Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

RTVS povedie Zemková, Rezník dostal jeden hlas

Miloslava Zemková
Miloslava Zemková (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Generálnou riaditeľkou RTVS bude Miloslava Zemková. Dnes o tom rozhodli na druhý pokus poslanci Národnej rady.

Zemková získala 80 hlasov, okrem poslancov koalície, medzi ktorými boli aj nezávislí poslanci Igor Matovič a Andrej Ďurkovský, ju podporil aj poslanec SNS Rudolf Pučík. Zemkovej protikandidát Jaroslav Rezník získal jeden hlas. Ostatných 56 hlasovacích lístkov zo 137 poslancov prítomných na voľbe bolo neplatných. Na zvolenie bolo potrebné získať nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov.

V prvom kole hlasovalo za Zemkovú 75 poslancov zo všetkých 150 zákonodarcov, ktorí sa zúčastnili na voľbe. Sedem poslancov hlasovalo proti nej a jeden sa zdržal hlasovania. Za Jaroslava Rezníka hlasovalo osem poslancov, 50 boli proti a 25 sa zdržalo hlasovania. Ostatní 16 kandidáti nedostali ani jeden hlas.

Zemková povedie verejnoprávnu inštitúciu RTVS, ktorá vznikla 1. januára zlúčením Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu. Fúzia sa uskutočnila na základe zákona z dielne ministra kultúry Daniela Krajcera (SaS). Na čelo RTVS prichádza zo Slovenského rozhlasu, kde sa stala v apríli 2006 bola vôbec prvou ženou-riaditeľkou za 80 rokov jeho existencie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu