Utorok5. november 2024, meniny má Imrich, zajtra Renáta

Jedovatá chémia: Zmonitorovali sme pre vás nebezpečné potraviny!

Najčastejšie to začína kŕčmi Zobraziť galériu (6)
Najčastejšie to začína kŕčmi

BRATISLAVA - Až 170 potravín môže vyvolať u citlivého jedinca alergickú reakciu. Zákony však požadujú vyznačovať v súvislosti potravinami a pokrmami len trinásť hlavných alergénnych potravín a zlúčeniny kysličníka siričitého. Niektoré potraviny, predovšetkým tie lacnejšie, už dokonca vôbec neobsahujú to, čo majú v názve.

„Niečo mi nesadlo,“ hovorí sa najčastejšie pri žalúdočných problémoch. Môže to zájsť aj ďalej. V organizme prebehne zložitá biochemická reakcia, ktorá sa prejaví ako podráždenie očí, kože, dýchacích alebo tráviacich orgánov. Prejavy alergie môžu byť mierne, krátkotrvajúce, až veľmi vážne, končiace ohrozením života.

Čo s tým nekonečným množstvom nezdravých chemických prísad v potravinách? Viete čo jete a pijete? Samozrejme asi to čo vám chutí, no nebolo by zlé pozrieť sa bližšie na zloženie výrobkov, ešte pred tým ako ich automaticky hodíte do košíka.

Jedovatá chémia: Zmonitorovali sme
Zobraziť galériu (6)

Čokoláda bez kakaa
Kakaová chuť sa hladko rozplýva na jazyku. Spoznáte to, pravá čokoláda. O niečo horšie chutí náhrada. Hmota sa ťažšie kĺže, je mazľavá, lepí sa na podnebie. Kombinácia tukov, cukru a éčok dáva vskutku dobrý základ na obezitu a zdravotné problémy. Pritom cenový rozdiel čokolád nie je až aký priepastný. Aj plnka v čokoládach je niekedy iba na oko. Najznámejší príklad je zelená pistáciová tyčinka, v ktorej niet ani stopy po pistáciách.

Jogurty s príchuťou ovocia
Kúsky ovocia padajúce do hustej bielej mliečnej hmoty. Ak máte chuť na ovocný jogurt, nezabudnite si pred kúpou prečítať zloženie. Lacné jogurty majú totiž z ovocia iba tú príchuť, inak sú plné škrobu, želatíny a rastlinných stužených tukov.

Jedovatá chémia: Zmonitorovali sme
Zobraziť galériu (6)

Limonády plné cukru
Dodržujte pitný režim. Nie je však jedno čo pijete. Podozrivo lacné, sladené, umelo dochucované nápoje môžu obsahovať nielen konzervanty a ochucovadlá v podobe éčok, ale aj obrovské množstvo cukru, alebo kombináciu umelých sladidiel. Takýmto nápojom sa radšej veľkým oblúkom vyhýbajte.

Pečivo
U nebalených pekárenských výrobkov nikde nie je uvedené  čo obsahujú. Ak ste alergik, opýtajte sa na zloženie personálu predajne. Celiatici vedia, že majú doživotnú bezlepkovou diétu a alergici na pšenicu asi rožky tiež kupovať nebudú. Treba si však dávať pozor, aby pokrmy, ktoré neobsahujú niektorý z alergénov nebol postavený na tom istom mieste ako s obsahom alergénu. Sezamové pečivo by teda nemalo byť pomiešané s pečivom, ktoré ho nemá. Nechytajte tým istým štipcom alebo naberačkou rôzne pokrmy. Pozor aj na názvy celozrnný či tmavý chlieb a pečivo. Tieto výrobky sú často zafarbené len karamelom.

Jedovatá chémia: Zmonitorovali sme
Zobraziť galériu (6)

Dunihlav  s puncom luxusu
Niektoré šumivé vína sa vďaka obalu tvári ako luxusný nápoj pre mimoriadnu príležitosť. Veľké rozčarovanie príde na druhý deň, keď vyjde najavo, že to čo ste s veľkou pompou konzumovali je iba škatuľové víno nevalnej kvality sýtené oxidom uhličitým. Pozor aj na rôzne vianočné punče a vína na varenie, ktoré sú plné konzervačných látok ako sú siričitany a umelých sladidiel.

Rýchle instantné polievky a omáčky
Rýchle a lacné. To čo kupujete je  koktail soli, glutamanu, tuku a najrôznejších zvýrazňovačov. Populárne čínske cestoviny, zalievané ako polievky obsahujú neuveriteľných 22 g tuku na jednu porciu.

Pančované mäso
Áno aj také potraviny ako mäso je dobré podrobnejšie preskúmať. Nie každý výrobok v hypermarketoch chutí tak ako vyzerá. Niektorí výrobcovia dokážu natlačiť do mäsa až 25 % vody, solí a fosfátov, aby nabralo čo najviac na hmotnosti. Ak máte možnosť nakupovať u svojho lokálneho mäsiara, určite si radšej za čerstvosť a kvalitu priplatíte.

Jedovatá chémia: Zmonitorovali sme
Zobraziť galériu (6)

Údeniny výhradne bez E250
Určite nekupujte údeniny s dusitanom E 250, ktorý podľa odborníkov môže odštartovať  rakovinu. Vyberte si tie, čo majú vysoký podiel mäsa. Pretože čím viac mäsa, tým menej pridaných látok a pomletých kostí, peria a sadla. Ak sa chystáte na opekačku s deťmi, siahnite po takých výrobkoch, čo nemajú vysoký obsah soli.

Krabie tyčinky z tresky
Jarný šalát zo zeleniny a krabích tyčiniek môžete  pokojne premenovať na rybací. Úhľadne tvarované červené tyčinky s krabom obvykle nemajú nič spoločné, vyrobené sú z pomletých rýb. Pri nákupe rýb si dávajte pozor na dátum spotreby. Ak máte chuť na mrazené filé, vyberte si radšej taký výrobok, na ktorom bude uvedené z akých druhov  rýb je a koľko percent mäsa obsahuje.

Syr bez syra
Nedajte sa nachytať cenou. Na prvý pohľad dva identické tvrdé syry zabalené v celofáne vôbec nemusia byť rovnaké. V obchode ich nemôžete ovoňať ani ochutnať, preto zostáva len štítok s informáciami. Zloženie napovie, prečo je jeden lacnejší než druhý.  Nikde v popise nenájdete slovo syr iba jeho náhradu. Drahší mliečny tuk sa nahradzuje rastlinným.

Jedovatá chémia: Zmonitorovali sme
Zobraziť galériu (6)

Žuvačky bez cukru

Umelinou nahradený cukor je podľa odborníkov bezpečný. Deti by to však ani so žuvačkami nemali preháňať, náhrada sladila môže u nich spôsobiť hnačku a podráždenie žalúdka.

Husté kečupy
To že sa kečupy vyrábajú z jablkového pretlaku už nikoho neprekvapí, ale radšej si vyberte taký, čo obsahuje čo najmenej zahusťovadiel. Lacnejšie výrobky obsahujú pravidelne škrob, ktorý čiastočne nahrádza rajčiny alebo rajčinový pretlak. Dokonca aj niektoré detské výživy obsahujú namiesto ovocia lacné zahusťovadlo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu