Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Výnosný biznis alebo nutnosť? Rómskej rodine v Anglicku odobrali 5 detí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Rómska rodina, ktorá sa do Veľkej Británie vybrala za prácou a zobrala so sebou aj svoje deti, má hlavu v smútku. Miestna sociálka im bez vysvetlení odobrala všetkých 5 detí. Zanedbala skutočne rodina Čonkovcov výchovu svojich ratolestí, alebo chce štát zarobiť na ďalšej bezbrannej rodine? Televízii JOJ sa podarilo získať spoveď muža, ktorý tvrdí, že v Anglicku rastie výnosný biznis s adopciami detí!

„Je to obrovský biznis. Štát platí v priemere 30 tisíc eur za hodinu na pomoc takýmto deťom. To uživí sudcu, obhajcu, lekára, znalcov, psychológov aj sociálku,“ povedal Josephs, ktorý hovorí o najväčšom zneužívaní systému od čias 2. svetovej vojny. Rodinu Čonkovcov z Humenného po rozhodnutí súdu pred pár dňami rozdelili a päť malých detí skončilo v opatrovateľských domácnostiach. „Rodiny, u ktorých tie deti ostanú, majú týždenne 500 eur na každé dieťa. 5 detí pani Čonkovej tak prinesie opatrovníkom za mesiac 10 tisíc eur. To je veľa peňazí,“ dodal muž.

Tragédia slovenskej rómskej rodiny začala po príchode do Veľkej Británie, keď miestne sociálne úrady poprosili o pomoc pri hľadaní ubytovania. Namiesto vysnívaného bývania však prišli o svojich päť ratolestí. „Boli sme ako figúrky, nikto sa nás na nič nepýtal, nenechali nás nič povedať,“ opisuje najhorší zážitok v živote zdrvená matka. Sociálka im odobrala dokonca aj trojtýždňové bábätko, ktoré Veronika kojila a teraz má bolesti od prebytku mlieka.

Ďalší šok ich čakal, keď ich miestne úrady požiadali, aby podpísali „nejaké papiere“. Veronika s mužom však odmietli a dobre spravili. Po ich preštudovaní totiž vysvitlo, že podpisom by sa svojich detí vzdali a urýchlili by tak proces ich adopcie. Čonkovci ihneď pochopili, že bez znalosti anglického jazyka a právnika ďaleko nezájdu. „Potrebovali by sme teraz dobrého právníka, nič iné nám nepomôže," hovorí Veronika.

Momentálne rodina musí dokazovať svoju finančnú situáciu na Slovensku, kam deti chodia do školy, k doktorovi a kde bývajú. Keď informácie overí sociálka, Čonkovci môžu požiadať o ďalší proces. Toto dokazovanie a odlúčenie od detí však môže trvať roky. Slovenská rodina má navyše doma ďalších päť detí, a preto v Anglicku nemôžu čakať donekonečna.

Pomoc nešťastnej rodine sa dostala až od slovenskej strany, ktorá do Londýna poslala vicekonzulku. Podľa ministerstva koná už aj slovenské centrum pre medzinárodnú právnu ochranu detí a mládeže."Od budúceho týždňa sa rodičia môžu stretávať trikrát týždenne s najmenším dieťaťom a dvakrát týždenne s ostatnými deťmi," informovala hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Renáta Goldírová.

Príbeh Čonkovcov však nie je prvým a zrejme ani posledným. Za posledné tri roky evidujú naše úrady 25 takýchto prípadov. Televízii JOJ sa ozvala aj ďalšia nešťastná matka: „My sme išli na kontrolu s chrípkou. Povedali mi, že umiera, že mu zlyhali obličky. Za týždeň už bol v inej rodine.“ Podozrivé praktiky v Anglicku potvrdzujú aj internetové „obchody s deťmi“, v ktorých si môžete kúpiť osud dievčatka alebo chlapčeka, ktorého sa vlastná matka vôbec nechcela vzdať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu