BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva bude pre kauzu výrobkov z konského mäsa kontrolovať zariadenia spoločného stravovania. Ako uviedla hovorkyňa úradu Lenka Skalická, kontroly budú zamerané na výskyt nevyhovujúceho výrobku a overenie jeho stiahnutia z trhu.
"O výsledkoch kontroly budeme verejnosť informovať," uviedla. Hlavný hygienik nariadil kontrolu v zariadeniach spoločného stravovania, v ktorých vykonávajú štátny zdravotný dozor orgány verejného zdravotníctva, pretože aj tam boli distribuované výrobky s konským mäsom.
Skalická pripomína, že 22. februára boli Úradu verejného zdravotníctva zaslané z národného kontaktného bodu pre Rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá v Slovenskej republike zistenia Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Novom Meste nad Váhom, z ktorých vyplynulo, že v mraziarenskom sklade novomestskej spoločnosti zistili 40 kartónov výrobku Lasagne Bolognese NOWACO, ktoré mali v označení uvedené len hovädzie mäso. "Výrobok bol s pozitívnym výsledkom vyšetrený v Štátnom veterinárnom ústave v Prahe na prítomnosť konskej DNA," dodala Skalická. V súčasnosti všetky šarže tohto výrobku sťahujú z trhu.