Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Únos, znásilnenie a sadistické krviprelievanie: Ohavné praktiky vraha, ktorý dodnes máta políciu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: X/thetclpodcast)

FLORIDA – Keď v roku 1985 narazil náhodný okoloidúci na mladú ženu, ktorá sa potácala po nespevnenej ceste, nemohol uveriť jej hroznému príbehu o únose, znásilnení a sadistickom krviprelievaní. Šokovaní boli aj susedia a kolegovia Johna Brennana Crutchleyho. Celé roky netušili, že v ich blízkosti je vrah.

21. novembra 1985 manželka a malý syn Johna Brennana Crutchleyho navštívili rodinu v Marylande na Deň vďakyvzdania a 39-ročného Crutchleyho nechali doma samého. Počas jazdy v blízkosti svojho domu Crutchley ponúkol 19-ročnej Kalifornčanke, že ju odvezie do neďalekého mesta Melbourne, ale až po tom, čo sa zastaví u seba doma, informuje portál Orlando Sentinel. Keď sa Crutchley dostal na príjazdovú cestu, namiesto toho, aby utekal do svojho domu po notebook, o ktorom tvrdil, že ho potrebuje do práce, obviazal tínedžerke okolo krku špagát, udusil ju do bezvedomia a odvliekol do svojho domu.

Keď sa mladá žena prebrala z bezvedomia, zistila, že Crutchley ju priviazal k vrchu kuchynského ostrovčeka vo svojom rodinnom dome a okolo nastavil svetlá a videokameru. Crutchley nakrútil brutálne znásilnenie tínedžerky, pravdepodobne preto, aby si neskôr mohol pozrieť zábery. Mladá žena si však neuvedomila, že okrem znásilnenia má Crutchley v úmysle zdokumentovať ešte hrôzostrašnejšie násilie. Pomocou lekárskych hadičiek a ihiel tínedžerke následne odviedol krv zo žíl do nádoby. Povedal, že je upír a chystá sa vypiť jej krv.

Na hranici života a smrti

V priebehu viac ako 20 hodín Crutchley striedavo znásilňovala tínedžerku a vysávala jej krv, bola preto neuveriteľne slabá a traumatizovaná. Lekárski experti neskôr zistili, že Crutchley odobral mladej žene takmer polovicu krvi v tele, čím ju skoro zabil. Keď išiel do práce, zamkol ju do kúpeľne. Napriek tomu, že bola tínedžerka na prahu života a smrti, dokázala pozbierať silu, aby otvorila okno v kúpeľni a vyliezla von.

Únos, znásilnenie a sadistické
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Zabalenú len v uteráku a s putami na zápästiach a členkoch ju objavil okoloidúci motorista. Potácala sa po ceste neďaleko Crutchleyho domu, informovali noviny Florida Today v roku 1986. Po tom, čo svojmu záchrancovi ukázala dom, kde bola znásilnená a držaná v zajatí takmer celý deň, ju muž previezol do nemocnice. Hematológ zistil, že tínedžerka by o 12 hodín neskôr umrela na stratu krvi, keby sa nedostala do nemocnice. Keď sa polícia dozvedela o strašnom znásilnení a mučení, dostala príkaz na prehľadanie Crutchleyho domu a odhalila dostatok dôkazov na potvrdenie jej príbehu a zatknutie.

Sériový vrah bez dôkazov

Keď však orgány činné v trestnom konaní preskúmali pásku vo fotoaparáte, zistili, že Crutchley vymazal zábery. Pátranie tiež odhalilo občiansky preukaz 19-ročnej tínedžerky, ako aj iných žien, viaceré pramene vlasov a niekoľko náhrdelníkov, čo viedlo políciu k podozreniu, že ide o trofeje, ktoré si Crutchley uchoval z iných zločinov. Keď prehľadali jeho kanceláriu, našli množstvo sexuálne explicitných fotografií zviazanej ženy so zapchatými ústami a niektoré zábery zachytávali Crutchleyho, ako dusí ženu rukami.

Okrem toho objavili škatuľu s kartotékovými kartami, ktoré manžel a otec v strednom veku používali na sledovanie rôznych sexuálnych partneriek. Jedna z kariet odkazovala na Deborah Fitzjohnovú, Crutchleyho bývalú priateľku, ktorá zmizla v roku 1978, keď obaja žili vo Washingtone, D.C. O niekoľko mesiacov neskôr bolo jej nahé telo nájdené v lese a zatiaľ čo Crutchley bol jediným podozrivým z jej vraždy, polícia nikdy nedokázala zhromaždiť dostatok dôkazov na to, aby ho obvinila zo zločinu. Floridskí úradníci tiež spojili jeden z preukazov totožnosti nájdených v Crutchleyho dome so stopárkou, ktorá sa stratila v roku 1985, no nikdy sa nenašla. Navyše zistili, že v čase, keď Crutchley žil na Floride, sa v okruhu kilometrov od jeho domu našlo množstvo kostrových pozostatkov neidentifikovaných žien, a keď bol uväznený, príšerné objavy ustali.

Podľa Crutchleyho spolubývajúceho sa násilník priznal k zabitiu niekoľkých žien, vrátane svojej bývalej priateľky, ale orgány činné v trestnom konaní neboli schopné zhromaždiť dostatok dôkazov, aby ho obvinili z akejkoľvek vraždy. Po tom, čo bol Crutchley odsúdený za únos a sexuálne obťažovanie tínedžerky, Robert Ressler, uznávaný odborník v kriminálnom profilovaní, vypovedal, že hoci neexistovalo nič konkrétne, čo by dokazovalo, že priznaný násilník bol sériový vrah, vykazoval črty niekoho, kto zavraždil niekoľko ľudí.

Smutné detstvo a úspešná kariéra inžiniera

John Brennan Crutchley, narodený 1. októbra 1946 v Pittsburghu v Pensylvánii, nemal ľahké detstvo, píše Orlando Sentinel. Podľa Crutchleyho bola jeho matka rozrušená stratou svojho najstaršieho dieťaťa Donny. Donna zomrela počas operácie rok predtým, ako sa John narodil, a jeho matka dúfala, že bude mať ďalšiu dcéru, ktorá by nahradila dieťa, o ktoré prišla. Keď sa John narodil, bola sklamaná, no podľa Crutchleyho to jeho matke nezabránilo v tom, aby ho prvých šesť rokov jeho života obliekala ako dievča. Rodičia ho tiež týrali, čo zahŕňalo bitky do bezvedomia a pálenie prstov.

Únos, znásilnenie a sadistické
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Napriek problematickej výchove bol mimoriadne inteligentný a v škole vynikal, najmä v matematike a prírodných vedách. Po skončení strednej školy získal titul z fyziky na Defiance College v Ohiu a v roku 1969 sa oženil so svojou prvou manželkou. Potom získal magisterský titul v inžinierstve na Univerzite Georgea Washingtona, no krátko po skončení školy sa s manželkou rozviedli. Počas niekoľkých nasledujúcich rokov sa znovu oženil a pracoval ako inžinier v niekoľkých rôznych spoločnostiach po celých Spojených štátoch. V roku 1983 sa Crutchley s manželkou a malým synom presťahoval do Malabaru na Floride a dostal prácu v Harris Corporation ako dodávateľ NASA. Vzhľadom na povahu svojej práce mal prísne tajnú bezpečnostnú previerku v Pentagone, ktorá mu umožnila prístup k utajovaným dokumentom.

Manželka odmietala uveriť

Po tom, čo sa Crutchleyho manželka dozvedela o tom, že jej manžel bol zatknutý a obvinený z únosu, sexuálneho ublíženia na zdraví, ublíženia na zdraví a prechovávania marihuany a drogového príslušenstva, nebola výnimočne rozrušená. Keď sa jej policajti spýtali na vážne obvinenia jej manžela, Crutchleyová povedala, že je to výstredný typ chlapa, ale odmietla uveriť, že je vinný. Nakoniec sa Crutchley priznal k znásilneniu a únosu, takže jeho manželka už nemohla popierať obvinenia, ktoré naňho vzniesli. Avšak namiesto priznania, že jej manžel vystavil svoju mladú obeť strašným a skazeným činom, Crutchleyová tvrdila, že spáchal jemné znásilnenie bez akejkoľvek zjavnej brutality.

Z cely do cely

V apríli 1986 Crutchley prijal dohodu o vine a treste: priznal sa k únosu a znásilneniu mladej ženy, zatiaľ čo prokurátori súhlasili, že ho neobvinia z iných zločinov súvisiacich s prechovávaním drog a odčerpávaním krvi tínedžerky. V júni toho istého roku ho odsúdili na 25 rokov, no v roku 1996 bol prepustený za dobré správanie. Doma sa musel podrobiť drogovému testu, ktorý ukázal, že Crutchley užil marihuanu, čím porušil podmienečné prepustenie a skončil opäť vo väzení. Nakoniec sa polícii priznal, že jeho spolubývajúci v cele usporiadali párty na oslavu jeho prepustenia z väzenia a súčasťou osláv bolo aj fajčenie marihuany. V dôsledku toho Crutchleyho odsúdili na doživotie.

Udusil sa pri sebaukájaní

Menej ako šesť rokov po tom, čo opäť skončil vo väzení, ho 30. marca 2002 našli mŕtveho vo svojej cele s plastovou taškou na hlave. Pôvodne si úradníci mysleli, že 55-ročný násilník spáchal samovraždu, ale floridské ministerstvo nápravy v auguste 2002 zverejnilo správu, ktorá potvrdila, že Crutchley zomrel náhodou pri vykonávaní autoerotickej asfyxie – chcel si privodiť sexuálne vzrušenie, a tak sám seba dusil. Napriek tomu, že od jeho smrti prešlo už viac ako 10 rokov, polícia sa stále snaží identifikovať ženy, ktoré pravdepodobne zabil. V roku 2010 vydal úrad šerifa okresu Brevard snímku rekonštrukcie lebky na základe pozostatkov neidentifikovanej ženy, ktorej kostrové pozostatky sa našli v roku 1985 v zalesnenej oblasti neďaleko Crutchleyho domova, informuje portál Brevard Sheriff.

Viac o téme: VrahZnásilnenieUpírúnos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu