Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Horolezec si na Gerlachu odpojil lano, našli ho mŕtveho!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA/VYSOKÉ TATRY – Skupinka horolezcov sa vo štvrtok rozhodla zdolať Gerlach. Liezla hore Martinkovou a prišla až na hrebeň v blízkosti Lavínového štítu. Jeden z nich si tam z nevysvetliteľných príčin odpojil lano a vzdialil sa od skupiny.

Ostatní členovia ho už nemohli nájsť, začuli len padajúce kamene a ich volanie po kamarátovi (33) ostalo bez odozvy. Zavolali horskú službu, ktorá na miesto poslala jedného z nich pomocou vrtuľníka ATE.

Ten zistil, že následky pádu muža boli nezlučiteľné so životom. Mŕtveho horolezca zabalili do siete a vrtuľník ho zaviezol na Sliezsky dom, odtiaľ ho záchranári HZS previezli do márnice v Starom Smokovci. Medzitým aj ostatní traja členovia výpravy požiadali o pomoc pri zostupe.

Približne 400 výškových metrov pod hrebeňom tak vysadili ďalšieho záchranára a napriek zhoršujúcemu sa počasiu sa obaja vybrali hore. Pokračovali vo veľmi zlých poveternostných podmienkach, bola búrka a krupobitie, takže boli nútení v lezeckom teréne bivakovať. Po dosiahnutí hrebeňa našli skupinu horolezcov vo veľmi zlom psychickom stave, boli vyčerpaní a dehydrovaní.

Horskí záchranári s nimi začali pomaly postupovať k Litvorovému sedlu, odkiaľ sa im podarilo nadviazať spojenie s vrtuľníkom. Ten opäť vzlietol a troch horolezcov vysadil na Sliezskom dome. Odtiaľ ich previezli aj s lekárom VZZS ATE do Starého Smokovca.

Pre stúpajúcu oblačnosť sa už nepodarilo transportovať záchranárov HZS. Tí zostali na hrebeni a začali postupovať naspäť do Litvorového sedla, odkiaľ v hmle a daždi pomaly schádzali a zlaňovali nadol.

Celý postup im sťažovali zlé klimatické podmienky, šmykľavé skaly a tma. Neďaleko Lučivianskej veže sa stretli s dvoma ďalšími záchranármi HZS, ktorí im šli naproti. Pomohli im tak okrem iného aj s množstvom ťažkého materiálu. Záchranári sa vrátili do Oblastného strediska až dnes skoro ráno.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu