Nedeľa22. september 2024, meniny má Móric, zajtra Zdenka

Lekári: Voliči by mali zohľadniť, kto chce lepšie zdravotníctvo

Predseda štrajkového výboru Marian Kollár
Predseda štrajkového výboru Marian Kollár

BRATISLAVA - Štrajkujúci bratislavskí zdravotníci, ktorí od apríla protestujú proti reforme zdravotníctva, budú v stredu v nemocniciach vyzývať zdravotníkov aj pacientov k účasti na voľbách. Na dnešnej tlačovej konferencii predseda štrajkového výboru Marian Kollár. Pri voľbe je podľa neho potrebné zohľadniť, kto mal v posledných rokoch záujem zlepšiť slovenské zdravotníctvo. Naznačil tak podporu opozícii, ktorá kritizovala úsporné reformy vlády Mikuláša Dzurindu.

"Vnímame to ako pokus o bezprecedentnú krádež národného majetku," povedal Kollár o reformných krokoch súčasnej vlády v oblasti zdravotníctva. Naďalej tvrdí, že zámerom reformy bolo presunúť štátny majetok do súkromného vlastníctva vláde blízkych ľudí.

Dôkazom sú podľa Kollára notárske zápisnice, ktoré potvrdzujú prípravu transformácie nemocníc na akciové spoločnosti. "Môže to byť signál, že súčasná vláda stráca už vieru vo víťazstvo v nastávajúcich voľbách. Chce si preto nezvratne zabezpečiť svoje ekonomické záujmy v zdravotníctve," dodal Kollár. Informácie o pokračujúcej transformácii majú štrajkujúci lekári z ministerstva zdravotníctva, dodal.

Ukončenie transformácie nemocníc prisľúbil v marci premiér Dzurinda. Dodal však, že prípravy na zmenu ich právnej formy budú pokračovať. Potvrdilo to aj ministerstvo zdravotníctva; odvolalo sa na zákon, podľa ktorého by zmena nemocníc na akciové spoločnosti mala prebehnúť najneskôr do konca tohto roka.

Lekári a zdravotné sestry začali štrajk za vyššie mzdy a viac peňazí pre zdravotníctvo 6. apríla. Požadovali aj zastavenie transformácie nemocníc. Postupne sa k štrajku pridali zamestnanci ďalších približne dvadsiatich nemocníc, tí však protest koncom apríla prerušili. Zdravotníci v Bratislave tvrdia, že štrajk pokračuje a už vyše mesiaca odmietajú nastupovať na služby na pohotovosti, pretože už vyčerpali ročné zákonom určené limity.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu