„Poliaci nemajú právo prisvojiť si korbáčiky,“ hovorí Milota Mesiarová (46), ktorá ich vyrába už 14 rokov.
ZÁZRIVÁ - Na typickú slovenskú špecialitu si brúsia zuby Poliaci! Chcú sa ňou chváliť pred svetom, lákať na ňu turistov, postaviť si na jej lahodnej chuti nový zdroj príjmov. V Zázrivej sú ľudia na nohách: Korbáčik je náš výmysel! Nedáme si ho!
Zázrivčania v tom majú
jasno: Korbáčiky vznikli
na Orave a nikde inde!
„Výroba korbáčikov má
u nás stáročnú tradíciu,
začali ich domácky vyrábať
už pred stáročiami naše
prastaré mamy,“ hovorí
zástupca starostu Zázrivej
Albín Štyrák. „Vďaka výrobe
korbáčikov sa tu mnohí
živíme. Máme na to živnosť,
Poliaci nemajú právo
prisvojiť si ich!“ rozhorčuje
sa aj Milota Mesiarová
(46). A Poliaci? Tí to od
nás vraj len šikovne „odkukali“
a korbáčiky začali
robiť po svojom iba pred
pár desaťročiami! V Zázrivej
dokonca ironicky vyhlasujú,
že keď Poliaci prvýkrát
videli náš syrový
„poklad“, mysleli si, že sú
to špagety!
Napriek tomu však boli poľskí výrobcovia šikovnejší, a podali si ako prví žiadosť o oficiálnu registráciu tejto špeciality v sídle EÚ. Spor o korbáčiky je teda v plnom prúde! Ak Slovensko nechce prísť o tento primát, musí čo najrýchlejšie dať dokopy dôkazy o „slovenskosti“ korbáčikov, a dať si to v Európe aj potvrdiť. Zázrivskí výrobcovia však tvrdia, že máme v rukách silný tromf - historické živnostenské listy.
Dôkazy, svedčiace o tom, že u nás vyrábame korbáčiky oveľa dlhšie ako v susednom Poľsku, by mali pánov v Bruseli dostatočne presvedčiť.
V Zázrivej majú najvyšší čas rozhodnúť sa, akou formou prihlášku podajú, aby korbáčiky pre Slovensko zachránili. Žiadosť o chránené zemepisné označenie výrobku môže podať buď Slovenský mliekarenský zväz, alebo združenie výrobcov.
Napriek tomu však boli poľskí výrobcovia šikovnejší, a podali si ako prví žiadosť o oficiálnu registráciu tejto špeciality v sídle EÚ. Spor o korbáčiky je teda v plnom prúde! Ak Slovensko nechce prísť o tento primát, musí čo najrýchlejšie dať dokopy dôkazy o „slovenskosti“ korbáčikov, a dať si to v Európe aj potvrdiť. Zázrivskí výrobcovia však tvrdia, že máme v rukách silný tromf - historické živnostenské listy.
Dôkazy, svedčiace o tom, že u nás vyrábame korbáčiky oveľa dlhšie ako v susednom Poľsku, by mali pánov v Bruseli dostatočne presvedčiť.
V Zázrivej majú najvyšší čas rozhodnúť sa, akou formou prihlášku podajú, aby korbáčiky pre Slovensko zachránili. Žiadosť o chránené zemepisné označenie výrobku môže podať buď Slovenský mliekarenský zväz, alebo združenie výrobcov.