
- nedostupné jednorazové rukavice,
- zákaz uvádzania zmrzliny na trh,
Cukrárska výrobňa a cukráreň, Malá 152, Veľké Kosihy
- stery z rúk u 2 zamestnancov - prekročené množstvo koliformných baktérií a Enterobacter,
Cukrárska výrobňa a cukráreň, E.B. Lukáča 1355, Komárno
- ster z pracovného stola na plnenie cukrárskych výrobkov - prekročené množstvo koliformných baktérií a Enterobacter,
Cukrárska výrobňa a cukráreň, Brestovec 80
- ster z pracovného stola na plnenie cukrárskych výrobkov - prekročené množstvo koliformných baktérií, Enterobacter, E. Coli,
- váha - koliformné baktérie, Enterobacter, E. Coli,
- metlička na šľahanie – koliformné baktérie, Enterobacter, E. Coli, Citrobacter freundii
- pracovné oblečenie – koliformné baktérie, Enterobacter, E. Coli
- ruky zamestnanca – koliformné baktérie, Enterobacter, E. Coli,
Espresso – Café, Kozárovce
- neoznačenie alergénov na cukrárskych výrobkoch, prevádzkovateľ sa zaviazal tento nedostatok odstrániť – ihneď,
Cukráreň Orchidea, Šahy
- neviedla sa evidencia dopredaja zmrzliny, len dátum a čas výroby,
- chýbali teplomery v mraziacom zariadení a v 1 chladničke,
- nedostatok bol odstránený ihneď,
Europa – Café, Šahy
- chýbalo označenie alergénov v cukrárskych výrobkoch a zmrzline,
- prevádzkovateľ sa zaviazal tento nedostatok odstrániť – ihneď,
Tibor Páldi BETTI s.r.o., Želiezovce
- chýbalo označenie alergénov v zmrzline,
- prevádzkovateľ sa zaviazal tento nedostatok odstrániť – ihneď,
Cukráreň AH GASTRO M. R. Štefánika č. 11 Šurany
- oplachovanie porcovacieho náradia v stojatej vode (po kontrole odstránené a sfunkčnené zariadenie na oplachovanie porcovacieho náradia),
- predaj 3 druhov zmrzliny jeden deň po dátume spotreby,
- oplachovať porcovacie náradie pod tečúcou vodou,
- odstrániť zmrzliny po dobe spotreby z predaja,
Cukráreň PETRUŠKA M. R. Štefánika Nové Zámky
- oplachovanie porcovacieho náradia v stojatej vode,
- nepredložené dodacie listy od výrobkov (vlastná výroba cukrárskych výrobkov a zmrzliny),
- prekročený povolený limit kvasiniek vo vanilkovej zmrzline,
- oplachovať porcovacie náradie pod tečúcou vodou,
- predložiť dodacie listy od výrobkov,
- dodržiavať správnu výrobnú prax pri výrobe a skladovaní zmrzliny,
Cukráreň a kaviareň SAMBA Hlavné Námestie č. 7 Nové Zámky
- oplachovanie porcovacieho náradia v stojatej vode,
- nevedenie evidencie o nameraných teplotách v chladiacich a mraziacich zariadeniach,
- neboli k dispozícii dodacie listy od cukrárskych výrobkov (výroba vo vlastnej výrobni prevádzkovateľa cukrárne,)
- oplachovať porcovacie náradie pod tečúcou vodou,
- viesť evidenciu o nameraných teplotách v chladiacich a mraziacich zariadeniach,
- predložiť dodacie listy od cukrárskych výrobkov,
Cukráreň BONITA Ul. J. Kráľa 19 Nové Zámky
- oplachovanie porcovacieho náradia v stojatej vode,
- tovar - originálne nealkoholické nápoje po dátume minimálnej trvanlivosti 14 kusov,
- nevedenie evidencie o nameraných teplotách v chladiacich a mraziacich zariadeniach,
- neoznačenie otvorenia predávanej priemyselne vyrábanej zmrzliny,
- oplachovať porcovacie náradie pod tečúcou vodou,
- stiahnuť tovar po dátume minimálnej trvanlivosti z predaja,
- viesť evidenciu o nameraných teplotách v chladiacich a mraziacich zariadeniach,
Cukráreň XXL -64 s.r.o. Kukučínova 8 Nové Zámky
- cukrárske výrobky po dátume najneskoršej spotreby (6 ks),
- nevedenie písomnej evidencie o nameraných teplotách v chladiacich a mraziacich zariadeniach,
- stiahnuť výrobky po dátume najneskoršej spotreby z predaja,
- viesť evidenciu o nameraných teplotách v chladiacich a mraziacich zariadeniach,
Cukráreň zmrzlina JADRAN M. R. Štefánika č. 43
- nevedenie evidencie o nameraných teplotách v chladiacich a mraziacich zariadeniach,
- viesť evidenciu o nameraných teplotách v chladiacich a mraziacich zariadeniach,
- vykonávať správne čistenie, sanitáciu a dezinfekciu
Cukráreň Bonté P. Blahu 19 A Nové Zámky
- z pracovného prostredia a rúk zamestnancov zistené: Enterobacter, koliformné baktérie,
- vykonávať správne čistenie, sanitáciu a dezinfekciu pracovných plôch a náradia a vykonávať správne umývanie rúk zamestnancov v prevádzke,
Kaviareň- Cukráreň- Zmrzlináreň SIMETRIA, Nám. M. R. Štefánika 5, Topoľčany
- pracovník výrobne zmrzliny s nalakovanými dlhými nechtami, bez pokrývky hlavy, bez pracovnej obuvi,
- skladovanie tovaru neštandardného so štandardným,
- skladovanie sypkého tovaru vo vreci priamo na podlahe,
- nevedie sa evidencia z monitorovania teplôt v chladiacich a mraziacich zariadeniach,
- nevedie sa evidencia zo sanitácie náradia a prostredia,
- nevedie sa evidencia o odbere vzoriek,
- nedostatky v označovaní nebalených potravín,
- manipulácia s potravinami na ploche, ktorá slúži na ukladanie umytého riadu pri dreze na umývanie stolového riadu,
Cukráreň- Kaviareň DOBOŠKA J. Kráľa 12, Topoľčany
- nepoužívanie pracovného odevu,
- nedostatky pri manipulácii s nebaleným tovarom,
Prešovský kraj
Cukrárska výrobňa a prevádzka espressa, Vajanského 39, Prešov
- pracovníčka pri manipulácii s cukrárskymi výrobkami v espresse nemala možnosť umytia rúk priamo na predajni (odstránené umývadlo rúk),
- nezabezpečený prívod tečúcej teplej vody v umývadle rúk a dreze v cukrárskej výrobni,
- poškodené okenné rámy a špinavé steny vo výrobni,
- prevádzkovateľ prijal dobrovoľné opatrenie na odstránenie zistených nedostatkov, čo potvrdil v
zápisnici,
Denný bar ROMANCA, Exnárova 11, Prešov
- chýbajúce záznamy o evidencii teploty cukrárskych výrobkov pri príjme,
- prevádzkovateľka prijala dobrovoľné opatrenie, čo potvrdila v zápisnici,
Cukráreň – bistro, Námestie sv. Martina 2, Lipany
- chýbajúce doklady o odbornej spôsobilosti u pracovníčky v cukrárni,
Cukráreň VICTORiJa Hlavná 26A, Prešov
- 2 nevyhovujúce vzorky cukrárskych výrobkov,
- začaté správne konanie vo veci nariadenia opatrenia podľa § 19 ods. 1 zák.. č. 152/95 Z.z.
Magister – cukrárska výroba, 17. Novembra 13, Prešov
- 2 nevyhovujúce vzorky cukrárskych výrobkov,
- začaté správne konanie vo veci nariadenia opatrenia podľa § 19 ods. 1 zák.. č. 152/95 Z.z.
Bardfa Café,Radničné námestie č. 35, Bardejov
- nedôsledne vedená evidencia o výrobe cukrárskych výrobkov,
- pri predaji cukrárskych výrobkov chýba informácia pre spotrebiteľa o prítomných alergénoch,
Eis café Tranquilla, Radničné nám. 37, Bardejov
- nepredložený doklad o odbornej spôsobilosti zamestnanca,
Cukráreň ColleRadničné nám. 8, Bardejov
- nevyhovujúce teploty pri skladovaní surovín používaných pri výrobe zmrzliny,
Kaviareň HARLEKÝN, Námestie slobody č. 18/20, Humenné
- suroviny používané na výrobu teplých nápojov (kávy, horúcej čokolády) neboli označené v
slovenskom jazyku,
- predaj cukrárskych výrobkov (punčových rezov 5 ks) po dátume spotreby,
Kaviareň GELATO s výrobou nebalenej zmrzliny teplou cestou, Námestie slobody 54,
Humenné
- suroviny používané na výrobu zmrzliny neboli označené v slovenskom jazyku,
- zároveň k týmto surovinám nebol predložený nadobúdací doklad,
- do času predloženia nadobúdacích dokladov - zákaz používania predmetných surovín,
Cukráreň Daisy, Mierová č. 64/2, Humenné
- suroviny používané na výrobu cukrárskych výrobkov neboli označené
v slovenskom jazyku,
- zistené suroviny na výrobu cukrárskych výrobkov (maslo, cukrárske ozdoby, presladená
pomarančová kôra) po dátume spotreby, príp. po dátume min. trvanlivosti,
- zistené suroviny neznámeho pôvodu (vlašské orechy), bez akéhokoľvek nadobúdacieho dokladu - suroviny prevádzkovateľ ešte v čase kontroly ihneď z prevádzky odstránil,
Výroba a predaj zmrzliny Námestie slobody T- 8, Humenné
- nepredložený doklad o odbornej spôsobilosti,
Výroba nebalenej zmrzliny a ľadovej triešte, Osloboditeľov 1, Humenné
- suroviny používané na výrobu zmrzliny neboli označené v slovenskom jazyku,
Bistro Srdiečko Duchnovičova 532 /12, Medzilaborce
- mrazené krémy predávané zákazníkom do kornútika neboli po otvorení veľkospotrebiteľského balenia označené dátumom a hodinou otvorenia, čím sa nedal určiť ich skrátený dátum spotreby,
- predaj potravín (pistácie, kukuričné trubičky) po dátume min. trvanlivosti,
- predaj orig. balených cukroviniek označených v rozpore s nariadením EP a Rady (ES) č. 1333/2008 - v zložení cukroviniek bola uvedená informácia o prítomnosti farbív E 110, E 122, E 129, avšak absentovala doplnková informácia pre spotrebiteľa „Môže mať nepriaznivé účinky na činnosť
a pozornosť detí“
Výroba a predaj zmrzliny v priestoroch EUROHOTELA LABOREC, A. Warhola 195/28,
Medzilaborce
- suroviny používané na výrobu zmrzliny neboli označené v slovenskom jazyku,
Výroba a predaj cukrárskych výrobkov POLARD, Vihorlatská 2713, Snina
- nepredložený doklad o odbornej spôsobilosti,
Výroba balkánskej zmrzliny Staničná ul., Snina
- suroviny používané na výrobu
zmrzliny neboli označené
v slovenskom jazyku,
- predaj orig. balených cukroviniek
označených v rozpore s nariadením EP
a Rady (ES) č. 1333/2008 - v zložení
cukroviniek bola uvedená informácia
o prítomnosti farbív E 110, E 122, E
129, avšak absentovala doplnková
informácia pre spotrebiteľa „Môže mať
nepriaznivé účinky na činnosť
a pozornosť detí.“
Cukráreň a cukrárenská výroba Sladký sen, Hlavné námestie 90,Kežmarok
- zmrazovanie korpusov a
cukrárenských výrobkov,
- neoznačené suroviny,
- používanie tovarov po dátume
spotreby, resp. dátume minimálnej
trvanlivosti,
- skladovať polovýrobky
a hotové výrobky podľa ich
povahy (nezmrazovať),
- na výrobu nepoužívať
suroviny bez označenia podľa
platnej legislatívy a suroviny po
uplynutí dátumu spotreby, resp.
dátumu minimálnej trvanlivosti,
Cukráreň, Mariánske námestie 20, Spišské Podhradie
- nevedenie evidencie o kontrole teplôt
v chladiacich a mraziacich
zariadeniach,
- neoznačenie priemyselne vyrábaných
zmrzlín dátumom prvého otvorenia
obalu,
- cukrárske výrobky neoznačené
v štátnom jazyku (zahraničný výrobca,
nákup v Rakúsku),
- viesť evidenciu o kontrole
teplôt pri skladovaní,
- zabezpečiť evidenciu prvého
otvorenia priemyselne
vyrábanej zmrzliny,
- zabezpečiť, aby sa
v prevádzke ponúkal tovar
označený v štátnom jazyku,
Cukráreň – ADRIA, Nám. SNP 1758, Stropkov
- 1 pracovníčka nemala doklad o
odbornej spôsobilosti pre výkon
epidemiologicky závažnej činnosti,
Trenčiansky kraj
Cukráreň RÉZKA, Zlatovská 9/A, Trenčín
- nebolo zabezpečené označenie
alergénov v cukrárskych výrobkoch
a azofarbív v zmrzline,
- zabezpečiť označenie
alergénov a azofarbív,
Espresso, Melčice Lieskové 270
- nebolo zabezpečené označenie
alergénov a azofarbív v zmrzline,
- zabezpečiť označenie
alergénov a azofarbív,
Cukráreň Zelničková, Nám. Slobody 10 Nové Mesto nad Váhom
- nebolo zabezpečené označenie
alergénov v cukrárskych výrobkoch,
- nedodržanie doby predaja
cukrárskych výrobkov,
- zabezpečiť označenie
alergénov,
- vyradenie z predaja
cukrárskych výrobkov,
Jadranská zmrzlina, Hviezdoslavova 5, Trenčín
- nebolo zabezpečené označenie
alergénov a azofarbív v zmrzline,
- nezabezpečená vysledovateľnosť,
- zabezpečiť označenie
alergénov a azofarbív,
- zabezpečiť vysledovateľnosť,
Kaviareň L&Vis., HM TESCO, Viestova 5, Myjava
- nedostatočná úroveň osobnej
hygieny,
- nedostatočná úroveň prevádzkovej
hygieny,
- nedodržanie chladiaceho reťazca,
- zabezpečiť kontrolu osobnej
a prevádzkovej hygieny,
- sledovať uchovávanie
potravín v chladiacich
zariadeniach,
PARM stánok, Svätoplukova, Bánovce nad Bebravou
- nezabezpečené označenie alergénov
a azofarbív,
- zabezpečiť označenie
alergénov a azofarbív,
Zmrzlina Jadran, Gagarinova 2973 Trenčín
- nezabezpečené označenie alergénov
a azofarbív v zmrzline,
- zabezpečiť označenie
alergénov a azofarbív,
Bagetéria Caffé, Štúr. nám.7, Trenčín
- nedostatočná úroveň prevádzkovej hygieny,
- chýbali doklady o odbornej
spôsobilosti,
- potraviny v poškodených obaloch,
- potraviny po dobe spotreby,
- vykonať dôkladnú sanitáciu,
- zabezpečiť doklady
o odbornej spôsobilosti
zamestnancov,
- vyradiť z používania
potraviny v poškodených
obaloch,
-vyradiť z predaja potraviny po
dobe spotreby,
Cukráreň Adria, J. Palu, Nemšová
- zmrzlinová zmes po dobe spotreby,
- nezabezpečené označenie alergénov
a azofarbív,
- vyradiť zmrzlinovú zmes po
dobe spotreby,
- zabezpečiť označenie
alergénov a azofarbív,
Cukráreň u Turka, Vajanského 1, Trenčín
- zamestnanci nemali doklad odbornej
spôsobilosti,
- predaj cukrárskych výrobkov po
dobe spotreby,
- nevyhovujúci spôsob skladovania
cukrárskych výrobkov,
- zabezpečiť odbornú
spôsobilosť zamestnancov,
- vyradiť cukrárske výrobky po
dobe spotreby z predaja,
- sledovať teploty v chlad.
zariadeniach,
Cukráreň MORGAN, Bradáčová 10, Myjava
- nezabezpečené označenie alergénov v cukrárskych výrobkoch a azofarbív v zmrzline,
- nezabezpečená vysledovateľnosť,
- zabezpečiť označenie alergénov a azofarbív,
- zabezpečiť vysledovateľnosť,
PARIS, Mierove nám. 13, Trenčín
- chýbali doklady o zdravotnej
a odbornej spôsobilosti,
- zabezpečiť doklady
o odbornej spôsobilosti
zamestnancov,
Kaviareňcukráreň Cofeeland NS Kaufland, Nové Mesto nad Váhom
- nezabezpečené označenie alergénov
v cukrárskych výrobkoch a azofarbív
v zmrzline,
- nezabezpečená vysledovateľnosť,
- zabezpečiť označenie
alergénov a azofarbív,
- zabezpečiť vysledovateľnosť,
18
Cukrárenská výroba Alši, Nám. Ľ. Štúra 6/6, Bánovce nad Bebravou
- nezabezpečené označenie alergénov
v cukrárskych výrobkoch,
- polotovary neboli uchovávané podľa
požiadaviek výrobcu,
- zabezpečiť označenie
alergénov v cukrárskych
výrobkoch,
- zabezpečiť uchovávanie
polotovarov podľa
požiadaviek výrobcu,
Cukráreň Alžbetka, výroba a predaj zmrzliny Mierove nám. 7, Trenčín
- nezabezpečené označenie alergénov
a azofarbív,
- zabezpečiť označenie
alergénov a azofarbív,
Výroba a predaj nebalenej zmrzliny, Hviezdoslavova 139, Trenčín
- nezabezpečené označenie alergénov
a azofarbív,
- zabezpečiť označenie
alergénov a azofarbív,
Cukráreň Mňam Nové Mesto nad Váhom
- nezabezpečené označenie alergénov
a azofarbív,
- zmiešanie rôznych výrobných dávok,
- zabezpečiť označenie
alergénov a azofarbív,
- vyradiť z predaja zmrzlinu po
dobe spotreby,
Pracovisko odborného výcviku pri Strednej odbornej škole obchodu a služieb, Ul. Jnilemnického 24, Trenčín
- niektoré druhy potravín boli
skladované v druhotnom obale, neboli
k dispozícii údaje o výrobcovi, dátume
min. trvanlivosti,
- v mrazničke boli skladované
rozpracované cukrárenské výrobky
ako krémové plnky, korpus, vaječné
žĺtky, bielky,
- zabezpečiť, aby všetky
potraviny na prevádzke boli
označené a vysledovateľné,
- zabezpečiť, aby sa
nezmrazovali rozpracované
cukrárenské výrobky a
potraviny, ktoré boli na
prevádzku dodané
v nezmrazenom stave,
Cukráreň AZALKA Námestie slobody 1401, Púchov
- nezdokladovanie odbornej
spôsobilosti (4 pracovníci),
Prievidzské pekárne a cukrárne OC KORZO, Nábrežná 5A, Prievidza
- nepreukázaná odborná spôsobilosť,
DUKE Pekárstvo Necpaly, Kútovská, Prievidza
- nepreukázaná odborná spôsobilosť,
Cukráreň SAMUEL, Makovického 26/4, Prievidza
- nepreukázaná odborná spôsobilosť,
Trnavský kraj
Cukráreň Azték, Winterova 27/A, Piešťany
- 1 druh suroviny na výrobu
cukrárskych výrobkov po dátume
spotreby,
- neuvádzanie doby spotreby pre
cukrárske výrobky,
- príkaz na stiahnutie potravín
po dátume spotreby z obehu,
Cukráreň, Hospodárska 19, Trnava
- neuvádzanie alergénov a azofarbív
pre nebalenú zmrzlinu,
Cukráreň, Študentská 2, Trnava
- neuvádzanie alergénov a azofarbív
pre nebalenú zmrzlinu,
Cukráreň - kaviareň Adria, M. Beňovského 355, Vrbové
- nedodržiavanie technologického
postupu a HACCP pri výrobe
zmrzliny,
- pracovníčka bez odbornej
spôsobilosti,
Cukráreň LEKO, Winterova 42, Piešťany
- pracovníčka bez odbornej
spôsobilosti,
Cukráreň, Park Pasáž 1719/1, Piešťany
- neoznačené zložky pre spotrebiteľa -
alergény a azofarbivá,
Cukráreň, Kolonáda, Winterova, Piešťany
- neuvádzanie alergénov a azofarbív
pre nebalenú zmrzlinu a cukrárske
výrobky,
Cukrárska výrobňa a cukráreň Monsalvy, Teplická, Piešťany
- nebol k dispozícii doklad
o stanovenej dobe spotreby
cukrárskych výrobkov,
Cukráreň AGA, R. Dilonga 1, Trnava
- bez uvedenia informácie pre
spotrebiteľa o alergénoch
a azofarbivách pre cukrárske výrobky,
- nekompletná evidencia o výrobe
cukrárskych výrobkov,
Cukráreň Lagúna, Pribinova 95, Hlohovec
- zamrazovanie cukrárskych výrobkov
počas ich výroby,
- suroviny bez označenia v štátnom
jazyku,
- skladovanie obalového materiálu
mimo skladových priestorov,
- bez kompletnej dokumentácie
odbornej spôsobilosti,
20
Radničná cukráreň Aida, Hlavná 1, Trnava
- suroviny na výrobu zmrzliny
a vyrobená zmrzlina boli po dátume
spotreby,
- neoznačenie alergénov a azofarbív
pre nebalenú zmrzlinu,
- suroviny na výrobu zmrzliny neboli
označené v slovenskom jazyku,
- príkaz na stiahnutie potravín
po dátume spotreby z obehu,
Cukráreň Lagúna, Nám. Sv. Michala 5, Hlohovec
- neoznačenie alergénov a azofarbív
pri cukrárskych výrobkoch,
Cukráreň Balkán, Pribinova 1, Hlohovec
- neoznačenie alergénov a azofarbív
pre nebalenú zmrzlinu,
- nezaznamenávanie teplôt
v chladiacich a mraziacich
zariadeniach,
Cukráreň, Mozartova 2, Trnava
- neoznačenie azofarbív pri nebalenej
zmrzline,
Cukrárska výroba Filová s.r.o., Horné Saliby 890
- znečistený keramický obklad
v umyvárni prepravných nádob,
- nedostatočný interval realizácie
maľovky 1 x za 2 roky (strop vo
výrobni bol sfarbený na hnedo),
- vykonať sanitáciu
- maľovku realizovať podľa
potreby, tak aby steny neboli
sfarbené,
Cukráreň Katica pri Cukrárska výroba Filová s.r.o., Horné Saliby 890
-v čase kontroly v umývadle na ruky
v zariadení pre osobnú hygienu
návštevníkov netiekla teplá voda,
- zabezpečiť prívod teplej vody
do umývadla v predsieni
zariadenia pre osobnú hygienu
návštevníkov (opraviť/vymeniť
prietokový ohrievač),
Cukrárska výrobňa s cukrárňou MONA Ladislav Morovič – MONA Dolné Saliby, 160
- Nitriansky tvaroh tučný hrudkovitý 4
ks á 250 g, 1 deň po DS) – vyradené
z obehu v čase kontroly,
- nepoužívať potraviny po
dátume spotreby resp. dátume
min. trvanlivosti,
Cukráreň TRYO –PMP s.r.o. Fučíkova 89 Sládkovičovo
- 1 pracovníčka bez preukázania
odbornej spôsobilosti,
- zázvorová limonáda 330 ml 5 ks po
dátume min. trvanlivosti (5/2013)
- Slovakia chips s paprikovou
príchuťou 75 g 1 ks po dátume min.
trvanlivosti (27.05.2013) - vyradené
z obehu v čase kontroly,
- zamestnávať len pracovníkov
s odbornou spôsobilosťou,
- neponúkať na predaj
potraviny po dátume spotreby
resp. dátume min. trvanlivosti,
Výroba, predaj a rozvoz zmrzliny vyrobenej teplou cestou a cukráreň Atila Šurnovský –
Jadran
- pre zákazníkov nebola k dispozícii
informácia o obsahu azofarbív
v zmrzline a v cukrárskych výrobkoch,
- Sprite 0,2 l, 19 ks po dátume min.
trvanlivosti (2.5.2013) - vyradené
z obehu v čase kontroly,
- sprístupniť informáciu na
viditeľnom mieste pre
konzumentov o obsahu
azofarbív v cukrárskych
výrobkoch s upozornením
„Može mať nepriaznivý účinok
21
Fučíková 126 Sládkovičovo
na činnosť a pozornosť detí.“,
- neponúkať na predaj
potraviny po dátume spotreby
resp. dátume min. trvanlivosti,
Cukráreň Dušan Halada Námestie Slobody 3097/37 Sereď
- 2 druhy cukrárskych výrobkov
(Florida 1 ks, ovocný košík 2 ks) po
dátume spotreby,
- 4 ks Sprite po dátume min.
trvanlivosti (2.5.2013),
- 1 ks pitná voda nesýtená 500 ml po
dátume min. trvanlivosti (17.4.2013),
1 ks Topping vaječný likér 650 g po
dátume min. trvanlivosti (13.2.2013),
- potraviny vyradené z obehu v čase
kontroly,
- neponúkať na predaj
potraviny po dátume spotreby
resp. dátume min. trvanlivosti,
Cukráreň Katarína Minárová M. R. Štefánika 3080 Sereď
- 4 druhy cukrárskych výrobkov
v počte 5 ks po dátume spotreby -
vyradené z obehu v čase kontroly,
- pre zákazníkov nebola k dispozícii
informácia o obsahu azofarbív
v zmrzline a v cukrárskych výrobkoch,
- neponúkať na predaj
potraviny po dátume spotreby
resp. dátume min. trvanlivosti,
- sprístupniť informáciu na
viditeľnom mieste pre
konzumentov o obsahu
azofarbív v cukrárskych
výrobkoch s upozornením
„Može mať nepriaznivý účinok
na činnosť a pozornosť detí.“,
Cukráreň Juraj Horváth Hlavná 944 Galanta
-2 druhy nápojov v počte 4 ks po
dátume min. trvanlivosti - vyradené
z obehu v čase kontroly,
- neponúkať na predaj
potraviny po dátume spotreby
resp. dátume min. trvanlivosti,
Cukráreň MARLIN Mgr. Linda Macsaliová Mierové námestie 942/3, Galanta
- 1 druh cukrárskeho výrobku – kocka
lesná zmes v počte 3 ks po dátume
spotreby,
- 2 druhy nápojov po dátume min.
trvanlivosti, 1 ks Jupík multivitamín
a 3 ks Jupík jablko (330 ml) -
vyradené z obehu v čase kontroly,
- neponúkať na predaj
potraviny po dátume spotreby
resp. dátume min. trvanlivosti,
Cukráreň „Eispresso“ Nám. Bélu Bartóka 215 Veľký Meder
- cukrárenské výrobky podľa dodacích
listov boli dodávané z výrobne,
prevádzkovanej kontrolovaným
subjektom na inej adrese, k uvedeniu
ktorej do prevádzky však nebolo vydané
rozhodnutie orgánu verejného
zdravotníctva,
-zamestnanec nemal doklad o odbornej
spôsobilosti,
Cukráreň „Sedem trpazlíkov“ s výrobňou cukrárskych výrobkov a
- spoločné skladovanie nezlučiteľných
druhov potravín (nebalených
cukrárskych výrobkov, rozpracovaného
krému v nekrytej nádobe s balenými
surovinami),
- okamžité stiahnutie potravín
po uplynutí dátumu minimálnej
trvanlivosti z obehu,
Korzo Bélu Bartóka 2, Dunajská Streda
- suroviny (5 druhov) po uplynutí
dátumu minimálnej trvanlivosti boli
uskladnené spolu s ostatnými
surovinami,
- rôzne pasty k výrobe zmrzliny neboli
označené v štátnom jazyku,
- uchovávanie rôznych surovín
v plastových obaloch iných potravín,
preto nebolo možné skontrolovať ich
pôvod, dátum spotreby resp. dátum
minimálnej trvanlivosti,
- k výrobe niektorých cukrárskych
výrobkov boli používané farbivá E 104
a E 124, avšak pri ich predaji nebola
zabezpečená doplnková informácia pre
spotrebiteľa,
Cukráreň s výrobňou cukrárskych výrobkov a zmrzliny Stará ul. 652/2, Veľký Meder
- spoločné skladovanie nebalených
cukrárenských výrobkov s balenými
surovinami,
- uchovávanie rôznych surovín
v plastových obaloch iných potravín,
preto nebolo možné skontrolovať ich
pôvod, dátum spotreby resp. dátum
minimálnej trvanlivosti,
Cukráreň s výrobou a predajom zmrzliny Hlavná 454, Ohrady
- pri predaji porciovanej zmrzliny
spotrebiteľovi nebola zabezpečená
informácia o obsahu alergénov,
- niektoré suroviny k výrobe zmrzliny
neboli označené v štátnom jazyku,
Espresso s cukrárenskou výrobňou „Schery“ Ul. Zoltána Fábryho 1954/1, Dunajská Streda
- v zásuvke pracovného stola sa zistili
farbivá po uplynutí doby minimálnej
trvanlivosti - boli prevádzkovateľom
počas kontroly zlikvidované,
Cukráreň Hlavná 28/7, Dunajská Streda
- 1 zamestnanec nemal doklad
o odbornej spôsobilosti,
- na obaloch resp. na dodacích listoch
zmrzliny dodávanej z výrobne
kontrolovaného subjektu na inej adrese
nebol uvedený dátum a čas
zmrazovania, preto nebolo možné
overiť dodržiavanie doby predaja, ďalej
nebolo uvedené zloženie, obsah
alergénnych zložiek prípadne
azofarbív,
- uchovávanie potravín v plastových
obaloch iných potravín, preto nebolo
- okamžité stiahnutie potravín
po uplynutí dátumu minimálnej
trvanlivosti z obehu,
23
možné skontrolovať ich pôvod, dátum
spotreby resp. dátum minimálnej
trvanlivosti,
- 2 druhy potravín s uplynutým
dátumom minimálnej trvanlivosti boli
uchovávané spolu s ostatnými
potravinami,
- zmrazovanie 3 druhov chladených
cukrárskych výrobkov,
- 1 druh zmrzliny z 12 druhov a 1 druh
cukrárskeho výrobku neboli uvedené na
predložených dodacích listoch,
- zmrzlinové kornútky neboli chránené
pred dotykom kupujúcich,
- papierové obaly na balenie
cukrárskych výrobkov pre kupujúcich
boli uložené priamo na podlahe,
- marcipánové figúrky, zmrzlinové
kornútky v obaloch neboli označené
v štátnom jazyku,
- pri predaji zmrzliny nebola
zabezpečená informácia pre
spotrebiteľa o alergénoch prípadne
o obsahu azofarbív s doplnkovou
informáciou,
- v označení balených jedlých ozdôb na
torty s obsahom azofarbiva nebola
uvedená doplnková informácia,
Cukráreň Galantská cesta 658/2, Dunajská Streda
- nebola vedená evidencia z kontroly
príjmu tovaru,
- na obaloch resp. na dodacích listoch
zmrzliny dodávanej z výrobne
kontrolovaného subjektu na inej adrese
nebol uvedený dátum a čas
zmrazovania, preto nebolo možné
overiť dodržiavanie doby predaja,
- zmrzlinové kornútky neboli chránené
pred dotykom kupujúcich,
- 3 druhy zákuskov neboli uvedené na
predložených dodacích listoch,
- balené marcipánové figúrky neboli
označené v štátnom jazyku,
- pri predaji zmrzliny nebola
zabezpečená informácia pre
spotrebiteľa o alergénoch a
azofarbivách s doplnkovou
informáciou,
- uchovávanie v cukrárni zabalenej
porciovanej zmrzliny v mrazničke pri
teplote – 21 o C bez akéhokoľvek
24
označenia,
- uchovávanie potravín v plastových
obaloch iných potravín, preto nebolo
možné skontrolovať ich pôvod, dátum
spotreby resp. dátum minimálnej
trvanlivosti,
Cukráreň Marco a cukrárenská výrobňa, Námestie Slobody 146/12, Skalica
- nepredložené platné rozhodnutie
RÚVZ o uvedení priestorov do
prevádzky,
- nedodržiavanie osobnej hygieny
zamestnancov,
- bez preukázania odbornej
spôsobilosti,
- nedodržiavanie teplotného,
chladiaceho a mraziaceho reťazca -
bez monitorovacích zariadení,
evidencia sa nevykonáva,
- nevhodne uskladnené suroviny
a polotovary,
- pri predaji zmrzliny nebola
zabezpečená informácia pre
spotrebiteľa o alergénoch a
azofarbivách s doplnkovou
informáciou,
- v zápisnici z kontroly uložená
povinnosť zabezpečiť vhodné
skladovanie surovín
a polotovarov, vykonávať
evidenciu teplôt, zabezpečiť
vhodné pracovné oblečenie,
zabezpečiť odbornú
spôsobilosť zamestnancov,
Cukráreň Kotvička a cukrárenská výrobňa, Kolónia 1371/82, Senica
- pri predaji zmrzliny nebola
zabezpečená informácia pre
spotrebiteľa o alergénoch prípadne
o obsahu azofarbív s doplnkovou
informáciou,
- v zápisnici z kontroly uložená
povinnosť zabezpečiť na
viditeľnom mieste informácie
pre spotrebiteľa (azofarbivá,
alergény),
Svet zmrzliny, Potočná 31, Skalica
- nepredložené platné rozhodnutie
RÚVZ o uvedení priestorov do
prevádzky,
- nedodržiavanie osobnej hygieny
zamestnancov,
- bez preukázania odbornej
spôsobilosti,
- nedodržiavanie teplotného,
chladiaceho a
mraziaceho reťazca - monitorovacie
zariadenia síce k dispozícii, evidencia
teplôt sa ale nevykonávala,
- pri predaji zmrzliny nebola
zabezpečená informácia pre
spotrebiteľa o alergénoch a
azofarbivách s doplnkovou
informáciou,
- v zápisnici z kontroly uložená
povinnosť vykonávať
evidenciu teplôt, zabezpečiť
na viditeľnom mieste
informácie pre spotrebiteľa
(azofarbivá, alergény),
zabezpečiť zdravotnú a
odbornú spôsobilosť
zamestnancov,
Cukráreň OKEY, Martina Kollára 191, Čáry
- suroviny po dátume minimálnej
trvanlivosti,
- pri predaji zmrzliny nebola
zabezpečená informácia pre
- v zápisnici z kontroly uložená
povinnosť zabezpečiť na
viditeľnom mieste informácie
pre spotrebiteľa (azofarbivá,
25
spotrebiteľa o alergénoch prípadne
o obsahu azofarbív s doplnkovou
informáciou,
alergény),
Cukráreň Balkán, Bernolákova 115/6, Holíč
- pri predaji zmrzliny nebola
zabezpečená informácia pre
spotrebiteľa o alergénoch prípadne
o obsahu azofarbív s doplnkovou
informáciou,
- v zápisnici z kontroly uložená
povinnosť zabezpečiť na
viditeľnom mieste informácie
pre spotrebiteľa (azofarbivá,
alergény),
Žilinský kraj
Cukráreň, Krytá tržnica, Kuneradská, Rajecké Teplice
- nevedená evidencia o výrobe
zmrzliny (čas, objem),
Cukráreň s letnou terasou, Palárikova 87, Čadca
- nejednoznačné označenie dátumu
spotreby pri predaji cukrárskych
výrobkov,
- v čase úradnej kontroly
nedostatok odstránený,
Cukráreň, Nám. slobody 30, Čadca
- neplatný doklad o zdravotnej
spôsobilosti,
Cukráreň Adria, Nám. slobody 1057, Čadca
- chýbajúce označenie o obsahu
azofarbív a alergénov v dvoch
cukrárskych výrobkoch pre
spotrebiteľa,
- v čase úradnej kontroly
nedostatok odstránený,
Cukráreň pod lipou, Belanského 9, Kysucké Nové Mesto
- chýbajúci teplomer v chladiacej
vitríne,
- v čase úradnej kontroly
nedostatok odstránený,
Cukráreň Katka, Turzovka – Stred 166
- chýbajúci kontrolný teplomer
v mraziacom zariadení pri predaji
zmrzliny,
- nevedie sa evidencia o dodržiavaní
teplôt v chladiacich a mraziacich
zariadeniach,
- chýba označenie o obsahu azofarbív
a alergénov v cukrárskych výrobkoch
a zmrzline pre spotrebiteľa,
- v zázname uložené z ÚK,
Cukráreň MIFTAR, Turzovka - Stred
- znížená prevádzková hygiena vo
výrobnej a prípravnej časti,
- v zázname uložené z ÚK,
MK Club, Skalité 601
- chýbajúca evidencia teplôt,
- chýba označenie o obsahu azofarbív
a alergénov cukrárskych výrobkoch pre
spotrebiteľa - pri jednom druhu,
- v zázname uložené z ÚK,
26
Zmrzlinový stánok Elena Čarnecká, FLIP, Skalité - ústredie
- chýbajúce jednorazové pomôcky na
manipuláciu,
- chýba označenie o obsahu azofarbív
a alergénov v zmrzlinách pre
spotrebiteľa – pri jednom druhu,
- v zázname uložené z ÚK –
odstránené v čase výkonu
kontroly,
Lahôdky BENEVA, Čierne 137
- predaj zmrzliny bez súhlasného
rozhodnutia,
- chýbala tečúca telá a studená voda ako
chýba označenie o obsahu azofarbív
a alergénov pre spotrebiteľa,
- opatrenie uložené na mieste,
Cukráreň a výroba zmrzliny, Vrbická 4250/40, Liptovský Mikuláš
- chlad. zariadenia nevybavené
teplomermi,
- nevedená evidencia teplôt,
- alergény a azofarbivá neoznačené,
- cukrárske výrobky neoznačené
požadovanými údajmi,
- niektoré suroviny neoznačené
v slovenskom jazyku,
- vybaviť chlad. zariadenia
teplomermi,
- viesť evidenciu teplôt,
- označiť zmrzliny informáciou
o obsahu alergénov a azofarbív
pre spotrebiteľa,
- označiť cukrárske výrobky
údajmi podľa zák. č. 152/1995
Z.z.,
- označiť suroviny
v slovenskom jazyku,
Cukrárenská výrobňa, Smrečianska, Liptovský Mikuláš
- suroviny po dobe spotreby a dátume
minimálnej trvanlivosti,
- zákaz uvádzania surovín po
dobe spotreby a dátume
minimálnej trvanlivosti do
obehu,
Cafe Korzo, Nám. osloboditeľov 76, Liptovský Mikuláš
- cukrárske výrobky neoznačené
informáciou pre spotrebiteľa –
alergény,
- nezdokladovaná odborná spôsobilosť
u 1 pracovníčky,
- označiť cukrárske výrobky
informáciou pre spotrebiteľa –
alergény,
- vyradenie pracovníčky
z pracovnej činnosti,
Pizzéria, cukráreň Koruna, Námestie Mieru 1, Liptovský Mikuláš
- porcovacie náradie na zmrzlinu
v nádobke so stojatou vodou,
- zabezpečiť vyhovujúce
uchovávanie porcovacieho
náradia na zmrzlinu,
Café Včela – LIPPEK, cukráreň, Garbiarska, Liptovský Mikuláš
- cukrárske výrobky a zmrzliny
neoznačené informáciou pre
spotrebiteľa – azofarbivá,
- označiť cukrárske výrobky
a zmrzliny informáciou pre
spotrebiteľa – azofarbivá,
La Cremeria, Kamenné pole 4447/2, Liptovský Mikuláš
- cukrárske výrobky neoznačené
dátumom spotreby,
- cukrárske výrobky a zmrzliny
neoznačené informáciou pre
spotrebiteľov – azofarbivá a alergény,
- 2 pracovníci bez odbornej
spôsobilosti,
- označiť cukrárske výrobky
a zmrzliny informáciou pre
spotrebiteľa – azofarbivá,
- vyradenie 2 pracovníkov
z prac. činnosti,
27
Predajňa OD Kaufland, Demänovská cesta 754, Liptovský Mikuláš
- opotrebovaný náter mriežok
v chladiarenskom boxe, opotrebovaná
maľovka obvodových stien v zázemí,
- nevedená evidencia teplôt v chlad.
zariadení a o vykonanej sanitácii
a dezinfekcii,
- vykonať obnovu náterov
mriežok v chladiar. boxe
a vymaľovanie zázemia,
- viesť evidenciu teplôt
v chlad. zariadeniach
a o vykonanej sanitácii
a dezinfekcii,
Q JUB – coffee shop, Garbiarska 709, Liptovský Mikuláš
- cukrárske výrobky a zmrzliny
neoznačené informáciou pre
spotrebiteľa – azofarbivá a alergény,
- označiť cukrárske výrobky
a zmrzliny informáciou pre
spotrebiteľa – azofarbivá,
Cukrárenská výrobňa Vanilka, Liptovský Trnovec 144
- prítomnosť azofarbív v cukrárskych
výrobkoch nie je uvedená pre
konkrétne výrobky,
- označiť jednotlivé cukrárske
výrobky informáciou pre
spotrebiteľa – azofarbivá,
Pekáreňa Cukráreň u Zelníka, OD Podhora 51, Ružomberok
- cukrárske výrobky neoznačené
informáciou pre spotrebiteľa –
azofarbivá,
- označiť cukrárske výrobky
informáciou pre spotrebiteľa –
azofarbivá,
Cukráreň Palma, Podhora 4, Ružomberok
- cukrárske výrobky neoznačené
informáciou pre spotrebiteľa -
azofarbivá a alergény,
- 1 pracovník bez zdravotnej
spôsobilosti,
- 1 pracovník bez zdravotnej
a odbornej spôsobilosti,
- označiť cukrárske výrobky
informáciou pre spotrebiteľa –
azofarbivá a alergény,
- vyradenie 2 pracovníkov
z prac. činnosti,
Cukráreň CORDOBA, Námestie Osloboditeľov 70/9, Liptovský Mikuláš
- potraviny po dobe spotreby,
- nevyhovujúce skladovanie potravín,
- zmrzlina nie je po zmrazení
predávaná do 24 hodín,
- zákaz uvádzania surovín po
dobe spotreby,
- zabezpečiť vyhovujúce
skladovanie potravín,
- zmrzlinu po zmrazení
predávať do 24 hodín,
Cukráreň Bistro Pohoda, Liptovská Osada 334
- cukrárske výrobky neoznačené
informáciou pre spotrebiteľa -
azofarbivá a alergény,
- po otvorení obalu zmrzlinových
krémov neoznačené dátumom
a hodinou otvorenia,
- nevyhovujúce skladovanie kornútkov
na zmrzlinu,
- označiť cukrárske výrobky
informáciou pre spotrebiteľa -
azofarbivá a alergény,
- označiť zmrzlinové krémy po
otvorení dátumom a hodinou
otvorenia obalu,
- zabezpečiť vyhovujúce
skladovanie kornútkov na
zmrzlinu,
Cukráreň CENTRUM, Divadelná 7, Martin
- v čase kontroly nepredložené
doklady o pôvode tovaru – dodacie
listy - nevykonáva sa kvalitatívne
preberanie tovaru,
- plátenný uterák na ruky,
- predložiť doklady v určenom
termíne na RÚVZ
28
Cukrárska výrobňa, Ď. Langsfelda 159, Sučany
- v čase kontroly nepredložené
doklady – evidencia o výrobe
zmrzliny,
- zmrazovanie výrobkov,
- nevyhovujúce skladovanie,
- pracovné plochy využívané na iný
účel ako sú určené,
Cukráreň VIVIEN, sv. Cyrila a Metoda, Vrútky
- nepredložený doklad o odbornej
spôsobilosti,
- nepredložené dodacie listy
k cukrárskym výrobkom,
- neoznačovanie cukrárskych
výrobkov - alergény, azofarbivá,
Cukráreň U Aljeviča, I. čsl. brigády 6, Vrútky
- nepreukázanie dodržiavania doby
spotreby zmrzliny – nevedie sa evidencia,
- nevyhovujúca prevádzková hygiena,
poškodené, znečistené pracovné plochy,
- neoznačovanie cukrárskych výrobkov - alergény, azofarbivá
Cukrárska výrobňa – SPV SOŠ obchodu a služieb, Gogoľova 1, Martin
- nevyhovujúca prevádzková hygiena,poškodené pracovné plochy,
- nevedenie evidencie otvorených veľkospotreb. balení,
- nevyhovujúci spôsob likvidácie odpadu.
- zabezpečiť vymaľovanie priestorov, čistotu,
- úpravu pracovných stolov,
- zabezpečiť evidenciu otvorených veľkospotreb.
balení,
- zabezpečiť vhodný spôsob likvidácie odpadu v súlade s platnou legislatívou
Kým Číňania si na zmrzline pochutnávali už pred piatimi tisíckami rokov, do Európy sa dostala až na prelome letopočtu, kedy si ju dopriali Gréci a Rimania. Odhliadnuc od toho však Európa za zmrzlinové pochúťky vďačí až moreplavcovi Marcovi Polovi, ktorý jej pôvodnú receptúru údajne ukradol na svojich potulkách Áziou.
Prvým zmrzlinovým dezertom, ktorý vyrobili Číňania, bolo roztlačené ovocie zmiešané so snehom a kúskami ľadu. Práve tento čínsky dezert môžeme považovať za predchodcu aj dnes obľúbenej ovocnej drene.
Tak ako kedysi aj v súčasnosti patrí zmrzlina k obľúbeným pochúťkam. Hoci sa dnes k nej môžeme dostať prakticky kedykoľvek a kdekoľvek, v minulosti bola zmrzlina luxusným tovarom označovaným "ľadová senzácia" alebo "mrazivá vášeň", na ktorej si pochutnávali len na kráľovských dvoroch.