Utorok22. október 2024, meniny má Sergej, zajtra Alojzia

Mečiar: ĽS-HZDS nemá v roku 2006 nepriateľa

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar

BRATISLAVA - V roku 2006 nemá Ľudová strana-HZDS podľa svojho predsedu Vladimíra Mečiara žiadneho nepriateľa, parlamentné voľby nebudú proti strane a nie je ani tlak zo zahraničia. Mečiar na oslavách 15. výročia ĽS-HZDS zdôraznil, že jeho strana sa povzniesla nad staré spory.

Viac ráz natiahla ruku na spoluprácu ku KDH, ale podľa neho by sa Slovensko nemalo uberať cestou politickej konfrontácie, zneužívania cirkvi a zaťahovania viery do politického boja. SDKÚ-DS sa zas podľa neho deformovala na stranu moci. Mečiar zdôraznil, že aj keď sa Ľudová strana-HZDS zhodla z SDKÚ na potrebe vstupu Slovenska do Európskej únie a pri referende o tejto otázke, neznamená to, že súhlasí so všetkým čo sa robí. Mečiar neodmietol ani spoluprácu so stranou Smer-SD, tá ale musí najskôr definovať svoje priority. "Iba sľuby na úrovni dvojnásobných platov nie sú zárukou programovej zhody," dodal líder ĽS-HZDS. Aj keď v minulosti boli viaceré kampane proti ĽS-HZDS, tá obstála vďaka statočnosti svojich členov. "Prenasledovali našich sympatizantov, kriminalizovali predstaviteľov, padli návrhy na zrušenie strany, ak sa to nepodarilo, tak len našou statočnosťou," vyhlásil Mečiar s tým, že meno a česť strany za osem rokov obhájili. Následne povyratúval úspechy svojej strany keď pripomenul, že ĽS-HZDS obránila zvrchovanosť Slovenska, bola v štyroch vládach, vrátane federálnej, ľudia z jej radov sa dva razy stali prezidentmi. "Vo volebnom období od roku 1998 do 2002, keď sa spočítali ľudia v parlamente, ktorí prešli cez ĽS-HZDS, bola by to ústavná väčšina," povedal v prejave pred približne tromi tisíckami členov ĽS-HZDS na slávnostnom zhromaždení v bratislavskej Inchebe jej jediný doterajší predseda. Zároveň dodal, že strana má v súčasnosti stále 35 000 členov.

Základom pre vznik Hnutia za demokratické Slovensko sa stala platforma Verejnosť proti násiliu (VPN) - Za demokratické Slovensko, ktorá sa vytvorila 3. marca 1991. K odtrhnutiu od pôvodného VPN došlo na mimoriadnom sneme VPN 27. apríla 1991, keď sa platforma deklarovala ako samostatný politický subjekt. Ustanovujúci snem HZDS sa konal 22. júna 1991 v Banskej Bystrici. Za predsedu hnutia bol zvolený Vladimír Mečiar, ktorý zastáva túto funkciu do súčasnosti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu