Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

Pochodu proti fašizmu sa zúčastnilo okolo dvesto ľudí

Ľudia proti rasizmu dnes už po druhý raz zorganizovali protifašistický happening.
Ľudia proti rasizmu dnes už po druhý raz zorganizovali protifašistický happening.

BRATISLAVA - S veľkým transparentom "Stop fašizmu" a rovnakým pokrikom sa dnes vydalo asi dvesto mladých ľudí z Tyršovho nábrežia do ulíc Starého mesta. Aj takýmto spôsobom chceli verejnosť upozorniť na dnešné výročie víťazstva nad fašizmom a spomenúť si na vojnové ale i novodobé obete fašizmu.

Z pravého brehu Dunaja, kde sa o 13:30 začal koncert organizovaný Občianskym združením (OZ) Ľudia proti rasizmu, smerovali mladí odporcovia fašizmu k pomníku obetí holokaustu. Tam sa k nim prihovoril predseda Združenia väzňov nacistických koncentračných táborov Otto Wagner, ktorý sám bojoval v druhej svetovej vojne, neskôr bol zranený a uväznený v koncentračnom tábore v Mauthausene. "Fašizmus je to najhoršie, čo z 20. storočia poznáme," poznamenal Wagner, ktorému je ľúto, že i dnes na Slovensku naďalej pôsobí Slovenská pospolitosť a to i napriek zákazu. Myslí si, že mladí nevedia o holokauste a o hrôzach druhej svetovej vojny nič a aj preto sa mnohí hlásia k novodobým podobám fašizmu.

Ľudia proti rasizmu dnes už po druhý raz zorganizovali protifašistický happening, ktorého súčasťou je okrem spomenutého koncertu a pochodu aj výstava v Divadle Aréna, ako aj mimoriadne predstavenie hry Tiso. Predseda OZ Daniel Milo je s priebehom akcie zatiaľ spokojný, je rád, že organizátorom vyšlo počasie, no predovšetkým ho teší, že na koncert i pochod mestom prišlo pomerne dosť ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu