TOMKY - Na chovnom rybníku v Tomkoch, okres Malacky, začali dnes s výlovom kaprov na vianočné stoly. Majiteľ 15-hektárového rybníka Pavol Janský predpokladá výlov približne na úrovni minulého roka. "Ide o trojročný cyklus výlovu rýb. Tento rybník by mal dať okolo šesť ton kaprov. Sú tu aj šťuky, sumce, zubáče či tolstolobiky, ale len v malom množstve. Kapry sú v dobrej zdravotnej kondícii," povedal Janský.
Vylovené kapry idú na sádky, kde sa vyčistia od bahenných príchutí, aby mali bezchybnú chuť už počas vianočného predaja. "Najlepší kapor na vianočný stôl by mal mať od 2,5 do troch kg. Niektorí zákazníci uprednostňujú väčšie kapry. Asi si myslia, že majú väčšie kosti, ľahšie sa vyberajú. Ale nie je to pravda, tých kostí je tam rovnako," dodal Janský.
Slovensko nie je v produkcii kaprov sebestačné. Väčšina rýb na štedrovečerných stoloch je preto zo zahraničnej produkcie, najmä z Česka.